ACTUALITATE 8 aprilie 2009

35.000 de miei, sacrificaţi de Paşte în Covasna

de Covasna Media | 661 vizualizări
Sacrificarea mieilor cu ocazia sărbătorilor pascale poate fi făcută anul acesta în opt abatoare şi puncte de sacrificare din judeţ, care îndeplinesc condiţiile corespunzătoare.

Cele patru abatoare autorizate pentru schimburi intracomunitare sunt Casalco, pentru Sfântu-Gheorghe, Toro Impex din Lemnia, Lefrumarin din Micloşoara, Kronstadt din Baraolt, plus patru centre de tăiere autorizate sanitar veterinar doar pentru perioada Paştelui, şi anume Tohi Întorsura Buzăului, Marlen Sita Buzăului, Traicov Covasna şi Primăria comunei Turia. „Acestea au condiţii corespunzătoare, sunt supravegheate de personal veterinar. Ce se taie în

Sacrificarea mieilor cu ocazia sărbătorilor pascale poate fi făcută anul acesta în opt abatoare şi puncte de sacrificare din judeţ, care îndeplinesc condiţiile corespunzătoare.

Cele patru abatoare autorizate pentru schimburi intracomunitare sunt Casalco, pentru Sfântu-Gheorghe, Toro Impex din Lemnia, Lefrumarin din Micloşoara, Kronstadt din Baraolt, plus patru centre de tăiere autorizate sanitar veterinar doar pentru perioada Paştelui, şi anume Tohi Întorsura Buzăului, Marlen Sita Buzăului, Traicov Covasna şi Primăria comunei Turia.

„Acestea au condiţii corespunzătoare, sunt supravegheate de personal veterinar. Ce se taie în acestea abatoare este examinat şi va purta ştampila controlat sanitar veterinar pe carcasă”, a precizat directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Siko Barabasi Sandor.

Potrivit directorului DSVSA, până ieri dimineaţa fuseseră sacrificaţi în judeţ 3.682 de miei, dintre care 3.500 au luat drumul exportului, în special spre Italia, iar restul ajung în magazine şi supermarketuri. În total la nivel de judeţ se estimează că vor fi sacrificaţi aproximativ 35.000 de miei. Există trei categorii de mieicei care se consumă în mod tradiţional, în familie, care pot fi sacrificaţi acasă, în condiţii igienice. Aceştia este bine să fie verificaţi sanitar veterinar şi să fie identificaţi, dar nu este obligatoriu.

A doua categorie se referă la mieii care ajung în consumul public – pieţe, magazine agroalimentare -, iar pentru acestea mieii pot fi sacrificaţi numai în cele 8 locuri autorizate. Mieii trebuie obligatoriu să fie crotaliaţi când merg la abator şi să fie însoţiţi de certificat sanitar veterinar şi formular de mişcare.

În cele din urmă, mieii care pleacă vii la export trebuie să aibă două crotalii şi actele necesare. În Covasna nu avem o bază de colectare a mieilor vii destinaţi exportului, însă din alte judeţe este posibil să plece.

Celelalte produse comercializate cu ocazia Paştelui – de patiserie, ouă, cozonaci – vor putea fi comercializate doar în unităţile autorizate sau înregistrate sau de către micii producători.

Ana Sidon

Teme articol: oi Paste sacrificare miei
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.