ACTUALITATE 17 octombrie 2019

Alertă! Un urs se plimbă pe la Șugaș Băi

de Daniela Luca | 2000 vizualizări
Sursa foto - Facebook
Sursa foto - Facebook

Autoritățile îi îndeamnă pe locuitori să fie precauți 

Ursul a fost văzut săptămâna aceasta în stațiunea Șugaș Băi de mai mulți locuitori din Sfântu Gheorghe, anunță autoritățile. Locuitorii sunt sfătuiți să se deplaseze în zonă cu atenție și să renunțe la plimbările sau mersul cu bicicleta după lăsarea întunericului. Primarul Antal Árpád spune că s-au făcut demersurile necesare ca animalul să fie relocat. 

Din nefericire pentru noi și în municipiul Sfântu Gheorghe trebuie să discutăm despre această problemă. Alaltăieri m-am deplasat la Șugaș Băi. Ni s-a semnalat că există un urs care vizitează localitatea. M-am dus și l-am văzut cu ochii mei, l-am și filmat. Este un urs de aproximativ trei ani care se simte foarte bine la Șugaș Băi. Evident am sunat la 112, au venit jandarmii. În acest moment jandarmii nu pot face altceva decât încearcă să-l sperie, să îl țină departe de stațiune, dar vreau să atrag atenția cetățenilor să nu se deplaseze la Șugaș Băi în orele serii și să fie foarte vigilenți. Evident am anunțat toate autoritățile competente și sperăm că vom primi o aprobare de relocare a ursului și sperăm că nu se întâmplă nimic grav până atunci. Din păcate autoritățile se mișcă foarte, foarte încet și în această privință”, a spus joi, 17 octombrie, în cadrul unei conferințe de presă, primarul Antal Árpád. 

„Viața omului trebuie să fie pe primul loc totuși”

Dacă edilul speră ca ursul să fie relocat cât mai rapid, luna trecută în Parlament s-a discutat o soluție mai drastică. Senatul a adoptat o propunere legislativă pentru modificarea Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006 prin care ursul a fost inclus, pentru o perioadă de cinci ani, pe lista animalelor sălbatice pentru care vânarea este permisă în anumite perioade ale anului, conform Digi24.ro. Propunerea legislativă urmează să fie dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

„Nu este o decizie definitivă. Din câte știu eu a fost votată de senat, dar urmează să fie votată de Camera Deputaților și am înțeles că trebuie aprobare și de la Comisia Europeană. (...) Eu sper că se vor găsi soluții, pentru că este evident că trebuie oarecum reglementată populația de urși care în ultimii trei ani a crescut foarte mult. Și vedem că deja nu trece o săptămână fără să citim în ziare sau să aflăm de la televizor că cineva a fost atacat, chiar ucis de urși. Viața omului trebuie să fie pe primul loc totuși. Eu sunt un prieten al urșilor, dar pe locul întâi trebuie să fie viața oamenilor”, a mai adăugat primarul. 

Și primarii altor localități din județ se declară depășiți de situația urșilor care este din ce în ce mai acută. Luna trecută, un bărbat din localitatea covăsneană Boroșneu Mare a fost atacat de o ursoaică. Bărbatul a suferit leziuni la nivelul membrelor inferioare și a avut nevoie de îngrijiri medicale.  

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.