ACTUALITATE 23 martie 2022

Alte 10 incendii de vegetație în decurs de doar 24h în județul Covasna

de Diana Pantelimon | 1078 vizualizări

După ce luni Inspectoratul pentru Situații de Urgență Covasna (ISU) a dat avertizări și a făcut apel la responsabilitate din partea cetățenilor atât prin presă, cât și prin intermediul Facebook, marți a prezentat un nou bilanț îngrijorător privitor la incendii: în 24 de ore, pompierii militari și voluntari au avut de stins alte 10 arderi de vegetație uscată.

În ultimele câteva zile au avut loc 22 de incendii de vegetație în urma cărora 66 de hectare de teren au fost mistuite de flăcări, iar de la începutul acestui an, „33 de incendii de vegetație uscată ce s-au produs pe teritoriul județului au fost gestionate de ISU Covasna“, transmit pompierii covăsneni.

Reamintim avertizarea ISU:

„Fiți responsabili! Stop incendiilor de vegetație uscată!

În fiecare an ne confruntăm cu un număr considerabil de incendii de vegetație uscată, majoritatea dintre acestea fiind generate de către cetățeni care nu conștientizează pericolul la care se expun pe ei înșiși, dar și pe semenii lor“.

„Arderile de vegetație uscată și miriști sunt interzise potrivit legii. Acestea reprezintă un pericol major pentru viața ta și pot afecta gospodării, construcții, rețele electrice, păduri și animale. Alege să fii responsabil!

De reținut este că intervențiile pompierilor presupun eforturi ridicate, atât financiare, cât și materiale și umane. 

„Arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, acesta fiind emis prin grija primarului de către şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.

Conform legislaţiei în domeniul protecţiei mediului, persoanele fizice şi juridice au obligativitatea de a nu arde miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă fără acceptul Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului şi fără informarea, în prealabil, a Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă“, a mai transmis ISU Covasna pe Facebook.

Potrivit ISU proprietarii de terenuri care ard resturi vegetale, gunoaie, deşeuri şi alte materiale combustibile fără obţinerea unui permis de lucru cu foc și fără să-și ia toate măsurile pentru a nu propaga focul în vecinătate riscă amenzi între 1.000 - 2.500 de lei.

Totodată, și Garda de Mediu atrage atenția că numărul de incendii de vegetație este în creștere și vorbește despre amenzi între 7.500 și 15.000 de lei pentru persoane fizice, iar pentru persoane juridice amenzile se ridică până la 50.000 - 100.000 de lei.

Sursa foto: Facebook / ISU Covasna

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.