ACTUALITATE 24 ianuarie 2016

Ambasadorul SUA a vizitat romii din Hetea

de Iulia Drăghici - Taraș | 1159 vizualizări

Vizita diplomatului american Hans Klemm în judeţul Covasna marchează startul Legii „Fiecare copil în grădiniţă”

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București, Hans Klemm, a fost prezent vineri în județul Covasna, la invitația Asociației OvidiuRo. Acesta a vizitat grădinițele și comunitățile din Araci și Hetea. Vizita ambasadorului american încununează succesul programului pilot „Fiecare copil în grădiniţă” al Asociației OvidiuRo, program care a determinat adoptarea legii cu acelaşi nume. La vizita din judeţul Covasna a fost prezentă şi Leslie Hawke, mama celebrului actor american Ethan Hawke, cofondatoarea Asociaţiei OvidiuRo.

Despre vizita în judeţul Covasna, Hans Klemm a declarat că „a fost o mare onoare şi o lecţie pentru mine. Pentru a înţelege cât mai bine România şi provocările pe care le-am putea întâmpina în dezvoltarea parteneriatului dintre ţările noastre este foarte important pentru mine să cunosc mai bine cât mai multe dintre comunităţile româneşti. Chiar dacă mulţi dintre românii pe care i-am cunoscut azi sunt foarte dezavantajaţi şi foarte săraci, am fost impresionat de dorinţa copiilor de a învăţa, dar şi de simpla şi calda primire de care am avut parte când am vizitat casele familiilor din Hetea”. 

„Vizita ambasadorului are scop de documentare, de înţelegere a programului Fiecare copil în grădiniţă. Avem şi o iniţiativă a ambasadorilor care sprijină acest program, iar dânsul este nou la noi în ţară şi l-am invitat să viziteze o comunitate în care se derulează programul nostru, în contextul în care Fiecare copil în grădiniţă a devenit program naţional prin adoptarea Legii nr. 248/2015. Săptămâna aceasta marţi a fost adoptată şi Hotărârea de Guvern privind normele de aplicare”, a declarat Maria Gheorghiu, cofondator al Asociaţiei OvidiuRo.

Cofondatorul OvidiuRo a precizat că motivul vizitei la Araci este şi cel de a convinge nişte investitori să se implice în construirea unei grădiniţe în comunitate.

„De luni vom începe o caravană în toate comunităţile din România de diseminare a pachetului legislativ pe Legea 248 şi pe Hotărârea de Guvern”, a mai punctat Maria Gheorghiu. Sesiunile judeţene de diseminare se vor organiza în perioada 25 ianuarie – 12 februarie şi îi vor viza în special pe primari şi pe directorii de grădiniţe.

Legea Fiecare copil în grădiniţă intră în vigoare din 15 februarie

Legea nr. 248/2015, promulgată de Preşedintele României în octombrie 2015, „încurajează prezenţa în grădiniţă a copiilor între 3 şi 6 ani, prin acordarea unui tichet social pentru grădiniţă de 50 de lei lunar. Stimulentul se acordă familiilor cu mai puţin de 284 de lei venituri lunare pe membru de familie şi este condiţionat de prezenţa zilnică a celor mici. Potrivit Ministerului Muncii, peste 111.000 de copii sunt eligibili pentru a primi tichetul social pentru grădiniţă, începând din această primăvară”, scrie într-un document prezentat de Asociaţia OvidiuRo.

„Am ajuns să facem legea pentru că trebuia să clarificăm un mecanism prin care se pot acorda fonduri publice pentru tichete sociale. Am început cu ideea de a oferi posibilitatea autorităţilor publice să investească, dar în ultima comisie reunită s-a luat decizia ca acest program să devină unul naţional, de la bugetul de stat”, a spus Maria Gheorghiu, cofondator OvidiuRo.

