ACTUALITATE 17 ianuarie 2017

Amenda pentru neplata parcării în Sfântu Gheorghe, doar 10 lei

de Covasna Media | 3805 vizualizări

Autorităţile locale au modificat regulile în favoarea şoferilor

Doar 10 lei, taxa de utilizare a unui loc de parcare pentru o zi, va fi amenda aplicată şoferilor care nu plătesc parcarea în spaţiile publice special amenajate din municipiul Sfântu Gheorghe, potrivit noului Regulament de funcţionare al sistemului de staţionare şi parcare cu plată a vehiculelor/autovehiculelor în parcările publice cu plată din Municipiul Sfântu Gheorghe, adoptat în şedinţa de Consiliu Local din 13 ianuarie.

„În situaţia în care cu ocazia efectuării controlului agentul constatator identifică un proprietar/deţinător/utilizator/conducător auto care nu respectă dispoziţiile prezentului Regulament, va proceda la întocmirea unei înştiinţări / notă de constatare prin care va notifica/preciza informaţii privind data şi locul constatării faptei, nr. de înmatriculare al vehiculului/autovehiculului, elemente descriptive ale dispoziţiilor legale încălcate precum şi limitele sancţiunii contravenţionale aferente. Acest înscris se va data şi se va afişa/comunica pe parbrizul vehiculului/autovehiculului sub ştergător sau prin lipire. De asemenea în cuprinsul acestui înscris se va menţiona posibilitatea proprietarului/ deţinătorului/utilizatorului/conducătorului auto care a încălcat prevederile referitoare la plată/depăşirea timpului/expunerea tichetului de abonament sau abonamentului aferent după caz, de a intra în legalitate prin achitarea contravalorii taxei de utilizare a unui loc de parcare pentru o zi, stabilită prin hotărârea de Consiliu Local privind taxele şi impozitele locale, în termen de 48 de ore (două zile lucrătoare) la casieria Direcţiei de Finanţe Publice Municipale Sfântu Gheorghe”, arată articolul 20 al regulamentului, alineatele 1 şi 2.

Noul regulament arată că dacă, potrivit evidenţelor Direcţiei de Finanţe Publice, nu s-a achitat această contravaloare de 10 lei în termenul specificat, în continuare se va proceda prin încheierea unui proces verbal de contravenţie, iar amenzile aplicate pot fi între 100 şi 400 de lei.

Noile reguli au fost supuse dezbaterii publice încă de la sfârşitul lunii noiembrie 2016.

„Intenţia noastră principală nu este să dăm amenzi pentru șoferi, ci dorim să fie ordine în ceea ce privește parcarea în oraș. (...) În momentul în care o mașină este surprinsă în parcare fără tichet de parcare valabil, aparatul respectiv scoate o fotografie a autoturismului și o notă de constatare, iar dacă șoferul plătește o amendă de 10 lei, atunci nu va primi amenda ulterioară. Prin asta dorim să ajutăm, dar în același timp să încercăm să reglementăm și să motivăm oamenii să cumpere abonamente, tichete de parcare, sau să plătească prin SMS. Eu cred că începe să fie ordine în oraș din acest punct de vedere”, a declarat primarul Antal Árpád într-o conferinţă de presă organizată la finele lunii noiembrie.

Soluţia de a micşora cuantumul amenzilor iniţiale a venit ca urmare a faptului că în perioada februarie – octombrie 2016, numărul autoturismelor parcate care nu aveau tichete de parcare valabile a scăzut de la 15% la 3%, fiind verificate un număr de 140.504 autoturisme parcate.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.