7 accidente cu victime în doar două zile
Neadaptarea vitezei la condițiile de drum a fost cauza mai multor evenimente rutiere, în week-end. Polițiștii recomandă, în continuare, prudență
Revenirea iernii, cu precipitații și condiții meteo nefavorabile, i-a luat pe mulți șoferi prin surprindere la sfârșit de săptămână, pe raza județului fiind înregistrate mai multe evenimente rutiere soldate cu răniți ușor.
Sâmbătă, în jurul orei 13:10, un bărbat de 72 de ani care circula pe DJ 121 dinspre Imeni către Catalina, a pierdut controlul asupra direcției într-o curbă periculoasă și s-a răsturnat în afara carosabilului. Șoferul și un alt bărbat de 60 de ani, pasager, au suferit răni ușoare.
Ziua de duminică a debutat cu două evenimente rutiere, ambele produse pe DN 11 în zona localității Tinoasa. Astfel, pe fondul neadaptării vitezei la condițiile de drum, carosabilul fiind acoperit cu polei, două autoturisme au derapat, iar unul s-a răsturnat, celălalt ajungând în șanț. Cele două evenimente s-au soldat cu rănirea ușoară a cinci persoane, printre care și doi copii, unul de 11, celălalt de 3 ani.
La prânz a avut loc un alt accident, pe DC 10, între localitățile Zăbala și Tamașfalău. Și în acest caz viteza neadaptată la condițiile de drum a fost cauza pentru care șoferul de 55 de ani al unui autoturism a pierdut controlul și s-a răsturnat în afara carosabilului. Conducătorul auto a fost rănit ușor în urma acestui eveniment.
Alte două accidente au avut loc în jurul orei 16:00. Pe DN 11 în zona localității Lunga, conducătorul unui autoturism a pierdut controlul și a ieșit în decor, unde a lovit un stâlp din beton. Două persoane au fost rănite ușor. Iar pe DJ 121, între Zăbala și Imeni, conducătorul unui alt autoturism s-a răsturnat în afara părții carosabile. Și în acest caz două persoane au fost rănite ușor.
Luni dimineață, pe DN 12, în localitatea Malnaș, șoferul unui autoturism, tot pe fondul neadaptării vitezei la condițiile de drum, a pierdut controlul și a lovit un cap de pod. În urma impactului pasagerul aflat pe locul din dreapta-față a suferit leziuni ușoare.
Adoptarea unei conduite preventive, atenția sporită, dar și respectarea următoarelor sfaturi, pot fi de folos pentru a evita implicarea în evenimente rutiere.
În cazul în care se întâmplă să pierdeţi controlul maşinii sau simţiţi că aceasta este pe cale să derapeze, ideal e să nu intraţi în panică. Tot ce puteţi face este să viraţi în direcţia în care alunecă spatele maşinii, reducând total sau parţial accelerarea, dar fără a pune frână. Evitaţi frânarea, pentru că ABS-ul s-ar putea să nu facă faţă suprafeţei alunecoase şi nu veţi face altceva decât să accentuaţi alunecarea. Nu apăsaţi mai tare pedala de acceleraţie decât atunci când sunteţi sigur că aţi redresat maşina.
Circulați cu o viteză adaptată în permanență la condițiile de drum. Legislația în vigoare prevede obligația pentru conducătorii de autovehicule, de a circula cu o viteză care să nu depășească 30 km/h în localități și 50 km/h în afara localităților, atunci când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheață, zăpadă bătătorită, mâzgă ori piatră cubică umedă. Aceeași obligație există și în situația în care vizibilitatea este redusă sub 100 m în condiții de ceață ori ninsori abundente.
Nu uitați ca, înainte de a pleca la drum, să verificați condițiile meteo-rutiere de pe traseul pe care urmează să vă deplasați. Analizați temeinic necesitatea efectuării unei călătorii mai lungi, iar dacă este posibil amânați plecarea. Dacă totuși alegeți să porniți, verificați starea tehnică a sistemului de iluminare și semnalizare, precum și funcționarea climatizării, a ștergătoarelor și faceți plinul de combustibil înainte de a pleca la drum. Luați în bagaj pături, alimente și apă; acestea vor fi de folos în cazul în care rămâneți blocați în trafic.
COMPARTIMENTUL RELAŢII PUBLICE
Agent principal de poliție
Tolvaj- Marin Nicoleta
Sursă foto: Arhivă.