Agricultorii din judeţ înfiinţează Camera Agricolă
Viitoarea Cameră va avea 25 de membri în Colegiu, iar înscrierile au loc până pe 12 septembrie.
Agricultorii din județ se pregătesc de alegeri pentru înființarea Camerei Agricole județene Covasna, un organism privat de interes public non-profit, reglementat printr-o lege din 2010, refăcută și republicată în august 2012. Pentru înființarea Camerei Agricole județene Covasna, care se va susține din cotizațiile membrilor și iverse servicii, sunt necesare alegeri pentru Colegiul județean, legea reglementând clar numărul membrilor acestuia, condițiile depunerii candidaturilor precum și data alegerilor. Astfel, alegerile pentru Colegiu vor avea loc pe 7 octombrie, iar acestea se vor desfășura în fiecare localitate acolo unde se află secțiile electorale, putând vota orice agricultor aflat în evidența organismelor de profil – APIA, Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare (ITRSV), asociații agricole etc.
Unul dintre reprezentanții fermierilor covăsneni, membru al Comitetului județean de agricultură, Bajcsi Akos, a declarat că viitoarea Cameră va avea 25 de membri în Colegiu, iar înscrierile au loc până pe 12 septembrie, ora 24, în clădirea în care funcționează și Biroul Județean Electoral din Sfântu Gheorghe. Legea Camerelor Agricole județene arată că zece locuri din Colegiu vor reveni reprezentanților asociațiilor profesionale (în Covasna sunt șase astfel de asociații), iar 15 vor fi împărțite după cum urmează: două locuri pentru domeniul agricol, două locuri pentru sindicate, două locuri pentru cooperative agricole, un loc pentru composesorate, un loc pentru stațiunile de cercetare / unitățile de învățământ cu profil agricol, un loc pentru reprezentarea medicilor veterinari, trei locuri pentru fermieri cu vârste de peste 30 de ani și alte trei locuri pentru tinerii fermieri cu vârste până în 30 de ani. Pentru a-și putea depune candidaturile, fermierii vor trebui să depună inclusiv o listă care să conțină numele și semnăturile a cel puțin 25 de susținători, la rândul lor fermieri.
Se vor urmări doar interesele agricultorilor
„Camera agricolă județeană va fi un for care va înlesni legăturile dintre agricultori și fermieri cu organismele statului. Pentru că membrii săi vor proveni din rândul agricultorilor, va reprezenta mai bine interesele acestora, legea prevăzând că nicio reglementare nu va mai fi posibilă fără discutarea în prealabil cu Camera. Ne bucurăm că vom avea un for ales de noi, unde nu se va ține cont de apartenență politică, etnică sau altfel de apartenențe, ci se vor urmări doar interesele agricultorilor, oferindu-le acestora toate informațiile necesare, astfel încât să le fie cât mai bine”, a explicat Bajcsi Akos.
Potrivit lui Bajcsi, aceste Camere agricole există peste tot în Uniunea Europeană, doar în România se constituie abia acum și nu au nicio legătură cu Camerele Agricole care există în subordinea Consiliilor județene. De exemplu, în subordinea Consiliului Județean (CJ) Covasna există deja Camera agricolă silvică de industrie alimentară, piscicolă și dezvoltare rurală, ca organism bugetat de la stat. În opinia agricultorilor, va rămâne la latitudinea CJ dacă va păstra sau nu această Cameră odată ce Camera Agricolă a agricultorilor covăsneni se va înființa.
Bajcsi Akos a admis că până la organizarea alegerilor din 7 octombrie mai sunt multe detalii de pus la punct – de exemplu listele electorale cu agricultorii nu sunt finalizate, trebuind puse la punct astfel încât să nu existe suprapuneri, însă per ansamblu, Camera Agricolă promite să aducă beneficii inclusiv micilor agricultori și fermieri, deoarece va fi veriga de comunicare instituțională între fermieri și stat. Printre serviciile pe care le vor presta Camerele Agricole se numără avizarea certificatelor de atestare agricolă, avizarea proiectelor sau consultanță în documentele pentru înscrieri în Cartea Funciară.
(monicavajna.wordpress.com)