Alegerile au costat peste 2,6 milioane de lei; s-au economisit circa 200.000 de lei
Alegerile locale de duminică au costat peste 2,6 milioane de lei în judeţul Covasna, a declarat miercuri prefectul Sebastian Cucu.
Potrivit acestuia, indemnizaţiile membrilor birourilor electorale, secţiilor de votare şi personalului tehnic implicat în acest proces, respectiv operatori, informaticieni, statisticieni etc., s-au ridicat la 2,5 milioane de lei, iar cheltuielile materiale la 138.000 lei. Prefectul Sebastian Cucu a menţionat că fondul de cheltuieli materiale alocat pentru alegeri a fost de 357.000, dar s-au economisit peste 200.000 lei, în principal datorită costului foarte scăzut al tipăririi buletinelor de vot în comparaţie cu alegerile precedente.
Prefectul a menţionat că, după validarea de către judecători a primarilor aleşi la scrutinul de duminică, vor avea loc şedinţele de constituire a noilor consilii locale, iar acest lucru se va întâmpla, cel mai probabil, după data de 20 iunie.
Sebastian Cucu a mai adăugat că pregătirile pentru alegeri şi scrutinul au decurs „absolut normal”, însă s-au semnalat şi câteva incidente pe linia ordinii şi liniştii publice.
„Nu putem să spunem că au fost probleme deosebite. La nivel judeţean au fost înregistrate 15 evenimente electorale, incidente, să spunem aşa, sesizate sau constatate, care au mers de la continuarea campaniei, oferirea sau comercializarea de băuturi alcoolice în zona secţiilor de votare, până la infracţiuni sesizate, nouă la număr, vizând fie dorinţa de corupere a alegătorilor, fals, împiedicarea exercitării dreptului de a alege şi de a fi ales”, a mai spus Sebastian Cucu.
Prezenţa la vot în judeţul Covasna a fost de 43,69%, iar alegerile au fost câştigate detaşat de UDMR în majoritatea localităţilor.
La nivelul Consiliului Judeţean Covasna, UDMR a obţinut 20 de mandate din totalul de 31, cu unul mai mult decât în legislatura trecută, deţinând majoritatea cu 57,7%, celelalte mandate fiind adjudecate de PNL, PSD şi Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (câte trei fiecare) şi două de Partidul Civic Maghiar.
La nivelul consiliilor locale, UDMR a obţinut 358 de locuri, faţă de 302 în urmă cu patru ani şi 265 la alegerile din 2008. De asemenea, UDMR a câştigat primăriile în 37 de localităţi din totalul de 45, unde a mers cu candidaţi proprii sau în alianţă cu Partidul Civic Maghiar, printre acestea numărându-se oraşele Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Baraolt şi Covasna.