ACTUALITATE 4 decembrie 2020

Acţiunea de verificare a modului de identificare a riscurilor care provoacă afecţiuni musculo-scheletice (AMS), precum şi a măsurilor luate de angajatori în vederea prevenirii acestora

de Covasna Media | 967 vizualizări

Inspecţia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă a desfăşurat în mai multe etape, în perioada martie - noiembrie a.c. acţiuni de control care au avut ca scop verificarea modului de identificare a riscurilor care provoacă afecţiuni musculo-scheletice (AMS), precum şi a măsurilor luate de angajatori în vederea prevenirii acestora. 

Afecţiunile musculo-scheletice (AMS) reprezintă una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate legate de muncă. Acestea afectează de regulă spatele, gâtul, umerii, membrele superioare, membrele inferioare. Problemele de sănătate pot varia de la dureri şi disconforturi minore până la afecţiuni mai grave, care necesită repaus sau tratament medical. În situaţii cronice, se poate ajunge chiar la infirmitate şi la necesitatea de a abandona activitatea profesională. 

Având în vedere că afecţiunile musculo-scheletice (AMS) continuă să fie una din cele mai frecvente probleme de sănătate profesională din Europa, este evident că trebuie depuse mai multe eforturi de sensibilizare cu privire la prevenirea lor. 

Obiectivele acţiunii au fost:

• furnizarea de informaţii legate de apariţia AMS la diferite locuri de muncă;

• promovarea utilizării unor instrumente simple şi practice pentru angajatori şi lucrători în vederea identificării şi gestionării problemelor generate de AMS;

• conştientizarea şi consultarea angajatorilor, dar şi a lucrătorilor privind implementarea măsurilor de securitate şi sănătate în muncă;

• conştientizarea lucrătorilor asupra riscurilor la care sunt expuşi ca urmare a apariţiei AMS;

• încurajarea schimbului de informaţii şi promovarea bunelor  practici.

La nivelul judeţului Covasna acţiunea s-a desfăşurat la 15 angajatori care desfăşurau activităţi în următoarele domenii: comerţ cu ridicata şi amănuntul, transporturi rutiere de mărfuri,industria textilă, producţia de piese şi accesorii pentru autovehicule, agricultură, construcţii,industria alimentară şi colectarea şi tratarea deşeurilor .

Într-o primă etapă, inspectorii de muncă au informat angajatorii selectaţi cu privire la modul de desfăşurare a acţiunii, apoi au efectuat vizite de lucru pentru completarea de către lucrători a unor chestionare de evaluare a riscurilor cu accent pe AMS. În urma analizei acestor chestionare au fost efectuate vizite de inspecţie pentru identificarea neconformităţilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi dispunerea de măsuri pentru normalizarea condiţiilor de la locurile de muncă. 

Cu ocazia acestora au rezultat o serie de neconformităţi dintre care menţionăm:

- instruire în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă neadecvată specificului activităţii desfăşurate de lucrător;

- neidentificarea tuturor pericolele care generează AMS;

- nestabilirea în planul de prevenire şi protecţie la nivelul unităţii a măsurilor necesare prevenirii AMS;

- neefectuarea controlului medical periodic prin medic de medicina muncii la interval regulate.

Au fost dispuse 16 măsuri de remediere cu termene de realizare precise şi au fost aplicate 16 sancţiuni contravenţionale.

Ultima etapă acestei acţiuni a fost cea de verificare a modului de realizare a măsurilor dispuse cu ocazia vizitelor de control.

Inspector Şef 

Ördög Lajos

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.