ACTUALITATE 26 iunie 2017

Ambasadorul Austriei în România, în vizită oficială în staţiunea Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 4448 vizualizări

Primăria orașului Covasna a fost luni gazda unei întâlniri oficiale între autoritățile locale, cele județene, reprezentanții mediului de afaceri de la nivelul orașului și ambasadorul Republicii Austria în România, Gerhard Reiweger. Acesta a fost însoțit de președintele Clubului Economic German, Werner Braun, și de președintele Export Club București, Alexandru Todericiu.

Discuțiile dintre cei prezenți la eveniment au abordat diverse teme, în special din zona dezvoltării economice și turistice.

Deschiderea turismului din stațiunea balneoclimaterică a orașului Covasna către potențialii turiști străini, dezvoltarea turismului covăsnean astfel încât să primească turiști pe parcursul întregului an calendaristic, nu doar în timpul sezonului de vară, investițiile în reabilitarea Planului Înclinat, dar mai ales în învățământul profesional dual care să ducă la formarea de specialiști în domeniul serviciilor turistice și hoteliere s-au numărat printre subiectele discutate luni în prezența ambasadorului Austriei în România.

În ceea ce privește problematica la nivel național, diplomatul austriac a subliniat și faptul că autoritățile ar trebui să se concentreze pe dezvoltarea infrastructurii, dacă se dorește și o dezvoltare economică.

Concluzia generală care a reieșit din discuțiile purtate luni este că punctul de pornire al covăsnenilor în vederea dezvoltării trebuie să fie proiectele concrete și inițiativele punctuale, care să fie incluse într-un masterplan cu o viziune clară, pe termen lung.

„Ne bucurăm că putem să construim legături cu orașe importante din România. De asemenea, mă bucur că am putut discuta concret cu autoritățile locale despre oportunitatea dezvoltării turismului, cât și cea a dezvoltării învățământului. (...) Covasna este o stațiune balneoclimaterică deosebită, am înțeles că tratamentele medicale sunt de primă clasă și am înțeles și că infrastructura în sensul acesta de aparatură medicală este de mare calitate. Am acceptat să sprijin și să intermediez, dacă vor exista, solicitările concrete în domeniul turismului pentru sănătate și în cel al învățământului profesional dual”, a declarat ambasadorul Gerhard Reiweger.

Ambasadorul a vizitat Covasna anul trecut în calitate de turist

În debutul evenimentului, chiar înainte ca primarul orașului Covasna, Gyerő József, să facă o prezentare generală a orașului, ambasadorul austriac Gerhard Reiweger a precizat că anul trecut a vizitat stațiunea Covasna în calitate de turist și că a găsit aici posibilități de dezvoltare însemnate, mai ales în ceea ce privește turismul.

„Nu este prima dată când sunt aici. Ca turist am mai fost anul trecut, cu fratele meu. Covasna este un oraș foarte important și cunoscut. Îmi place foarte mult peisajul, care este foarte atractiv. Cred că potențialul turismului este foarte mare. (...) Mă bucur că aici sunt azi și reprezentanți ai sectorului privat. Noi avem posibilitatea să promovăm relațiile economice dintre Austria și România și implicit dintre Covasna și Austria”, a spus acesta.

„Trebuie să respectăm regulile noastre comune”

Ambasadorul Austriei în România a precizat că este conștient de imaginea nu tocmai pozitivă pe care anumite firme austriece o au în ţara noastră, dar a ținut să sublinieze că în calitate de diplomat susține firmele austriece care se dezvoltă pe teritoriul României doar dacă acestea respectă regulile Uniunii Europene. De asemenea, acesta a mai precizat că rolul său este să dezvolte căi de cooperare între cele două țări, în vederea creșterii economiei de ambele părți.

„Observ acest lucru la nivel european. Lucrăm într-o piață comună, în care este foarte important de unde vine o firmă și unde are sediul aceasta. Din perspectivă economică, respectiv comercială, acest lucru ar trebui să joace un rol din ce în ce mai mic. Pentru că dacă luăm în serios piața comună europeană, trebuie doar să respectăm regulile noastre comune. Vă spun în mod conștient că firmele austriece trebuie să respecte absolut toate regulile pentru că noi nu înțelegem să apărăm firmele austriece doar pentru că vin din țara noastră. Noi sprijinim schimbul comercial, economic, între țările noastre și ne bucurăm că putem face acest lucru ca cetățeni în cadrul Uniunii Europene”, a spus Gerhard Reiweger.

Dezvoltarea turismului, tematică abordată în Anul Turismului

La întâlnirea oficială cu ambasadorul Austriei a luat parte și vicepreședintele Consiliului Județean Covasna, Grüman Róbert, care a adus în discuție tematica Anului Turismului în județul Covasna. Acesta a mai spus ambasadorului și celor prezenți și faptul că județul Covasna este pe locul doi în ceea ce privește creșterea numărului de turiști, după județul Cluj.

„Datele statistice ne arată că în primele trei luni din 2017, față de aceeași perioadă a anului trecut, avem o creștere cu 30% a numărului de turiști. După județul Cluj, în România suntem pe locul doi la creșterea numărului de turiști”, a spus Grüman Róbert.

Vicepreședintele Consiliului Județean a mai declarat în final că Austria este un model pentru județul Covasna în privința domeniului turismului.

„Austria sau Germania sunt modele pentru noi în ceea ce privește domeniul turismului, iar dacă noi vrem să avem turiști din aceste țări în județul nostru, atunci trebuie să ne concentrăm pe a oferi servicii de calitate”, a precizat Grüman Róbert.

Centru wellness în staţiunea Covasna

O veste importantă pe care autoritățile locale și județene au prezentat-o în fața ambasadorului este inițiativa de a construi un centru wellness în orașul Covasna, al cărui public țintă să fie turiștii care nu apelează de regulă la biletele sociale pentru tratament și care caută relaxarea, nu neapărat tratamentele pentru afecțiunile cardiovasculare.

„Există o inițiativă la nivelul orașului Covasna de a construi un centru wellness, fiind o stațiune balneoclimaterică de interes național. Am primit aceste semnale din partea conducerii orașului, dar deocamdată suntem la faza de discuții. Orașul Covasna trebuie să vadă locația exactă unde ar dori să demareze o asemenea investiție, despre care credem că ar putea să miște orașul Covasna din zona turismului social într-un alt tip de turism. Deocamdată suntem la faza de discuții. Cred că la sfârșitul anului sau începutul anului viitor vom putea să vorbim despre pași concreți făcuți în vederea demarării unei investiții de o asemenea anvergură”, a spus vicepreședintele CJ Covasna.

Vizita ambasadorului austriac s-a încheiat cu un tur al orașului Covasna, iar vizate au fost cele mai importante obiective turistice, printre care și Balta Dracului sau Spitalul de Cardiologie.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.