Tot într-un document al Asociaţiei se notează faptul că „începând cu 15 februarie 2016, finanţarea tichetelor sociale pentru grădiniţă este acoperită de la bugetul de stat prin sume defalcate din taxa pe valoare adăugată, iar responsabilitatea implementării programului revine primarilor şi directorilor de şcoală”.

„Legea şi normele de aplicare stabilesc cadrul legal favorabil educaţiei preşcolare pentru toţi copiii din România, dar succesul programului va fi decis la nivel local. Ştim din etapa de pilotare că înscrierea cât mai multor copii la grădiniţă şi condiţionarea strictă a acordării stimulentului educaţional de prezenţă sunt esenţiale. Ceea ce va conta însă va fi capacitatea echipelor locale de a colabora şi găsi soluţii la problemele punctuale precum susţinerea instituţiilor judeţene şi naţionale”, subliniază Maria Gheorghiu.

Este important de precizat şi că programul de interes naţional reglementat prin această lege preia mecanismul central al programului pilot Fiecare copil în grădiniţă, gândit special pentru zonele rurale extrem de sărace şi implementat, începând din 2010 de Asociaţia OvidiuRo în parteneriat cu Ministerul Educaţiei.

Hans Klemm la Hetea Araci ianuarie 2016 - 1

 

Programul pilot FCG a crescut prezenţa copiilor în grădiniţe cu 10 de procente

Potrivit datelor oferite de OvidiuRo, înainte de FCG (n. red. - Fiecare Copil în Grădiniţă), în grădiniţele din România erau înscrişi 2074 de copii. După 5 ani, cifrele arată că numărul de copii a ajuns la 2455, ceea ce înseamnă o creştere cu 20 de procente, de la 53 la 73%.

„Noi am făcut un studiu de impact şi ştim că odată formată această deprindere de a veni zi de zi la grădiniţă, copiii continuă să vină la şcoală cu frecvenţă foarte bună. Programul este absolut necesar, dar nu este suficient. Dacă nu se începe de la vârsta aceasta cu educaţie timpurie, credem că eforturile ulterioare vor fi mult mai mari, iar şansele de reuşită vor fi mai mici, ca dovadă că în aceste comunităţi sărace indicatorul de părăsire timpurie a şcolii este foarte mare”, a spus Maria Gheorghiu.

Aceasta a mai precizat că publicul ţintă al programului Fiecare copil în grădiniţă, copiii cu vârste cuprinse între 3 şi 6 ani, a fost ales pe un motiv foarte întemeiat: „În primii 5 ani de viaţă creierul se dezvoltă cel mai mult. Dacă nu există stimulare intelectuală în această perioadă, copiii, practic, pierd un start. Aceşti copii vin de foarte multe ori din familii cu nivel foarte scăzut de educaţie, fără cărţi. Nu ne dorim să facem neapărat grădiniţa obligatorie, dar dacă părinţii nu pot oferi un mediu educaţional interesant acasă, soluţia ideală este grădiniţa”.

Programul pilot FCG s-a derulat pe teritoriul judeţului Covasna în Araci şi Întorsura Buzăului. „Comunităţile locale ne-au ales pe noi. Am lansat un concurs naţional şi am ales 13 localităţi din 10 judeţe. În judeţul Covasna ne-au adus Araciul şi Întorsura Buzăului”, a mai spus cofondatorul OvidiuRo.

Asociaţia OvidiuRo

Bazele Asociaţiei OvidiuRo au fost puse, în anii 2004, de Leslie Hawke, mama celebrului actor american Ethan Hawke, voluntară Peace Corps, şi Maria Gheorghiu, specialist în sistemul alternativ de educaţie „Step By Step”. De atunci, misiunea OvidiuRo „este de a le oferi copiilor născuţi în sărăcie şansa de a-şi construi un drum în viaţă, de a rupe cercul vicios al sărăciei”, scrie pe site-ul Asociaţiei.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
stelian, 25 ianuarie 2016
In sfarsit, au venit ...americanii si pe la noi, numai ca prea scurta a fost vizita, mai erau atatea de vizitat!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.