ACTUALITATE 4 februarie 2019

ALERTĂ MAXIMĂ! Pesta Porcină Africană confirmată la Sfântu Gheorghe

de Daniela Luca | 1624 vizualizări

UPDATE 2! Covasna:Autorităţile au dispus sacrificarea porcilor dintr-un cartier din Sfântu Gheorghe pentru prevenirea extinderii pestei

UPDATE! Suspiciune de Pestă Porcină Africană la Valea Crișului!  

 

 

Autoritățile au declarat stare de alertă sanitar-veterinară în județul Covasna după ce Pesta Porcină Africană a fost identificată la Sfântu Gheorghe. Boala necruțătoare a fost confirmată oficial vineri, 1 februarie, la doi porci morți găsiți la groapa de gunoi din apropierea unei gospodării din Örkő. Astfel, încă de sâmbătă dimineața s-a stabilit o zonă de protecție și supraveghere în jurul zonei afectate. Deocamdată acesta este unicul focar de pestă porcină în județ, iar din acest motiv nu se impune sacrificarea preventivă a porcilor, subliniază DSVSA.

Cu toate că pesta porcină africană a fost, în ultima vreme, printre cele mai discutate subiecte în spațiul public în România, în perioada de după Crăciun știrile despre boala deosebit de gravă în rândul porcilor aproape că nu mai aveau ecou.

Astfel, vestea focarului de pestă porcină din Sfântu Gheorghe a venit ca un trăsnet, atât pentru autorități, cât și pentru deținătorii de porci și s-a răspândit cu viteza luminii în tot județul și dincolo de hotarele acestuia.

 „Sperăm să nu mai apară alte focare”

Deși cadavrele celor doi porci au fost descoperite  joi, 31 ianuarie, virusul a fost confirmat oficial de Laboratorului Național de Referință din București, vineri, 1 februarie, spun autoritățile covăsnene care din acel moment au fost puse pe jar.

 „Sunt 7 căi de acces în cartier. Punctele de intrare și ieșire sunt blocate, respectiv circulația dirijată către cele 3 puncte de dezinfecție și de supraveghere. Colegii au făcut supravegherea clinică a efectivelor și catagrafia efectivelor. Am găsit 60 de porci la 17 gospodari, astăzi au mai găsit încă doi. (...) Acum să sperăm să nu mai apară alte focare. Desigur că în curtea respectivă s-a făcut dezinfecția de două ori, o să mai repetăm dezinfecția după câteva zile și supraveghem efectivul”, a declarat sâmbătă, 2 ianuarie, directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna, dr. Sikó Barabási Sándor.

Cele două cadavre au fost transportate în autolaboratorul DSVSA, unde s-au recoltat probe. Ulterior, porcinele infectate au fost transportate la locul desemnat de primărie și au fost îngropate la o adâncime de doi metri, cu clorură de var și folie de plastic, conform procedurii.

Cartierul de romi, zonă de risc pentru pesta porcină

Întorsura Buzăului era cea mai mare zonă de risc din acest punct de vedere, spun autoritățile, care în luna septembrie au închis piața centrală din oraș cu scopul de a evita răspândirea virusului mortal, după ce s-a confirmat prezența acestuia în județul Buzău. Cu toate acestea, cartierul Örkő s-a dovedit a fi zona unde a luat naștere virusul.

„Geografic la Întorsura Buzăului era cel mai aproape, acolo ne-am fi așteptat. De fapt nu ne-am așteptat deloc, dar acolo era mai aproape. Până în momentul de față, tomberoanele sunt cele mai suspecte”, a spus dr. Sikó Barabási Sándor.

Directorul DSVSA Covasna a mai adăugat că porcinele afectate nu erau identificate cu crotalii auriculare și au fost crescute în gospodăria respectivă timp de aproape un an cu resturi alimentare, provenite inclusiv din tomberoane și platforme de gunoi.

