ACTUALITATE 10 aprilie 2019

VIDEO 37%, cea mai ridicată rată de colectare selectivă la Tega

de Iulia Drăghici - Taraș | 1693 vizualizări

În perioada ianuarie-martie 2019 s-au colectat selectiv cu 300 de tone de deșeuri mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut

Cea mai mare rată de colectare selectivă a deșeurilor de până acum se ridică la 37% și a fost atinsă de comuna Comandău, informează compania de salubritate Tega. Totodată, potrivit unui bilanț prezentat marți, în perioada ianuarie – martie 2019, cantitatea deșeurilor colectate selectiv a crescut cu 300 de tone față de aceeași perioadă a anului trecut, de la 1.080 de tone la 780 de tone.  

Compania de salubritate Tega a făcut un clasament al celor mai „harnice” localități în ceea ce privește rata de colectare selectivă a deșeurilor, conform rezultatelor înregistrate în primele 3 luni din 2019.

Comuna Comandău se află pe primul loc, cu 37%  rată de colectare selectivă, fiind urmată de Sfântu Gheorghe (30%), Arcuș şi Bodoc cu 24%.

Pe ultimele locuri sunt localităţile Turia (9%), Vâlcele (9%), Baraolt (9,5%), media în teritoriul Eco Sepsi fiind de aproximativ 20%.

Datele au fost prezentate marți, într-o conferință de presă, când s-a vorbit și despre introducerea tarifului diferențiat pentru cei care nu colectează selectiv, începând cu 1 ianuarie 2019.

Directorul Tega a explicat, în acest context, că măsura nu a fost impusă din voința exclusivă a companiei de salubritate, ci ca urmare a unei ordonanțe de urgență a Guvernului, adoptată în anul 2018, care  obligă firmele să aplice acest tarif diferențiat.

„Vreau să menţionez aici, pentru că toată lumea a zis că Tega amendează, nu e vorba despre o amendă, ci de o reducere de tarif pentru cei care colectează selectiv deşeurile, aşa cum cerem noi”, a explicat directorul Tega, Máthé László.

Tot de la 1 ianuarie 2019 s-a introdus şi taxa de economie circulară, care este de 30 lei + TVA / tonă la taxa de depozitare, mai punctează reprezentanții Tega. Acest lucru înseamnă, potrivit acestora, că facturile companiei s-au majorat cu 300.000 de lei în primele 3 luni ale acestui an, bani plătiți către Fondul Național de Mediu.

Anul trecut pentru 6.328 tone de deșeuri mixte Tega a plătit 579.000 lei, iar anul acesta pentru 6.585 tone suma totală plătită a crescut la 881.900 lei.

Directorul Tega a mai precizat că autoritățile doresc să majoreze din nou această taxă de anul viitor, la 80 de lei pe tonă, ceea ce ar însemna că cea mai mare companie de salubritate din județ ar trebui să plătească 1,3 milioane de lei doar pe primul trimestru.

Singura modalitate prin care nu va fi necesară o nouă majorare a tarifelor pentru cetățeni ar fi colectarea selectivă, care ar reduce cantitatea de deșeuri menajere pentru care se plăteşte această taxă și de aici și necesitatea tarifului diferențiat, mai spun reprezentanții Tega.

„De când am introdus acest tarif diferenţiat, e posibil că şi noi am greşit, pentru că şi pentru noi a fost o procedură nouă, se poate să mai avem mici scăpări. Din acest motiv, vreau să îi rog pe toţi locuitorii care consideră că au colectat deşeurile selectiv şi au fost facturaţi diferenţiat să depună o cerere la sediul nostru sau prin email, iar noi în 30 de zile răspundem la orice nelămuriri. Dacă au avut dreptate, facem o factură în minus. Noi nu vrem să luăm bani de la nimeni care colectează selectiv”, a mai transmis directorul Tega.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Ralf Nagy, 4 iulie 2019
Ce nu se spune este pretul platit de catre firme de a crescut din 2007 cu 280%.
In 03.2007 sa platit 17.14 lei acum se plateste 48 lei. Oare nu e acelas gunoi ???
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.