ACTUALITATE 10 decembrie 2020

9 localități covăsnene ies din scenariul roșu

de David Leonard Bularca | 6148 vizualizări

În altele 2 intră în vigoare noi restricții; pentru încă o localitate aceleași măsuri se prelungesc

Hotărârea cu numărul 85 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Covasna, emisă joi, 10 decembrie, vizează 12 localități din județ. Pentru cele mai multe dintre ele, 9 la număr, se încheie perioada în care s-au aplicat măsuri suplimentare pentru limitarea pandemiei de SARS-COV-2. Pentru altele două intră, însă, în vigoare reguli suplimentare, în timp ce pentru o localitate aceleași măsuri se prelungesc pentru încă 14 zile.

În Bodoș și Micloșoara intră, începând de vineri, 11 decembrie a.c., noi măsuri de restricție, pentru cel puțin 14 zile, prevăzute în Hotărârea cu numărul 71 a CJSU Covasna. 

Pentru Hăghig aceleași măsuri se prelungesc pentru încă două săptămâni.

Pe de altă parte, pentru localitățile Baraolt, Filia, Ghidfalău, Lunga, Mărtănuș, Moacșa, Racoșul de Sus, Zagon și Zoltan măsurile de restricție se încheie, după ce rata de incidență,  fără focare, a scăzut sub trei cazuri la mia de locuitori. Aici, se încheie aplicabilitatea Hotărârilor CJSU Covasna cu numărul 77 din data de 25 noiembrie 2020 și cea cu numărul 78 din noiembrie a.c..

Printre altele, Hotărârea CJSU cu numărul 71 din 15 noiembrie 2020 prevede o serie de reguli, în context pandemic, precum „organizarea şi desfăşurarea activităţii cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte este permisă, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din judeţe/localităţi este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori, cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mare de 1,5 şi mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori şi este interzisă la depăşirea incidenţei de 3/1.000 de locuitori”. Aceleași reguli se aplică și în cazul restaurantelor, barurilor, cafenelelor, operatorilor economici licențiați în jocuri de noroc, unde la peste 3/1.000 de locuitori rată de infectare se interzice activitatea la interior. 

Pe lângă acestea, sunt în vigoare, peste tot, și măsurile instituite deja la nivel național: portul obligatoriu al măștii de protecție în toate spațiile publice închise și deschise, indiferent de rata de incidență, toate școlile şi grădinițele din țară au cursuri exclusiv online, circulația între orele 23.00 și 5.00 este interzisă – cu câteva excepții, moment în care este nevoie de declarație pe proprie răspundere sau adeverință de la angajator, magazinele sunt obligate să închidă la ora 21.00 – cu excepția farmaciilor şi a firmelor de livrare la domiciliu, iar angajatorii (firme și instituții) trebuie să organizeze munca de la domiciliu sau munca în ture.

Conform datelor transmise de DSP Covasna, incidența cumulată a cazurilor de infectare (fără focare) pentru ultimele 14 zile la nivelul județului Covasna era joi de 1,65/1.000 de locuitori.

Cazuri active de SARS-COV-2 în județ sunt 463, deoarece din 4.543 de persoane infectate de la începutul pandemiei, 3.947 s-au vindecat, iar 133 au decedat.

În același timp, 11 localități covăsnene au depășit rata de incidență de 3/1.000 de locuitori, fără focare.  Acestea sunt: Aninoasa, Belin, Bodoș, Brateș, Coșeni, Hăghig, Iarăș, Imeni, Mărtineni, Micloșoara și Țufalău.

Alte 21 de localități au o rată de infectare, fără focare, pentru ultimele 14 zile, între 1,5 și 3/1.000 de locuitori, în timp ce 30 de localități au incidența cumulată în ultimele 14 zile sub 1,5/1.000 de locuitori. Vestea bună este că 63 de localități covăsnene nu au niciun caz pozitiv. 

„Datele prezentate sunt în dinamică și se pot schimba de la o oră la alta”, informează, ca de fiecare dată, Prefectura Covasna.

Hotărârile CJSU Covasna pot fi consultate pe site-ul Prefecturii, la categoria „Situații de Urgență”.

Sursa foto: tulceagaz.ro

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.