ACTUALITATE 13 ianuarie 2012

A intrat în vigoare noua Clasificare a Ocupaţiilor din România

de Covasna Media | 79 vizualizări

Începând din 1 ianuarie 2012 a intrat în vigoare noua Clasificare a Ocupaţiilor din România (COR).

Clasificarea Ocupaţiilor din România se aplică în toate domeniile de activitate economică şi socială şi este obligatorie pentru toate organele administraţiei publice centrale şi locale, unităţi bugetare, operatori economici, indiferent de forma de proprietate, organizaţii patronale, sindicale, profesionale şi politice, fundaţii, asociaţii şi alte persoane fizice şi juridice care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României, la completarea documentelor oficiale ori de cate ori se cere precizarea ocupaţiei.

Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) a definitivat structura Clasificării Internaţionale Standard a Ocupaţiilor - ISCO 88 şi prin Rezoluţia din 6 decembrie 2007 a aprobat ISCO 08 potrivit propunerii formulate la Întâlnirea de lucru a Experţilor în Statistica Muncii.

În vederea asigurării relevanţei, coerenţei şi comparabilităţii datelor statistice structurate la nivel de ocupaţie, EUROSTAT a propus reglementarea de către Comisia Europeană a utilizării ISCO 08, concretizată prin Regulamentul nr.1022/29.10.2009 care impune atât implementarea ISCO 08 în clasificările naţionale pentru ocupaţii, cât şi adaptarea anchetelor statistice conform structurii ISCO 08.

Implementarea Regulamentului nr.1022/29.10.2009 a fost făcută în două etape:

Etapa I: Aprobarea, prin hotărâre a Guvernului, potrivit Clasificării Internaţionale Standard a Ocupaţiilor – ISCO 08, până la nivelul grupelor de bază.

Etapa II: Elaborarea unei noi structuri a Clasificării Ocupaţiilor din România - la nivel de ocupaţie (şase caractere).

Prima etapă a fost finalizată prin Hotărârea Guvernului nr.1.352/2010 privind aprobarea structurii Clasificării ocupaţiilor din România –nivel grupă de bază, publicată în M.O. nr.894/30.12.2010, iar a doua etapă s-a încheiat prin Ordinul nr.1.832 al ministrului muncii, familiei şi protecţiei sociale şi nr.856 al preşedintelui Institutului Naţional de Statistică privind aprobarea Clasificării ocupaţiilor din România –nivel de ocupaţie (şase caractere), publicat în M.O. nr. 561/2011.

In consecinta, mentionam faptul ca utilizarea acestei codificari este obligatorie pentru toate entitatile, din toate domeniile de activitate, in documentele in care sunt utilizate informatii cu privire la ocupatiile din Romania.

Director executiv AJOFM Covasna,

Kelemen Tibor

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.