ACTUALITATE 11 august 2014

Agricultorii vor primi noi subvenții de la anul

de Székely Emőke | 159 vizualizări

Subvențiile pentru cultivatorii de sfeclă de zahăr, cartofi, precum și cele pentru crescătorii de bovine vor fi mai mari în ciclul 2015-2020 – spun autoritățile. Anunțul a fost făcut public luni la Sfântu Gheorghe, unde secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Nagy Tamás, senatorul Tánczos Barna, prefectul Marius Popica, președintele Consiliului Județean, Tamás Sándor, și reprezentanții agricultorilor s-au întâlnit pentru a dezbate diferite probleme legate de această temă.

„Am trimis la Bruxelles o propunere legată de subvențiile care vor fi acordate agricultorilor pentru ciclul european 2015-2020. În documentul care va fi dezbătut în perioada următoare și are șanse mari de a trece, sunt trecute câteva noutăți în ceea ce privește subvențiile. Pe lângă cele deja existente am propus să fie ajutați cultivatorii de sfeclă de zahăr care vor primi 600 de euro pe hectarul de cultură, precum și cultivatorii de cartofi, care vor primi o subvenție de 960 de euro din bani europeni, sumă ce consider că va relansa cultivarea cartofului de sămânță. De asemenea, vor primi subvenții crescătorii de bovine, atât cei care au vaci de lapte, cât și cei care au vaci de carne” – a declarat secretarul de stat Nagy Tamás.

Intalnire agricultura august 2014 - 1

Acesta a mai spus că prin aceste măsuri doresc să stimuleze fermierii în sensul că vor primi ajutor doar persoanele care într-adevăr lucrează terenul, nu și administrațiile publice locale care, în unele cazuri, luau subvenții, dar de fapt nu ei erau cei care munceau.

Noile măsuri au fost salutate de reprezentanții fermierilor. Președintele Asociației Cultivatorilor de Cartofi din Covasna, Romulus Oprea, a spus că această propunere poate salva cartoful de sămânță de la dispariție. „Fără ajutor nu mai putem supraviețui, această sumă de 960 de euro pe hectar ne poate salva de la declin pentru că cultura de cartof este nerentabilă 4 ani din 5. Se vorbește și despre ajutor pentru cartoful timpuriu, ceea ce ar fi o infuzie care ne-ar ajuta” – a declarat Romulus Oprea.

Senatorul UDMR Tánczos Barna a spus că au ales să prezinte aceste schimbări la Sfântu Gheorghe pentru că în lunile trecute aici au avut loc mai multe dezbateri constructive, adăugând că propunerea trimisă la Bruxelles prevede de fapt două tipuri de subvenții: una de bază, prezentată mai sus, și una premium, prin care să fie ajutați fermierii tineri. „Scopul nostru este să ajutăm agricultura făcută cu cap, pentru că numai așa putem concura cu țările care au intrat în UE înaintea noastră” – a precizat Tánczos.

Prefectul Marius Popica a spus că s-a creat o echipă bună, menită să ajute fermierii, adăugând că este foarte important ca regulile să fie foarte bine stabilite acum, pentru că acestea nu se vor schimba în următorii 5 ani.

În propunerea trimisă la Bruxelles este prevăzută suma necesară acordării subvențiilor menționate mai sus, și anume 1,6 miliarde de euro pentru 2015, sumă care va crește la 1,9 miliarde de euro în 2020.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.