ACTUALITATE 27 iulie 2009

570. 000 de lei pentru acoperirea investiţiilor din învăţământ

de Covasna Media | 656 vizualizări

Autorităţile judeţene consideră că sumele direcţionate de la Guvern pentru investiţii în învăţământul din judeţul Covasna sunt prea mici, mai ales în condiţiile în care, în prezent, există datorii de aproximativ patru milioane de lei către executanţii lucrărilor din domeniu.

Potrivit vicepreşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, Henning Laszlo, Guvernul a alocat un total de 570.000 de lei investiţiilor şi reabilitărilor unor unităţi de învăţământ din localităţile Întorsura Buzăului, Valea Mare, Târgu Secuiesc, Vâlcele, Barcani, Băţani, Lemnia şi Valea Crişului.

Henning a explicat că banii reprezintă foarte puţin din necesar şi nici nu acoperă destule unităţi de învăţământ, apreciind că sumele au fost direcţionate pe criterii politice, ceea ce a atras dezavantajarea judeţului Covasna.

„Deşi la nivel de judeţ s-a discutat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) şi cu partidele politice, convenindu-se, în fond, o listă pe care am trimis-o la Ministerul Educaţiei, hotărârea de Guvern ce cuprinde alocarea banilor a apărut parţial altceva, în niciun caz lista convenită la nivel de judeţ”, a declarat Henning Laszlo.

Acesta a mai arătat că, la nivelul şcolilor din judeţ, au existat priorităţi de investiţii, unde executanţii lucrărilor au efectuat lucrări înainte de a fi plătiţi, pentru conservarea unor clădiricum ar fi cazul celor de la Mereni sau Estelnic.

90-95% dintre investiţii se vor sista

„Am primit de la Ministerul Educaţiei şi prevederile pe 2010 privind investiţiile, însă şi acestea sunt foarte mici, ceea ce înseamnă că 90-95% dintre investiţii se sistează, chiar şi pe doi ani, pentru că, pur şi simplu, nu sunt fonduri”, a mai explicat Henning. Vicepreşedintele CJ Covasna a mai precizat că foarte mulţi constructori au executat lucrări în avans, pe datorie, acum ajun - gându-se în situaţia în care aceştia, pentru a-şi recupera banii, vor ajunge în instanţă.

„Nu mi se pare logic, ca atunci când Ministerul iniţiază o investiţie şi ştie foarte bine că iniţierea i-a aparţinut, să dea parţial banii (…)”, a mai spus Henning. Potrivit acestuia, în prezent există, la nivelul judeţului Covasna, 22 de investiţii care, cu sume minime, ar putea fi finalizate în 2009, însă pe lista Ministerului Educaţiei au fost cuprinse numai două, ceea ce înseamnă că restul rămân în aşteptare.

Monica Rizea

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.