ACTUALITATE 27 martie 2020

738.000 de lei alocați de Consiliul Județean ONG-urilor din județ, în lupta împotriva coronavirusului

de Iulia Drăghici - Taraș | 1030 vizualizări

Ajutorul merge în special către acele persoane care au nevoie de îngrijire la domiciliu 

Crucea Roșie Covasna, Caritas și Diakonia au primit, în total, peste 738.000 de lei prin proiecte menite să sprijine populația în pandemia de coronavirus. Acțiunile care vor fi desfășurare privesc în primul rând cele peste 1600 de persoane care și înainte de apariția COVID-19 aveau nevoie de îngrijire socio-medicală la domiciliu.  

Consiliul Județean Covasna a alocat 74% din totalul de un milion de lei destinat proiectelor sociale, organizațiilor și fundațiilor din județ care se ocupă de îngrijirea persoanelor care au nevoie de ajutor specializat la domiciliu. Fundația Diakonia a primit 368.000 de lei, Caritas, 240.000 de lei și Crucea Roșie 130.000 de lei. 

În fiecare an, Consiliul Județean lansează un program de sprijin pentru acele asociații, fundații care desfășoară activități de asistență socială pe teritoriul județului. În acest fel a fost lansat proiectul, iar suma aprobată a fost de un milion de lei. O mai mare parte din această sumă a fost alocată pentru îngrijire la domiciliu, iar cealaltă parte pentru susținerea serviciilor de zi ”, a spus joi, într-o conferință de presă online, directoarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Covasna, Vass Maria. 

DGASPC a trimis joi înștiințările către fiecare organizație, urmând ca în cel mai scurt timp să primească răspuns, astfel încât să se treacă la semnarea contractelor. Planul este ca până luni să fie semnate contractele – online, electronic, iar acestea vor intra în vigoare de la 1 aprilie. 

Este foarte important că s-a urgentat procedura, pentru continuarea activităților, în special în perioada asta foarte dificilă. Anul trecut am oferit servicii socio-medicale în 33 de localități pentru peste 600 de persoane. Vom continua și în acest an. În această perioadă de criză, am introdus și servicii telefonice pentru persoanele în vârstă. Sunt multe persoane la care nu este nevoie să ajungem zilnic sau de două ori pe săptămână, dar totuși noi îi sunăm și îi întrebăm dacă au nevoie de ceva. Dacă este nevoie, putem să ajutăm și cu medicamente și alimente. Încercăm să oferim ajutor cât mai apropiat de necesitățile pe care le au acum. Asta înseamnă o muncă sporită și trebuie să ținem cont și de faptul că angajații noștri trebuie protejați, ca să fim lângă persoanele nevoiașe, în perioade cât mai lungi. Este cam greu să achiziționăm materiale de protecție, dar instruim angajații să aibă grijă foarte mare în această perioadă ca să putem să fim alături în continuare”, a spus, în aceeași conferință de presă, coordonatoarea Caritas Covasna, Hubbes Kinga. 

Diakonia desfășoară activități în 60 de sate și trei orașe, de care beneficiază, în medie, 850 de persoane lunar, vârstnici sau bolnavi cronici, la domiciliile lor. De aceste acțiuni se ocupă 38 de persoane, profesioniști, de la asistenți medicali, asistenți sociali, psiholog la personal de administrație. Diakonia are și 21 de mașini de serviciu cu care desfășoară activitățile. 

Este important să putem susține aceste activități, mai ales în aceste clipe când e greu. Trebuie să ne protejăm și pe noi, dar și pe vârstnicii care au nevoie, fiind izolați în casele lor, de serviciile noastre de specialitate”, a spus și reprezentanta serviciului de îngrijire la domiciliu de la Diakonia, Tóth Anna. 

Noi suntem în al 29-lea an de servicii, deci am supraviețuit atâția ani și datorită Consiliului Județean, care ne-a sprijinit. (...) Reușim să rămânem pe baricade și sperăm că totul va fi bine”, a precizat și directorul Crucea Roșie Covasna, Papp Adolf. Organizația are în îngrijire 120 de persoane din Târgu Secuiesc, Sfântu Gheorghe și Belin.  

„Deși acum recomandarea este să nu ne atingem, avem datoria morală să oferim o mână de ajutor”

Știm foarte bine că deși acum recomandarea este să nu ne atingem, să nu ne strângem mâinile, totuși avem datoria morală să oferim o mână de ajutor celor care au nevoie de noi. (...) La începutul lunii martie, când am văzut că se apropie pandemia, am discutat cu doamna director Vass, să urgenteze pe cât posibil, evaluarea proiectelor depuse și desigur și semnarea contractelor”, a spus Tamás Sándor. 

Luna trecută, Consiliul Județean Covasna a aprobat ca suma de un milion de lei din bugetul local să fie direcționată către organizațiile covăsnene din domeniul social. Potrivit președintelui CJ, suma a fost majorată de 10 ori în ultimii 10 ani.  

În total, au fost depuse 13 proiecte, din partea a șase asociații: Caritas, Fundația Creștină Diakonia, Diakonia Kapernaum, Asociația Casa Laura, Crucea Roșie și Fundația Sfântu Francisc. Caritas, Diakonia și Crucea Roșie au depus proiecte pentru îngrijirea la domiciliu, iar primele două și pentru centre de zi. 

În județul Covasna, în centrele de zi pentru persoane cu dizabilități, se oferă servicii pentru 70 de copii și adulți, iar în centrele de zi pentru 200 de copii. 

Bani au mai primit și Asociația Casa Laura (50.000 de lei) și Fundația Sfântul Francisc (98.400 de lei). 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.