ACTUALITATE 26 ianuarie 2010

600 de salariaţi din judeţ se reprofilează

de Covasna Media | 720 vizualizări
Aceştia urmează cursuri pentru recalificare. 500 dintre ei sunt din unităţile medicale 27ian2010-cursCNSLR Frăţia şi Federaţia Sanitas vor da startul în luna februarie la trei proiecte câştigate prin Fondul Social European, care se adresează salariaţilor din domeniul sanitar dar şi altele, şi care privesc recalificarea în descurs de doi ani - 2010 - 2012 a unui număr de aproximativ 15.000 de salariaţi de la nivel naţional. Potrivit liderului Sanitas Covasna, Vasile Neagovici, în judeţul nostru la aceste

Aceştia urmează cursuri pentru recalificare. 500 dintre ei sunt din unităţile medicale

27ian2010-cursCNSLR Frăţia şi Federaţia Sanitas vor da startul în luna februarie la trei proiecte câştigate prin Fondul Social European, care se adresează salariaţilor din domeniul sanitar dar şi altele, şi care privesc recalificarea în descurs de doi ani - 2010 - 2012 a unui număr de aproximativ 15.000 de salariaţi de la nivel naţional.

Potrivit liderului Sanitas Covasna, Vasile Neagovici, în judeţul nostru la aceste proiecte s-au înscris 600 de salariaţi din unităţile sanitare şi unităţi private. Proiectele se vor derula din luna februarie, pe 13 meserii de bază. Există o cerere mare pe administrator pensiune, turism, frizerie, cosmetică, îngrijiri persoane la domiciliu. La finalul cursurilor, salariaţii primesc certificat recunsocut pe plan naţional şi internaţional în acele meserii, iar cei care vor promova vor primi o subvenţie de 740 de lei.

Durata cursurilor va fi de 480 de ore, din care o treime teoretice şi restul practice. Primul curs care începe este administrator, în februarie, urmează frizeria şi îngrijitor personal la domiciliu.

Cerere mare din spitale

Liderul Sanitas Covasna a precizat că din rândul acestor salariaţi a fost cerere mare şi din spitale, astfel că din totalul de 600, 500 sunt din unităţile sanitare ale judeţului. „Oamenii spun că în timpul liber pot să practice o meserie, avem multe cazuri în care au plecat şi în străinătate să muncească în alte meserii decât ale lor“, a spus Neagovici. Totodată, o parte se reprofilează şi de teama pierderii locului de muncă şi în speranţa că dacă au mai multe calificări, au mai multe şanse să se angajeze.

Pentru anul 2010, Federaţia a mai câştigat alt proiect, tot din Fondul Social European, de data aceasta pentru asistenţii medical, care se va concretiza într-o supracalificare, chiar cu stagiu de pregătire undeva într-o ţară din spaţiul european. Aproximativ de o mie de asistenţi vor avea această şansă.

Descentralizarea spitalelor ar trebui amânată

În altă ordine de idei, în opinia liderului Sanitas, descentralizarea spitalelor ar trebui amânată până ce trece criza şi se va vedea în ce direcţie merge economia, întrucât primăriile nu vor avea bani acum.

„Descentralizarea nu va schimba absolut nimic, ca şi unităţi sanitare vor trebui să intre în continuare în raport cu Casele de Asigurări, ele vor plăti serviciile medicale strict la nivelul serviciilor prestate. Într-o perioadă de criză tema descentralizării ar trebui amânată, până ieşim, undeva în doi trei ani”, spune Vasile Neagovici. În opinia lui, descentralizarea ar trebuie astfel amânată o perioadă până se pune pe picioare economia, până se clarifică lucrurile. „Ei acum vor să scape, le plasează, vor spune v-aţi închis voi spitalul, nu noi. Primăriile din bugetul ăla mic pe care îl au vor trebui să taie o felie“, a mai spus el.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.