5 recomandări de la DSVSA Covasna, pentru sărbători fără probleme
Inspectorii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna au intensificat controalele în prag de sărbători, mai ales în contextul în care țara noastră este sub asaltul Pestei Porcine Africane. Specialiștii reamintesc cetățenilor o serie de recomandări pentru a evita răspândirea virusului și îmbolnăvirea.
1. Nu comercializați porci și produse din zonele de restricție.
Este interzisă comercializarea porcilor, cărnii și produselor din carne de porc provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului Pestei Porcine Africane.
2. Nu evitați controlul sanitar veterinar la sacrificarea porcinelor.
Atenție la cumpărarea porcinelor, a cărnii de porc sau a produselor din carne de porc din alte județe!
Sacrificarea porcului şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave. Dacă porcul este bolnav, prin vânzarea necontrolată riscaţi să îmbolnăviţi alţi oameni sau alte animale, iar răspândirea bolilor la animale sau om se pedepseşte, conform legii.
3. Nu riscați sacrificarea porcului dacă animalul este bolnav.
Solicitaţi vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru a:
– verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare;
– da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru a nu vă pune sănătatea în pericol.
În situația în care în timpul sacrificării porcinelor pentru consum propriu constatați prezența unor modificări la nivelul rinichilor (pete mici, punctiforme de sânge), a splinei (mărită în volum, de culoare vișinie, cu modificări de culoare în zona marginală), la nivelul ganglionilor (de culoare vișinie închisă, marmorată la secțiune) sau masa intestinală cu hemoragii de culoare roșie – apelați imediat la medicul veterinar de circumscripție pentru examen și diagnostic. În aceste cazuri nu tranșați și nu consumați carnea până când nu aveți avizul favorabil de la medicul veterinar.
În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscați sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului, numai dacă acesta este identificat și înregistrat.
4. Regulile se aplică și la porcii mistreți.
Nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi, până nu obţineţi de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi.
5. Semnalați orice suspiciune.
Semnalați orice suspiciune de boală sau fraudă privind comerțul ilicit de porci vii sau carne ori produse din carne de porc la numărul de telefon: 0722.700.699.