A avut loc prima aterizare pe pista aeroportului din Brașov
Avionul de calibrare a aterizat marți, 13 decembrie a.c., pe pista Aeroportului Internațional Brașov Ghimbav (AIBG) și a început verificarea, în zbor, a echipamentelor de radionavigație instalate la sol. Beechcraft Super King Air, înmatriculată YR-CAA, este singura aeronavă din România care are la bord dotări ultraperformante în domeniu și va efectua un total de 30 de ore, în primă etapă, de verificări în zbor. Parcursul zborului de calibrare efectuat marți a putut fi urmărit live pe site-ul și aplicația Flightradar24. Acesta a putut fi observat și de pe raza județului Covasna.
Este un pas important care va avea ca rezultat autorizarea echipamentelor de comunicaţie și de navigaţie aeriană, dar și a procedurilor de zbor.
Potrivit informațiilor găsite pe pagina Facebook a aeroportului, serviciul de verificare în zbor – calibrare este efectuat de o echipă formată din 11 specialişti ai Autorităţii Aeronautice Civile Române (AACR). Pentru prima etapă sunt stabilite 30 de ore de zbor de verificare, monitorizare și evaluare din zbor. Cea de-a doua etapă va avea loc în ianuarie 2023, va dura tot 30 de ore şi va viza procedurile de zbor care în prezent sunt în etapa de codificare.
„După cum v-am spus și zilele trecute, (...) a venit avionul de calibrare, azi vor începe zborurile pentru verificarea echipamentelor de radionavigație care sunt montate pe aeroportul de la Brașov. Este un moment pe care l-am așteptat de foarte multă vreme, este un moment care confirmă faptul că suntem în grafic și suntem într-un parcurs pe care îl avem împreună cu Autoritatea Aeronautică și ROMATSA”, a declarat marți președintele Consiliului Județean (CJ) Brașov, Adrian Ioan Veștea, în cadrul unei conferințe de presă de la aeroport.
„Primele rezultate deja sunt, se discută din zbor cu tehnicienii de la sol pentru a putea face reglajele necesare chiar din zbor. Pentru că se ia fiecare echipament în parte, se închide echipamentul și se trece la următorul. (...) În fiecare zi, în funcție de starea vremii și de vizibilitate, se stabilește un echipament (...) și va fi verificat dacă este în parametri”, a spus și directorul general al Regiei Autonome Aeroportul Internațional Brașov - Ghimbav, Alexandru Anghel, în cadrul aceleiași conferințe.
La începutul lunii s-a montat primul turn de control virtual din Europa de Est și din România. AIBG este primul aeroport din România și al doilea din lume, după aeroportul din Suedia, construit de la zero, având la bază un turn de control virtual (remote virtual tower). Potrivit lui Alexandru Anghel, în viitor de la Brașov se vor putea dirija și alte aeroporturi.
„Aș vrea să vă reamintesc că anul trecut între Crăciun și Anul Nou am semnat contractul pentru furnizarea echipamentelor de radionavigație și pentru spațiul aerian, pentru procedurile de zbor. Suntem la aproximativ un an diferență de la semnare contract, ceea ce arată, practic, că într-un timp foarte scurt se pot face și lucruri mari, pe care cred că anul trecut le priveam cu circumspecție și nu le credeam posibile, țin foarte mult să le mulțumesc celor implicați (...), ceea ce s-a făcut aici este remarcabil din punct de vedere al colaborării și al coordonării, fiindcă undeva prin mai-iunie s-a început această clădire pe care o vedeți, iar acum este gata de recepție (...). Acum două săptămâni s-a instalat sistemul de camere video care înlocuiește turnul clasic . (...) Avem avionul de calibrări care verifică echipamentele de radionavigație instalate la sol, să vedem dacă sunt în parametri, avem clădirea de contingență unde deja s-au instalat și se fac probe pentru echipamentele de comunicație (...). Suntem într-un moment foarte important, care ne face să credem că putem să avem aeroportul deschis anul viitor pe 15 iunie. (...) De la Brașov se pot dirija și alte aeroporturi, practic avem sala pregătită, așa cum a fost proiectată de la bun început, avem echipamentele care sunt instalate și vor fi funcționale; așa cum se poate face din altă parte, putem să facem și de aici pentru alte aeroporturi (...). Lucrurile trebuie făcute pas cu pas și într-o anumită ordine”, a adăugat Alexandru Anghel.
Primul zbor cu pasageri este programat pentru 15 iunie 2023, cu o cursă Tarom care va ateriza venind de la București.
Foto: Corneliu Bălan/Planespotters.net