ACTUALITATE 5 ianuarie 2014

Amendat pentru că de Ziua Națională a urcat pe scena... Adventului

de Monica Vrânceanu | 943 vizualizări

Un bărbat din Dobârlău a fost sancționat cu 500 de lei după ce a fluturat steagul României în centrul mun. Sfântu Gheorghe

Tensiunile interetnice din Covasna par să renască odată cu noul an sau, mai bine zis, să (re)iasă la suprafață. Alături de regretabila întâmplare din noaptea de Anul Nou, în care fostul lider PD, Gheorghe Preduț, a fost atacat și bătut de un grup de tineri pentru că nu cunoştea limba maghiară, o altă întâmplare atrage atenția că ceva pare să nu fie în regulă atunci când vine vorba despre relațiile sociale ori interumane dintre români și maghiari. Astfel, un român din Dobârlău a fost amendat pentru că de Ziua Națională s-a urcat pe scena Adventului din Sfântu Gheorghe fluturând tricolorul. Omul se consideră nevinovat, Poliția locală însă l-a amendat, pentru că a întrerupt o manifestație religioasă.

Batalioanele române, intonate pe scena Adventului

Un bărbat din Dobârlău a fost amendat de Poliția locală din Sfântu Gheorghe, după ce de Ziua Națională, pe 1 Decembrie 2013, s-a urcat pe scena de Advent din municipiu, fluturând tricolorul românesc și intonând cântece patriotice. La acel moment, bărbatul, care a fost dat jos de pe scenă, nu a știut că gestul său va avea urmări, însă a aflat acest lucru abia pe 30 decembrie, când pe poarta casei sale din Dobârlău i-a fost lipită înștiințarea cu procesul verbal de amendă.

Declarațiile bărbatului din Dobârlău arată că acesta s-a urcat pe scena din centrul municipiului în seara zilei de 1 Decembrie, fluturând tricolorul, strigând „La mulți ani, România!” și apoi cântând „Treceți, batalioane române, Carpații!”. Omul susține că a fost bruscat de polițiștii locali și legitimat de jandarmi, însă nu i s-a spus atunci că ar fi comis vreo faptă condamnabilă. În plus, bărbatul, care spune că nu a dorit decât să se bucure de Ziua Națională, a susținut că nu știa că scena urma să găzduiască un eveniment religios (ceremonia de Advent, organizată anual de Primărie).

Prin urmare, la aproape o lună de la întâmplare, pe poarta casei din Dobârlău a bărbatului a fost lipit un proces verbal care arăta că acesta a fost amendat pe 11 decembrie 2013 cu 500 de lei pentru tulburarea liniștii publice pentru că pe 1 decembrie 2013 a urcat fără drept pe scena din Piața Libertății. rocesul verbal a fost întocmit de șeful de birou al Poliției locale Sfântu Gheorghe, Veres György, în lipsa contravenientului.

Poliția Locală neagă implicațiile etnice

Șeful Poliției Locale, Hadnagy István, ne-a declarat că întreaga chestiune a căpătat conotații etnice în mod inutil și a ținut să explice că amenda aplicată bărbatului din Dobârlău nu are legătură cu faptul că acesta este român, ci cu faptul că „a întrerupt o manifestație religioasă”.

Omul nu avea ce căuta acolo, era o manifestație religioasă. A deranjat, nu era nici locul nici momentul pentru ce voia el. Se poate specula orice acum, dar și dacă urca cu steagul Americii, rezultatul era același. Mi se pare fără rost să i se dea întâmplării o conotație etnică”, a spus Hadnagy, care nu a vrut să comenteze prea mult subiectul.

Hadnagy susține că bărbatului i s-a lipit pe poarta casei procesul verbal după ce acesta i-ar fi fost transmis prin poștă însă nu l-ar fi ridicat. În context, Hadnagy a mai spus că cel amendat poate contesta în instanță amenda, conform posibilităților pe care i le dă în acest sens legea.

Dincolo de declarațiile lui Hadnagy István însă, rămân cele consemnate în procesul verbal: omul a urcat fără drept pe scena Adventului unde, fluturând un steag al României, s-a adresat participanților prin intermediul microfonului cu afirmația că „aici este pământ românesc”, faptă ce „a provocat indignarea cetățenilor, tulburând astfel ordinea și liniștea publică”.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Nemo, 6 ianuarie 2014
Asta se intampla pentru ca politia nu amendeaza si ungurii care atunci cand au avut autorizatie sa manifesteze in centru au venit cu masinile pe tot bulevardul cu claxoane infernale si cu scandari citeste integral
lili, 6 ianuarie 2014
Dar daca flutura steagul Ungariei Mari cum ar fi fost, Dle sef de la politie ?! L-ati mai fi amendat sau nu, eu cred ca nu l-ati fi amendat altfel ati fi fost demis din functie de conducerea UDMR sau citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.