ACTUALITATE 6 septembrie 2023

30 de ani de cercetășie, în expoziție la Sfântu Gheorghe

de Diana Pantelimon | 958 vizualizări

Fosta Fabrică de Țigarete din municipiul Sfântu Gheorghe va găzdui, pentru mai bine de două săptămâni, o expoziție interesantă despre istoria cercetășiei, intitulată „La pragul de 30 de ani”. Evenimentul de deschidere va avea loc joi, 7 septembrie a.c., cu începere de la ora 18:00. Expoziția este organizată de către Uniunea Cercetașilor Maghiari din România și poate fi vizitată gratuit până sâmbătă, 23 septembrie.

Clădirea fostei fabrici de tutun este cea de-a 14-a locație și ultima care are parte de istorie a cercetașilor prezentată prin fotografii, obiecte, manuscrise, timbre și diverse simboluri.

„Expoziția încearcă să prezinte istoria cercetășiei din Transilvania, paralel cu istoria cercetășiei mondiale, române și maghiare, de la începutul cercetășiei și până azi, pentru că o să fie prezente și echipele de cercetași actuale existente în Sfântu Gheorghe. Expoziția are acest titlu deoarece Uniunea Cercetașilor Maghiari din România a împlinit 30 de ani, dar cu pandemia s-au amânat toate evenimentele. Și acum doi ani am început această expoziție care a fost prezentă până acuma în opt județe, 13 locații. La Sfântu Gheorghe este a 14-a locație”, a declarat, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, curatorul expoziției itinerante, Vitek Norbert.

Expoziția poate fi vizitată în timpul săptămânii după următorul program: luni, miercuri și vineri între orele 10:00 – 16:00, iar marți și joi între orele 13:00 – 19:00. Pentru ghidaj organizat sau vizite în afara programului, precum și alte date se pot obține informații apelând numărul de telefon 0742 752 667, Vitek Norbert. Acesta asigură ghidaj gratuit bilingv, atât în limba maghiară, cât și în română.

În județul Covasna sunt în jur de 600 de cercetași, iar pe plan național Uniunea Cercetașilor Maghiari din România are peste 2.600 de membri, potrivit lui Vitek Norbert.

În Sfântu Gheorghe există trei echipe maghiare de cercetași și li se pot alătura copii începând de la vârste de 6-7 ani.

„Sunt echipe cam în toate orașele. În județul Covasna, echipe de cercetași români nu știu, în județul Brașov știu că există. În județele Harghita și Covasna sunt echipe maghiare, din câte știu eu. Dar există peste tot, este o organizație internațională. În Sfântu Gheorghe sunt trei echipe: una la Biserica Unitariană, una la Biserica Catolică din Centru și pe strada Spitalului, cum urcați strada Spitalului, pe partea stângă, unde se construiește noua clădire a spitalului, lângă, la o casă. Echipele primesc cercetași și mai mici, dar, în general, de la vârsta de 6-7 ani. Aceștia se întâlnesc săptămânal, vara au tot timpul tabere”, ne-a mai spus Vitek Norbert.

Fiind fost profesor de istorie și educație muzicală, Norbert ne-a mai împărtășit că ar fi bucuros să vină la expoziție cât mai multe persoane, chiar și clase de elevi. Are ce povesti, spune el, atât în română, cât și în maghiară.

Expoziția cercetășească „La pragul de 30 de ani” este organizată de Uniunea Cercetașilor Maghiari din România cu sprijinul Primăriei Sfântu Gheorghe, precum și cel al Muzeului Național Secuiesc din municipiu.

Ce înseamnă să fii cercetaș?

Cercetășia este o mişcare educativă a copiilor şi tinerilor, bazată pe voluntariat, cu caracter apolitic, deschisă tuturor, indiferent de naţionalitate, rasă, sex, credinţă sau condiţie socială, potrivit paginii web a cercetașilor României.

„Cercetășia oferă tinerilor oportunitatea de a lua parte la evenimente, activități, programe și proiecte care contribuie la creșterea lor ca cetățeni activi. Prin aceste inițiative, tinerii devin agenți ai schimbărilor pozitive și o sursă de inspirație pentru activarea semenilor lor din comunitate. Cercetășia însoțește tinerii în tranziția lor de la copilărie la vârsta adultă, ajutându-i, într-un mediu sigur, să dezvolte competențe, comportamente, valori și atitudini necesare cetățeniei active”, se arată pe site-ul cercetașilor din România.

Primele grupuri de cercetași români au apărut în 1912. În prezent, la nivel național, sunt peste 6.000 de membri în 82 de grupuri locale răspândite în toată țara. Se pot înscrie copii de la vârsta de șase ani și nu există o limită superioară de vârstă pentru participare.

La nivel mondial, sunt peste 50 de milioane de cercetași, răspândiți în peste 200 de țări și teritorii, potrivit sursei citate.

Sursa foto: Vitek Norbert

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.