ACTUALITATE 2 februarie 2017

Activitatea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Covasna în anul 2016

de Covasna Media | 904 vizualizări

Cel mai mic nivel al infracţionalităţii sesizate din ultimii 5 ani

– Scad infracţiunile stradale cu 20%, iar criminalitatea în şcoli a scăzut cu 63%

– Numărul furturilor este în scădere, la fel şi cel al infracţiunilor contra persoanei

– Creşte numărul infracţiunilor constatate în flagrant

În 2016, activitatea poliţiştilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Covasna a avut ca obiectiv creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradală, siguranţa rutieră, precum şi diminuarea/menţinerea la un nivel minim a infracţionalităţii stradale, în special a celei comise cu violenţă, dar şi asigurarea climatului de siguranţă în unităţile de învăţământ şi zona adiacentă acestora.

Prezenţa activă în teren şi acţiunile poliţiştilor se reflectă în statisticile înregistrate în ultimii ani care relevă valori ale criminalităţii în scădere, de la an la an.

Prevenirea este o componentă importantă a activităţii poliţiştilor inspectoratului, astfel, pe această linie amintim desfăşurarea, în 2016, printre altele, a campaniilor „Şcoala siguranţei Tedi”, campanie dedicată elevilor din ciclul primar, „Neglijenţa – invitaţie deschisă la furt” – campanie de prevenire a furturilor din locuinţe, „Aripi frânte” – campanie de prevenire a violenţei în familie.

Au fost organizate şi desfăşurate 268 activităţi în comun cu unităţile de învăţământ şi de ocrotire, la care au participat peste 9.400 de elevi şi cadre didactice, precum şi membrii ai comitetelor de părinţi, urmărind, adoptarea unei conduite preventive în rândul tinerilor, prin cunoaşterea prevederilor legale şi a măsurilor de siguranţă în diverse situaţii.

Amintim, de asemenea, şi organizarea unor activităţi de tip ”Porţi deschise”, expuneri, concursuri tematice dedicate elevilor în cadrul programului naţional ”Şcoala Altfel”, dar şi în cadrul competiţiei naţionale ”Educaţie rutieră – educaţie pentru viaţă”, a cărei finală s-a desfăşurat, pentru al doilea an consecutiv, la Sfântu Gheorghe.

În 2016 poliţiştii au intervenit la peste 14.700 de evenimente, 32% dintre acestea fiind sesizări prin numărul unic de urgenţă 112.

S-a înregistrat cea mai mică valoare a infracţionalităţii sesizate în ultimii 5 ani, în scădere faţă de 2015 cu 12,2%, sub media valorilor înregistrate în ultimii 5 ani (-28,9%).

Infracţiunile contra patrimoniului (furturile, distrugerile, tâlhăriile) au păstrat trendul descendent, de la an la an. Numărul furturilor a scăzut în 2016 cu 19,1% faţă de 2015. De menţionat este că, faţă de 2012, numărul infracţiunilor de furt este mai mic cu 51,7%.

Infracţiunile stradale sunt, de asemenea, în scădere cu 20,5% faţă de 2015. Trebuie menţionat că faptele săvârşite în locuri publice au avut un pericol social redus, fără a avea un impact major asupra siguranţei comunităţii, majoritatea fiind furturi din autovehicule sau furturi de componente din exteriorul autovehiculelor.

Constatările în flagrant au crescut de la an la an, în perioada ultimilor cinci ani, în 2016 fiind înregistrată o creştere de 6,5% a faptelor constate în flagrant, faţă de anul precedent.

Infracţiunile contra persoanei au scăzut cu 7% faţă de anul precedent. Ponderea (79,9%) este reprezentată de infracţiunile de lovire sau alte violenţe, acestea fiind, de asemenea, în scădere.

Pentru prevenirea şi combaterea criminalităţii în domeniul economic poliţiştii au desfăşurat peste 750 de acţiuni şi controale directe, fiind aplicate 161 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 521.200 de lei. Au fost confiscate bunuri şi mărfuri în valoare de 98.995 lei, suma de 67.963 lei în numerar, 24.000 kg de îngrăşăminte, 7.000 de kg deşeuri feroase, 60 de metri cubi de material lemnos, 110.949 ţigarete şi 4.288 litri alcool, toate bănuite a proveni din săvârşirea unor fapte ilicite. Valoarea prejudiciului recuperat în cauzele privind infracţiuni economice este de aproape 7.000.000 de lei, prin recuperarea sumelor în numerar sau instituirea unor măsuri asiguratorii.

Pe linia armelor, explozivilor şi substanţelor periculoase au fost executate peste 1.200 de acţiuni şi controale, în urma cărora au fost indisponibilizate 32 kg articole pirotehnice şi 108 kg substanţe toxice. Numărul infracţiunilor în acest domeniu a scăzut cu 10%.

Prevenirea şi combaterea faptelor ilicite în domeniul silvic a fost o altă prioritate pentru poliţişti în 2016. Astfel au fost organizate şi executate 1.381 acţiuni şi controale, în urma cărora au fost aplicate 560 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 612.000 lei. Au fost confiscaţi 1.570 mc de material lemnos în valoare de 300.000 lei.

Numeroasele acţiuni preventive desfăşurate de poliţişti în şcoli au determinat o scădere semnificativă a criminalităţii în unităţile de învăţământ, faţă de 2015 fiind sesizate cu 63% mai puţine fapte. De menţionat este că nu au fost înregistrate fapte de mare violenţă comise în şcoli sau zona adiacentă acestora.

Pentru siguranţa traficului rutier poliţiştii au desfăşurat peste 2.400 de acţiuni în trafic, în urma cărora au fost aplicate peste 17.000 de sancţiuni contravenţionale, reţinute 930 permise de conducere şi retrase 619 certificate de înmatriculare.

Acţiunile poliţiştilor rutieri au condus la menţinerea siguranţei traficului rutier, numărul accidentelor grave fiind la acelaşi nivel ca şi în anul precedent, iar numărul răniţilor grav în urma accidentelor rutiere a scăzut cu 5,3%.

Principalele cauze generatoare de accidente rutiere în 2016 au fost oboseala la volan, nerespectarea regulilor de circulaţie de către conducătorii de atelaje cu tracţiune animală şi circulaţia pe sensul opus. Poliţiştii rutieri vor continua să acţioneze şi în 2017 pentru reducerea riscului rutier şi salvarea de vieţi.

Prevenirea accidentelor rutiere a fost urmărită şi prin desfăşurarea unor activităţi dedicate elevilor. Poliţiştii au desfăşurat 172 de activităţi de informare cu tematică rutieră, în şcoli, activităţi la care au participat peste 6.000 elevi şi 100 de cadre didactice.

Acţiunile viitoare ale poliţiştilor vor viza îmbunătăţirea calităţii serviciului poliţienesc oferit cetăţenilor, prin protejarea persoanei, a patrimoniului, siguranţa stradală şi rutieră.

Rămâne, de asemenea, o prioritate, asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, a contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri şi a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice.

Pentru atingerea acestor obiective Inspectoratul de Poliţie Judeţean Covasna va continua desfăşurarea activităţilor în cooperare cu structurile de aplicare a legii de la nivel judeţean, în scopul asigurării unui management corespunzător al situaţiei operative.

Compartimentul Relaţii Publice

Agent principal de poliţie Marin Nicoleta

Teme articol: poliţie Covasna bilant
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.