ACTUALITATE 24 aprilie 2022

A început a 29-a ediție a Zilelor Sfântu Gheorghe!

de Iulia Drăghici - Taraș | 1581 vizualizări

Ediția cu numărul 29 a Zilelor Sfântu Gheorghe a debutat sâmbătă seara, la Sepsi Arena. Săptămâna Culturală a fost astfel deschisă de concertul susținut, în premieră în reședința județului Covasna, de cea mai mare orchestră romani din lume, Budapest Gypsy Symphony Orchestra. 

În discursul susținut cu această ocazie, primarul Antal Árpád a amintit de pandemie, războiul din Ucraina și a atins, totodată, și problematica simbolurilor, după ce recent o instanță a anulat hotărârea de guvern care aproba modelul steagului reședinței de județ.

A fost nevoie de noi toți, dar se pare că am învins balaurul! Sau cel puțin pe unul dintre ei. Cel care ne-a terorizat în ultimii 2 ani, cel care ne-a despărțit unii de alții, se pare că își pierde din putere, iar comunitatea noastră are în sfârșit din nou o FAȚĂ, nu o mască!

Sunt ferm convins că nu ar putea exista un alt sfânt patron al orașului nostru: nimeni nu este mai potrivit pentru noi! Inimile noastre sunt la locul potrivit și există credință în el! Dar și afecțiune și grijă, și sacrificiu!

Sunt mândru de orașul nostru că a rezistat cu curaj! Și este nevoie în continuare de curaj, pentru că mâine, săptămâna viitoare, și în fiecare zi, vor apărea noi balauri: parcă le-ar crește din nou şi din nou capul și va trebui să ne confruntăm cu ei de fiecare dată. Nu putem face altfel.

Chiar în vecini, unul dintre balauri s-a dezlănțuit, este în război, iar această distrugere își pune amprenta și asupra noastră.

Alt balaur ne vrea steagurile acum: am luptat și am învins pe acest front, dar capul balaurului a crescut la loc, iar acum trebuie să o luăm de la capăt...

Ceea ce trebuie să ne amintim, oricât de mulți balauri ar veni, este că am crescut crezând că binele triumfă întotdeauna. Nu contează trucurile, nu contează înșelăciunile și minciunile din jurul nostru, trebuie să luptăm mereu pentru bine, cu onoare, pe urmele sfântului nostru patron. Doar așa orașul nostru poate fi valoros: doar dacă suntem o comunitate și nu o mulțime, dacă ne păstrăm cultura și ne cunoaștem istoria, dacă ne protejăm stema și steagul, dacă avem sărbătorile noastre și dacă ne putem opri din drum pentru a mulțumi și a fi recunoscători pentru tot ce avem. Numai așa suntem valoroși, numai așa suntem puternici!

Astăzi este 23 aprilie: Ziua Sfântului Gheorghe. O sărbătoare. Este sărbătoarea noastră. Pentru că Sfântul Gheorghe veghează asupra noastră. Așa că vă rog să vă opriți pentru un moment și să sărbătoriți.

Cu aceste gânduri deschid oficial cea de-a 29-a ediție a Zilelor Sfântu Gheorghe, Vă doresc distracție plăcută, Dumnezeu să vă binecuvânteze, Dumnezeu să binecuvânteze orașul nostru!”, a fost mesajul primarului. 

Edilul a punctat apoi, într-un text publicat pe pagina lui de Facebook, faptul că este mândru de cei doi elevi ai Liceului de Arte „Plugor Sándor” din Sfântu Gheorghe, Ábel Furus (vioară) și János Balázs Kádár (clarinet), care au urcat și ei pe scenă cu Budapest Gypsy Symphony Orchestra, în fața celor aproape 4.500 de spectatori.

Ediția a 29-a a Zilelor Sfântu Gheorghe continuă până pe 1 mai. Față de anii trecuți, când scena principală intra în funcțiune doar la finalul săptămânii, în piața centrală concertele vor dura cinci zile.

Tot programul este disponibil pe site-ul http://zilelesfantugheorghe.ro/: https://www.szentgyorgynapok.ro/ro/program-complet-zilele-sfantu-gheorghe-2022/.

Vă reamintim și că circulația autovehiculelor va fi oprită începând cu ziua de marţi, 26 aprilie, ora 19:00 şi până luni, 2 mai, ora 09:00, în mai multe locații. Amănunte, AICI!

Sursa foto: Zilele Sfântu Gheorghe. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.