ACTUALITATE 22 decembrie 2021

9,5 milioane de euro pentru un Muzeu inedit al Comunismului, la Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 1816 vizualizări

Sfântu Gheorghe va avea un Muzeu al Comunismului, proiect pentru care a obținut 9,5 milioane de euro prin PNRR, a spus marți, într-o conferință de presă, primarul Antal Árpád. Acesta va fi amenajat fie în clădirea fostei Case de Cultură a Sindicatelor din centrul orașului, dacă se rezolvă problemele privind proprietatea sau, dacă nu, la Fabrica de Țigarete. Edilul a spus și că Muzeul ar putea avea și o serie de apartamente mobilate și utilate exact ca în anii din vremea comunismului, care vor putea fi închiriate de cei care vor să vadă cum se trăia fără internet și cu programe TV doar două ore pe zi.  

Facem Muzeul Comunismului la Sfântu Gheorghe. Avem 9,5 milioane de euro din PNRR pentru Muzeul Comunismului. Dacă reușim să obținem dreptul de proprietate asupra clădirii Casei de Cultură a Sindicatelor, acolo vom face. (...) Dacă obținem dreptul de proprietate și vom face din clădirea aceea o clădire de secol XXI, nu o să ne ajungă banii aceștia. Asta însemnând și tot ce înseamnă digitalizare, zonă interactivă și așa mai departe. Evident, avem și un scenariu B, în cazul în care nu putem aici, atunci în ansamblul de clădiri din Fabrica de Țigarete, în clădirea care a fost construită în anii 50 vom facem acest muzeu”, a declarat primarul din Sfântu Gheorghe. 

Acesta a explicat și că muzeul va prezenta și părțile bune, dar și pe cele mai puțin bune ale perioadei comuniste.  

„Eu îmi doresc ca în acest muzeu să arătăm perioada din 45 până în 89 cu bune și cu rele. Nu vreau Casa Terorii, cum este în Budapesta. Vreau să arăt și lucrurile bune și lucrurile proaste ale acestei perioade. O chestiune care îmi place foarte mult și sper că vom putea realiza: îmi doresc să amenajăm patru locuințe, una pentru perioada 50, una pentru 60, una pentru 70, una pentru 80, exact așa cum era o locuință medie în perioada respectivă, cum era viața în apartamentul respectiv, unde oamenii se pot muta, pot închiria, să stea o săptămână acolo, dar va fi exact ca în 87 – dacă dă drumul la televizor, va fi un televizor alb-negru, cu Mihaela de la ora șapte, cu Ceaușescu de la opt treizeci, cu apa caldă dimineața și seara, cu lumina luată la șase. Practic, acolo poți să retrăiești acele momente. Eu încerc să le explic copiilor mei, dar nu am nicio șansă. Așa, pot să vadă cum e o săptămână doar cu Mihaela, fără telefon, wi-fi, nimic. Dar încă o dată, nu vreau să arăt doar lucrurile rele. Va fi și un magazin, de unde poți să cumperi și cu cartelă sau când o să cumperi un cadou, să ți se dea pește congelat, pentru că nu se putea altfel. Exact același lucru. Cred că va fi foarte mișto”, a spus Antal Árpád. 

Primarul a spus și că încă nu sunt noutăți în privința preluării în administrare a Casei de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe, însă, pentru că sunt mai multe situații similare în țară, Ministerul Dezvoltării se va ocupa să întocmească proiecte de hotărâri de Guvern. 

Până atunci, clădirea zace în paragină. 

În ceea ce privește Fabrica de Țigarete, vara aceasta primăria Sfântu Gheorghe a achiziționat locația cu 4,9 milioane de euro și urmează ca într-o parte a ansamblului de clădiri să fie creat un centru interactiv de ştiinţă şi divertisment. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.