„Animalele identificate nu aveau crotalii pentru că nu s-a văzut nici gaura. După declarația proprietarului, el ar fi cumpărat porcii când erau mici, i-a crescut și acum câteva zile când au murit, i-a dus acolo la groapa asta de gunoi și i-a aruncat. Practic o parte din populația din cartierul ăsta trăiește din groapa de gunoi. Aceasta este prima bănuială de unde ar fi provenit pesta”, a mai adăugat dr. Sikó Barabási Sándor.

Deși ancheta în acest sens este în derulare, posibilitatea transmiterii virusului de la mistreți este aproape exclusă, spune directorul DSVSA. Pădurarii din zonă au confirmat că nu există populații de mistreți în apropiere.

„E ceva normal la noi ca porcii să circule pe stradă”

Localnicii din Örkő, deși curioși de prezența „străinilor” în zonă, nu păreau să fie surprinși de vestea virusului ucigător. Unul dintre ei ne-a spus că a devenit o normalitate ca porcinele să circule pe stradă ziua în amiaza mare.

„În cursul anului nu se face nimic. Vecinii noștri din Örkő fac ce vor și pe nimeni nu interesează nimic. E ceva normal la noi ca porcii să circule pe stradă. Se presupune că porcii au fost aduși din Ungaria. Câteva zile se vor face controale, iar pe urmă totul intră în normal. Prost a fost până acum, prost va merge mai departe. Pe majoritatea îi doare în cot, sau nici în cot nu îi doare. În anii 1937-1938 s-a pus problema integrării țiganilor. Păi dacă de atunci nu au reușit să se integreze, atunci înseamnă că cineva ori nu e preocupat de treaba asta, ori metoda integrării nu este bună”, ne-a împărtășit un localnic din Örkő.

Cazul se află în continuare și în cercetarea organelor de poliție. Investigațiile vor continua și în zilele următoare, când se va stabili dacă proprietarii care au aruncat cadavrele în groapa de gunoi vor fi sancționați.

DSVSA informează că în momentul de față nu se ia măsura uciderii porcilor. Dacă, în schimb, se vor identifica focare, autoritățile vor fi nevoite să ucidă toți porcii infestați și apoi fie să îi incinereze, fie să îi îngroape.

Pesta porcină africană: orice suspiciune trebuie raportată!

DSVSA Covasna îi atenționează pe crescătorii de porci să anunțe imediat orice caz de moarte sau îmbolnăvire a animalelor din gospodărie. Aruncarea cadavrele de porci este o faptă deosebit de gravă, putând fi sancționată inclusiv penal. De asemenea, cetățenii nu trebuie să accepte orice produs din carne din județele afectate, amintesc autoritățile.

 „În continuare recomand ceea ce am zis și de doi ani încoace, mai în glumă, mai în serios. Dacă aduce cineva pomana porcului din județe afectate, îi dă pe gratis, sau aruncă după el, să fugă de acolo, să nu accepte. Acesta  e cel mai periculos lucru. Eu sunt convins că marea majoritate a infecțiilor se transmit prin carne și prin bișnițarii de porci”, a mai subliniat directorul DSVSA.

Dacă vor fi identificate și alte focare, apariția bolii va putea genera consecințe economice grave pentru cele șase ferme de porcine din județ, care au în medie câte 2.000-2.500 de capete.

Astfel, Județul Covasna este al 20-lea județ care apare pe harta zonelor afectate de pesta porcină africană. Rămâne de văzut însă dacă covăsnenii își vor omorî animalele înainte să o facă inspectorii sau boala.

Conform ANSVSA, la această dată, pesta porcină africană (PPA) evoluează în 303 localități din 20 de județe, cu un număr de peste o mie de focare, iar în alte 2 județe există doar cazuri la mistreț. În total au fost eliminați 364.920 de porci afectați de boală și există 838 de cazuri la mistreți, informează instituția.

Pesta porcină africană este o boală infecto-contagioasă care se răspândește rapid, producând pagube economice majore. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate de autoritățile veterinare.

În mediul extern, dar și în carnea congelată, afumată sau sărată, virusul pestei porcine africane poate rămâne activ o perioadă de până la un an. Pentru această boală nu există tratament sau vaccin în cazul animalelor, însă pentru om, această afecțiune nu prezintă pericol.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.