Acţiuni împotriva contrabandei cu tutun
La sfârșitul săptămânii trecute, un grup de lucru format la nivelul IJP a acţionat pentru depistarea și combaterea fenomenului de contrabandă cu produse din tutun
Activităţile ilegale cu produse din tutun au reprezentat la sfârșitul săptămânii trecute o preocupare prioritară a poliţiștilor din judeţ, a unor reprezentanţi ai Gărzii Financiare și lucrători vamali în colaborare cu alte structuri ale MAI.
Biroul de Presă al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Covasna (IJP) a anunţat că, în contextul crizei economice și al creșterii accizei la 74 de euro pe mia de ţigarete, de la începutul acestui an în toată ţara se simte prezenţa fenomentului de contrabandă, a cărui combatere reprezintă o prioritate și pentru poliţiștii covăsneni. Astfel, la nivel de IJP a fost constituit un grup de lucru format din poliţiști și structurile amintite, care a acţionat zilele trecute pe acest segment al activităţilor ilegale cu tutun.
Peste o mie de pachete confiscate
În prima zi a acţiunii, vineri, poliţişti din cadrul Serviciului Investigare Fraude din cadrul IPJ Covasna au identificat într-un local public din Sfântu-Gheorghe 25 de pachete de ţigări, timbrate în Republica Ucraina.
Ţigările au fost confiscate și s-a dispus interzicerea comercializării de produse accizabile pe o perioadă de o lună în cazul localului respectiv.
Captura a fost una mai mare sâmbătă, când poliţişti din cadrul Serviciului Rutier Covasna l-au depistat pe D.N. 11, în localitatea Moacşa, pe P. Szilard, de 27 ani, domiciliat în municipiul Sfântu-Gheorghe, și care, cu ajutorul unui autoturism înmatriculat în Bucureşti, transporta 990 pachete de ţigări timbrate în Serbia.
El nu avea niciun fel de acte care să dovedească provenienţa acelor ţigări, astfel că mașina lui a fost sigilată și dusă în curtea IJP, iar ţigările au fost confiscate. Șoferul a fost sancţionat și este cercetat pentru contrabandă.
30% contrabandă
Potrivit IJP Covasna, de la începutul acestui an fenomenul de contrabandă s-a intensificat și a afectat direct bugetul consolidat al statului.
Astfel, anual în ţară se estimează un consum de 36 de miliarde de ţigarete (1,8 miliarde de pachete, din statisticile celor mai mari trei producători). Acciza aferentă acestei cantităţi se ridică la 2,664 de miliarde de euro, plus 500 de milioane de euro reprezentând TVA aplicată doar accizei, ajungându-se la un total de cca 3,2 miliarde de euro care ar trebui să se regăsească la bugetul de stat.
„În urma acestor estimări se consideră că, la nivelul anului 2009, când contrabanda era aproximată la o pondere de 22 – 23% din totalul de ţigarete consummate, 8,2 miliarde bucăţi 410 milioane pachete) proveaneau din contrabandă.
Acciza aferentă acestei cantităţi a fost calculată la 606 milioane euro, iar TVA pentru acciză – 115 milioane euro, rezultând astfel, la o primă evaluare, un prejudiciu total de 721 milioane de euro. La finele lunii ianuarie a acestui an, nivelul contrabandei era estimat la 30%”, mai arată reprezentanţii IJP.
Obligativitatea ca toate produsele ce fac obiectul comerţului exterior (import/export) să treacă prin punctele vamale este încălcată prin diferite modalităţi, mai ales prin crearea unor puncte de sprijin în vămi de către filierele de contrabandă, trafic ilegal sau ocolirea punctelor de trecere legală a frontierei.
Ana Sidon
Sursa foto: agentia.org