ACTUALITATE 18 mai 2016

Admisă la facultate înainte de Bacalaureat

de Iulia Drăghici - Taraș | 4547 vizualizări

Elevă din Întorsura Buzăului cu nota 10 la un concurs naţional de chimie

Ioana Solomon este eleva din clasa a XII-a de la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului care a obţinut nota 10 la Concursul profesional de chimie „Candin Liteanu”, organizat de Facultatea de Chimie şi Inginerie Chimică a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. Nu numai că a obţinut acest rezultat remarcabil care îi asigură un loc la Facultate, ba mai mult, eleva din Întorsura Buzăului a terminat cele 40 de întrebări din subiectul de concurs în doar 40 de minute, timpul maxim de rezolvare fiind de trei ore.

„Sunt foarte fericită şi mă simt liniştită. Nu cred că sunt mulţi elevi de clasa a XII-a în situaţia mea, adică să ştie sigur că deja au locul asigurat la facultatea pe care şi-o doresc. Singurul meu stres este Bacalaureatul, dar nu îmi fac probleme că nu o să îl promovez”, ne-a spus Ioana Solomon.

„Este un caz fericit. Eu sunt foarte mândră de ea. A muncit zdravăn. A contat foarte mult şi susţinerea familiei. Ambii părinţi au fost cu ea la Cluj şi au sprijinit-o pe deplin”, a spus coordonatorul Ioanei, profesoara de chimie de la „Mircea Eliade”, Doina Pătrunjel.

În ceea ce priveşte programul personal de pregătire, Ioana ne-a mărturisit că nu se teme să lucreze ore în şir la exerciţii de chimie. „În zilele când era liberă mama de la muncă, şi nu aveam alte treburi de făcut prin gospodărie, începeam exerciţiile de la ora 15 şi terminam pe la 19”, a spus aceasta, completând: „Chimia mi s-a părut cea mai uşoară materie dintre toate. Pur şi simplu mi se pare cea mai potrivită pentru mine. Îmi place foarte mult să calculez”.

După atâta pregătire, unde munca şi pasiunea s-au împletit armonios, a venit şi ziua de 16 aprilie, cea în care s-a desfăşurat concursul de chimie. „Înainte de concurs, dimineaţa aveam emoţii şi simţeam fluturi în stomac. După ce am intrat în sală şi am văzut primul exerciţiu, mi-am dat seama că e imposibil să nu iau notă mare. Am vrut să ies după 30 de minute din sală, pentru că terminasem tot, dar nu mi s-a dat voie pentru că trebuia să stau minim 40 de minute. Am ieşit prima din sală”, ne-a spus viitoarea profesoară de chimie, Ioana Solomon.

La acest concurs au participat în total circa 260 de candidaţi din toată România, din clasele a XI-a, a XII-a şi chiar absolvenţi de liceu. Rezultatele au arătat chiar şi note de doi, dar şi 19 note de 10, printre care şi cea a Ioanei.

Nota obţinută este medie de admitere la facultate

„Concursul profesional de chimie „Candin Liteanu” oferă candidaților posibilitatea verificării cunoștințelor de chimie, dar și un criteriu alternativ de selecție la Concursul de admitere 2016 la Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Nota obținută la Concursul profesional de chimie „Candin Liteanu” poate înlocui (la cerere) media de admitere din cadrul Concursului de Admitere 2016, cu condiția ca persoana în cauză să dețină o diplomă de bacalaureat”, scriu organizatorii concursului pe site-ul oficial.

Profesoara de chimie Doina Pătrunjel, ea însăşi absolventă a Facultăţii Chimie şi Inginerie Chimică din Cluj-Napoca, ne-a spus că acest concurs este o şansă foarte bună pentru elevi. „Acest lucru le oferă şansa tinerilor să fie studenţi chiar din luna aprilie, cu condiţia să promoveze Bacalaureatul. Avantajul este că de acum se poate concentra doar pe disciplinele de Bacalaureat, fără să îşi mai facă griji pentru examenul de admitere la facultate. Consider că este o şansă foarte bună pentru elevi, mai ales pentru că ei se pot pregăti în ritmul propriu şi nu necesită pregătire suplimentară, doar poate un pic de sprijin din partea profesorului. Competiţia pentru aceste locuri la facultate este foarte mare şi nu se intră cu note mai mici de 9,50”, a mai spus Doina Pătrunjel.

Potrivit Doinei Pătrunjel, în ediţia din 2014 a concursului au participat alte două eleve din Întorsura Buzăului, care au obţinut premiul III şi menţiune, cu note peste 9. „Chiar dacă nu au urmat cursurile facultăţii, oricum şi rezultatele lor au fost remarcabile”, a spus aceasta.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.