ACTUALITATE 16 septembrie 2009

A crescut numărul accidentelor grave

de Covasna Media | 665 vizualizări
[singlepic=317,400,200,,left]Bilanţul pe şoselele din judeţ în primele nouă luni ale acestui an indică un număr de 74 de accidente grave de circulaţie, cu 10% mai multe faţă de anul trecut, 11 persoane care au decedat ca urmare a acestora şi 76 de răniţi grav, cu 15 mai mulţi decât în 2008. Principalele cauze care au provocat aceste accidente ţin de neacordarea de prioritate din partea şoferilor, în localităţi, în timp ce în afara localităţilor de vină sunt în general

Bilanţul pe şoselele din judeţ în primele nouă luni ale acestui an indică un număr de 74 de accidente grave de circulaţie, cu 10% mai multe faţă de anul trecut, 11 persoane care au decedat ca urmare a acestora şi 76 de răniţi grav, cu 15 mai mulţi decât în 2008. Principalele cauze care au provocat aceste accidente ţin de neacordarea de prioritate din partea şoferilor, în localităţi, în timp ce în afara localităţilor de vină sunt în general imprudenţa la volan, dar şi pietonii care se deplasează pe carosabil.

Potrivit insp.principal Marius Ivanov, din cadrul Serviciului de Poliţie Rutieră Covasna, în special în zonele rurale pietonii care se deplasează în stare de ebrietate pe marginea drumurilor ajung victime ale maşinilor, până în prezent fiind semnalate 7 astfel de accidente.

Cele mai multe accidente de până acum au avut loc în mediul urban, în special în Sfântu-Gheorghe - 20 de accidente grave, şi care au dus la moartea unei persoane şi rănirea gravă a altor 21.

Accidentele grave au avut loc cu precădere pe străzile Grigore Bălan, 1 Decembrie şi Păiuş David, cele mai circulate tronsoane din oraş. Ca şi provenienţă a şoferilor implicaţi în accidente rutiere, 90% sunt localnici – pentru accidentele petrecute în Sfântu-Gheorghe, în timp ce la nivel de judeţ 70% sunt localnici şi restul aflaţi în tranzit.

La o analiză a accidentelor petrecute în judeţ, reise că un număr semnificativ implică şi şoferii începători, care au obţinut carnetul de şofer de mai puţin de un an.

„Continuă seria accidentelor cu începători, de la începutul anului s-au înregistrat 11 accidente grave cu începători, reprezentând 17-18% din totalul accidentelor, ceea ce este foarte mult”, a precizat Marius Ivanov.

În acest context, şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP), comisarul şef Corneliu Câmpeanu, a precizat că, în opinia lui, ar fi bine să fie reintrodus poligonul la examinarea auto, întrucât în acest fel reies cel mai bine aptitudinile aspirantului la carnetul de şofer.

Aproape o mie de pachete de ţigări netimbrate

IJP Covasna a demarat şi la nivel de judeţ acţiunea „Tunetul“, acţiune declanşată la nivel naţional de IGPR şi care are drept principal scop creşterea gradului de siguranţă publică şi asigurarea aplicării cu fermitate a legii.

În cadrul acestei acţiuni au loc în judeţ, sub coordonarea inspectorului şef, acţiuni zilnice cu efective mărite din cadrul structurilor de investigaţii criminale, investigare a fraudelor, de ordine publică, intervenţie rapidă şi poliţie rutieră.

Cu ocazia unor astfel de controale, săptămâna trecută poliţiştii de la postul de poliţie Cernat, în timp ce desfăşurau un control la dormitorul muncitorilor sezonieri de la o fermă din localitate, lau identificat pe P. Vasile, de 48 de ani, domiciliat în comuna Livezi, jud. Bacău, care deţinea fară documente legale 312 de pachete de ţigări netimbrate în România.

Tot la Cernat, poliţiştii de la postul de poliţie au depistat în trafic un autoturism condus de T. Alpar, de 21 ani, din Sfântu-Gheorghe. La controlul asupra autoturismului poliţiştii au constatat că în portbagaj se găsesc 580 pachete de ţigări netimbrate, pentru care conducătorul auto nu poseda acte de provenienţă şi despre care a declarat verbal că aparţin lui B. Csaba, de 21, din Sf. Gheorghe.

În timpul cercetărilor el a declarat că cele 580 de pachete de ţigări, despre care ştia că nu sunt timbrate, le-a achiziţionat din Piaţa Centrală a Municipiului Sfântu-Gheorghe, de la o persoană a cărei identitate nu o cunoaşte şi căreia i-a plătit suma de 1.000 de lei, fără să primească vreun document care să ateste provenienţa ţigărilor. În ambele cazuri ţigările au fost confiscate şi cei implicaţi au fost sancţionaţi contravenţional, urmând a fi stabilită provenienţa ţigărilor.

Ana Sidon

Teme articol: accidente bilant sosele
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.