ACTUALITATE 23 mai 2017

Abilitățile elevilor covăsneni în prim ajutor, testate la Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 1902 vizualizări

Crucea Roșie din județul Covasna a organizat, pentru al 54-lea an consecutiv, concursul județean de prim ajutor „Sanitarii Pricepuți”. La eveniment au participat 67 de echipaje, 20 din ciclul liceal și 47 din ciclul gimnazial, cu câte cinci elevi din aproape fiecare școală din județ. Aceștia au fost însoțiți de 46 de profesori.

„Anul acesta am avut 68 de echipe de câte cinci elevi, deci peste 300 de participanți. Eu spun că s-a derulat foarte frumos, mai ales că am avut o vreme extraordinară, lucru care contează extrem de mult. În fiecare an vin copii tot mai pregătiți, mai bine dispuși, iar acest lucru ne bucură pentru că scopul nostru este ca acești tineri să aibă o experiență practică, pentru ca în astfel de cazuri în care efectiv este nevoie de ajutor să poate să intervină cu promptitudine și în mod corect pentru a putea salva vieți. Statisticile arată că aproape 70% dintre apelurile la 112 din județul Covasna sunt false, iar la nivel național doar 3% din populație știe să acorde corect primul ajutor de bază. Ne gândim atunci: în caz de vreun accident cine poate să ne ajute? Noi credem că facem un lucru bun, o activitate care este în folosul comunității”, a declarat pentru „Observatorul de Covasna”, directorul organizației Crucea Roșie Covasna, Papp Adolf.

Concursul „Sanitarii pricepuți” constă într-o probă de teorie, în general despre informații referitoare la Crucea Roșie sau diverse boli, dar și în patru probe practice în care echipajele sunt puse în fața unor scenarii date, fiind nevoite să acorde primul ajutor. Printre scenariile de anul acesta s-au numărat cazul mușcăturii unui câine, criza de epilepsie, stop cardiac sau sufocarea.

La categoria Gimnaziu, locul I a fost ocupat de echipa „Vörösangyalok” de la Școala Gimnazială „Henter Karoly” din Bodoc, locul II de echipa „Red Helpers” de la Școala Gimnazială „Váradi József” din Sfântu Gheorghe, iar locul III de echipa „Anonimus” de la Școala Gimnazială „Molnár Józsiás” din Târgu Secuiesc.

În rândul liceenilor, locul I a fost ocupat, la fel ca și anul trecut, de echipa „Cerebeli” de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe. Locul II l-a obținut echipa „Kékszesz” de la Liceul Teologic Reformat din Sfântu Gheorghe, iar locul III – echipa „Sic Aid Junior” de la Liceul Teoretic „Mikes Kelemen” din Sfântu Gheorghe.

Echipele care au obținut primele locuri în concurs au fost premiate cu acces gratuit la parcul de dinozauri din Râșnov, la parcul de agrement din Șugaș Băi sau cu pizza și cu alte cadouri. Toți participanții au primit diplome de participare.

„Sperăm că și anul viitor o să atragem profesori și elevi care să participe la acest eveniment pentru că au o șansă extraordinară de a învăța lucruri extrem de utile, care pot salva vieți”, a mai spus Papp Adolf.

În organizarea și derularea evenimentului au participat 42 de persoane, precum membrii juriului, angajații și tinerii voluntari ai Crucii Roşii Covasna.

Cursuri de prim ajutor

Crucea Roșie Covasna organizează periodic cursuri de prim ajutor, în special pentru cadrele didactice, cât și pentru firme. Aceste cursuri pot să coste de la 80 la 200 de lei, în funcție de numărul de persoane. De asemenea, toți voluntarii Crucea Roșie beneficiază gratuit de cursul de prim ajutor.

„Avem cursuri de prim ajutor pentru cadre didactice avizat de Ministerul Educației, cu cinci puncte credit transferabile pe patru ani. Avem cursuri și pentru angajatori, pentru că la fiecare loc de muncă cel puțin un angajat dintr-o echipă e obligatoriu să știe să acorde primul ajutor. Persoanele fizice care vor să facă un astfel de curs pot să intre pe site-ul nostru și să se înscrie. Aceștia sunt înregistrați și când se adună minim 10 persoane începem cursul. În ceea ce privește prețul, acesta depinde foarte mult de numărul de persoane, dar și de alți factori: pentru voluntari este gratuit, pentru cei care lucrează avem un preț între 80 și 200 de lei, în funcție de numărul de persoane. Prin aceste fonduri ne ajută și pe noi ca organizație să rezistăm, pentru că ne autofinanțăm”, a mai spus Papp Adolf.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.