ACTUALITATE 16 martie 2017

AgroFood, într-un parteneriat internaţional alături de alte şase clustere europene

de Iulia Drăghici - Taraș | 1996 vizualizări

Clusterul regional al produselor şi al industriei agroalimentare „AgroFood”, înființat în 2011 la Sfântu Gheorghe, este membru într-un program internațional, alături de încă șase țări. „TRAns-naţional Collaboration Empowering Key European Industries”, prescurtat TRACE – KEY, este un proiect în valoare de 214.000 de euro, al cărui scop este de îmbunătăţire a managementului şi creşterea competitivităţii la nivel de clustere (respectiv a grupărilor de agenţi economici, instituţii, autorităţi, asociaţii şi altele, al căror scop comun este inovarea, dezvoltarea şi valorificarea produselor sau serviciilor).

Partenerii clusterului din România sunt din Italia (coordonatorul proiectului), Germania, Portugalia, Ungaria, Bulgaria şi Serbia. 14 manageri de clustere şi 284 de Întreprinderi Mici și Mijlocii sunt beneficiarii direcţi ai acestui proiect.

„Aceste relaţii înseamnă noi parteneriate, noi întâlniri, noi contacte. (...) Cu acest cluster, dar şi cu celelalte clustere trebuie să mergem către excelenţă. Avem şansa să aducem inovaţie, produse noi, branduri regionale, activităţi de conştientizare pentru a forma consumatori de produse fabricate în regiune, să promovăm alimentaţia sănătoasă, reciclarea ambalajelor, deşeurile agricole, cercetarea, economia circulară şi aşa mai departe. (...) Pentru România este foarte important că vor veni aici atât de mulţi experţi. Împreună cu ei vom putea să primim recomandări pentru zona noastră”, a declarat managerul expert al proiectului, Vajda Lajos, joi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Proiectul a fost lansat anul trecut în noiembrie, iar activităţile au demarat la începutul lui 2017 şi vor continua până în noiembrie 2018. Finanţarea este oferită de Programul Cluster Excellence.

„Este un proiect industrial pentru îmbunătăţirea competenţelor managerilor de cluster, îmbunătăţirea calităţii serviciilor dedicate IMM-urilor şi dezvoltarea strategiei (la nivelul Clusterului, dar şi la nivelul consorţiului de proiect) pentru a stimula cooperarea trans-sectorială şi transfrontalieră în următoarele industrii: agro-alimentaţie, IT şi energie regenerabilă”, a explicat managerul financiar al proiectului, Koréh Enikő.

În cadrul acestui parteneriat vor avea loc vizite de studiu, cursuri de formare, programe de mentorat adresate managerilor de clustere, dezvoltarea instrumentului „Harta serviciilor” pentru nevoile IMM-urilor, studii despre servicii de design, strategii de marketing, identificarea de contacte de cooperare pentru viitor, schimburi de experienţe cu alte consorţii şi altele.

„Fără cercetare şi inovare nu o să putem să ţinem pasul cu cei din străinătate, care sunt mai bine organizaţi decât noi. De aceea avem nevoie de specialişti şi aici în regiune, pentru că e diferită de altele. De exemplu, faptul că avem cele mai curate păşuni din Europa poate să fie un mare avantaj, iar acest lucru presupune o altfel de abordare a agriculturii. (...) Toate recomandările pe care le vom aduce de pe urma acestui proiect vor fi făcute la nivelul Regiunii Centru. Aceasta este abordarea clusterului. (...) Proiectul acesta nu are o valoare mare, drept pentru care nu putem face investiţii, însă rolul lui este de conştientizare, de promovare, de învăţare şi de a comunica cu parteneri din alte ţări”, ne-a declarat Vajda Lajos.

„Eu întotdeauna am fost suporterul dezvoltării inteligente şi a cercetării, care mă pasionează şi care mă preocupă. Doresc ca acest cluster să promoveze pentru membrii săi dezvoltarea inteligentă, cercetarea şi inovarea, pentru ca întotdeauna să fim în avangarda celor care ies pe piaţă cu lucruri noi, inteligente şi sănătoase. Pe de altă parte, mă preocupă şi promovarea valorilor locale ale judeţului nostru şi din fericire avem ce promova. Asta înseamnă afirmarea şi din punct de vedere comercial şi economic a produselor noastre, ceea ce se poate traduce în bunăstare pentru producătorii noştri”, a declarat preşedintele clusterului AgroFood, patronul societății Wega Invest care îmbuteliază apa de la Vâlcele, Silviu Manole, la conferinţa de presă de joi.

Clusterul AgroFood a fost înfiinţat în mai 2011, în cadrul Asociaţiei Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din Judeţul Covasna (ASIMCOV). Acesta a obţinut în urmă cu doi ani nivelul de bronz din partea Cluster Excellence de la Bruxelles. În România sunt 27 de clustere care au o astfel de recunoaştere. Pentru anul viitor, reprezentaţii AgroFood îşi doresc să obţină următorul nivel, cel de argint, poziţionându-se astfel printre cele mai bune 10 clustere din ţară.

„Rezultatele acestui cluster sunt remarcabile, pentru că timp de cinci ani a funcţionat în regim de voluntariat şi totuşi am reuşit să obţinem această recunoaştere”, a mai spus Vajda Lajos.

Până acum membrii clusterului au mai fost prezenţi cu activităţi specifice în China, Coreea de Sud, Mexic şi în mai multe state din Europa.

„ASIMCOV este un catalizator în fenomenul de clusterizare al industriei în România. Acest lucru este dovedit şi prin faptul că avem şapte clustere cu sediul în Sfântu Gheorghe. Mă bucură faptul că AgroFood a făcut pasul de a câştiga această recunoştinţă internaţională. Cel mai vechi cluster este ProWood, care împreună cu Green Energy deja a obţinut şi nivelul de calificare de argint. Mergem înainte pe această cale şi unul dintre scopuri este dezvoltarea economică regională. În acest context trebuie să fim receptivi în ceea ce priveşte proiectele internaţionale şi la relaţiile internaţionale. Astfel, o să putem să oferim noi oportunităţi pentru IMM-uri, agenţii economici care fac parte din clustere să primească posibilitatea de dezvoltare. O să depunem în continuare eforturi pentru a putea realiza o dezvoltare cât mai variată şi valoroasă a economiei noastre”, a declarat preşedintele ASIMCOV, Bagoly Miklós Levente.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.