ACTUALITATE 6 septembrie 2018

3 reguli stricte pentru crescătorii de porcine din zona Întorsurii Buzăului!

de Iulia Drăghici - Taraș | 6589 vizualizări

Pericolul infestării cu pesta porcină africană este iminent, spun autoritățile covăsnene, care îndeamnă totuși la calm

Peste 30 de crescători de porci, producători și comercianți de furaje din zona Întorsurii Buzăului, primarii localităților Întorsura Buzăului și Sita Buzăului și medici veterinari din zonă au participat miercuri, 5 septembrie, la o ședință informală pe tema Pestei Porcine Africane (PPA). Întâlnirea, găzduită de Primăria Întorsura Buzăului, a fost moderată de subprefectul județului Covasna Necolae Radocea și de directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor( DSVSA) Covasna, dr. Sikó-Barabási Sándor. Aici s-au stabilit o serie de reguli importante pentru crescătorii de porci din zona Buzaielor. 

Întâlnirea a prevăzut discuții pe tema problemelor privind epidemiologia pestei porcine africane, modalitatea de difuzare a virusului, circulația animalelor și a produselor din carne etc. În cadrul discuțiilor s-a ajuns la concluzia că este importată respectarea a trei reguli importante, pentru a ține departe virusul mortal pentru porcine.

„După aproape 2 ore de discuții la care au luat cuvântul mai mulți crescători de porci, producători  și comercianți de furaje, s-a concluzionat :

- Se interzice circulația porcinelor și a furajelor dinspre județele afectate de boală.

- Proprietarii de porcine vor supraveghea intens starea de sănătate a porcinelor din ogradă și vor anunța medicul veterinar la orice suspiciune.

- Se instalează dezinfectoare la intrarea în grajduri și nu se permite intrarea în grajdurile de porcine a persoanelor din afara gospodăriei, care pot fi purtătoare de virus”, arată o informare de presă transmisă joi de DSVSA Covasna.

Persoanele care facilitează răspândirea virusului riscă închisoare

De asemenea, autoritățile locale și județene subliniază că orice persoană care contribuie la răspândirea virusului, riscă pedeapsa cu închisoarea. 

„Subliniem faptul că deși consumul cărnii de porc sau a produselor din carne de porc care provin din aceste zone, nu afectează sănătatea omului, dar pot fi purtătoare de virus și pot îmbolnăvi porcii din județul Covasna. Conform Noului Cod Penal persoanele care facilitează răspândirea virusului pot fi condamnați penal de la 3 luni la 6 ani de închisoare.

DSVSA Covasna apelează la calm întrucât la această oră în județul Covasna nu există nici un caz de suspiciune de pestă porcină africană.

DSVSA Covasna recomandă tuturor crescătorilor de porcine, producătorilor de furaje, procesatorilor de carne și tuturor consumatorilor să fie vigilenți și să informeze DSVSA despre orice suspiciune de boală, fraudă sau comerț ilicit de animale vii, carne sau produse din carne”, mai arată aceeași informare.

Recomandări importante ale DSVSA pentru toți locuitorii județului

Nu în ultimul rând, DSVSA Covasna reamintește o serie de recomandări importante adresate populației județului.

- Locuitorii județului Covasna să nu cumpere porci vii, carne sau produse din carne din locuri sau de la persoane necunoscute, chiar dacă prețul este convenabil!

- Să nu se accepte daruri, pachete sau „pomana porcului” de le rude sau cunoștințe din județele afectate (Buzău, Constanța, Tulcea, Ialomița, Ilfov, Călărași, Brăila, Galați, Satu-Mare, Bihor, Sălaj), dar nici din alte județe neafectate, deoarece proveniența cărnii și a produselor nu poate fi urmărită cu certitudine!

- Locuitorii județului Covasna, care își cresc porcii la părinți sau rude în județele amintite, să nu-și taie aceste porcine în ideea de a aduce carnea acestora în județul Covasna! În cazul depistării acestora carnea se confiscă imediat de organele competente și se neutralizează pe cheltuiala proprietarului”.

Alarma s-a dat în județul Covasna la începutul săptămânii curente, pe fondul apariției a două noi focare de pestă porcină africană în două localități din județul vecin, Buzău. Încă de sâmbătă, în zona Fântâniță din Sita Buzăului, aproape de limita cu județul amintit, s-a instalat un filtru rutier al poliției, care verifica transporturile venite din zona Buzăului. Duminică, după ce s-a confirmat prezența bolii, filtrul s-a intensificat și reprezentanții DSVSA au început și dezinfectarea autoturismelor.

Pesta porcină africană este, potrivit ANSVSA, o boală foarte gravă, care produce efecte economice și sociale importante. Maladia nu afectează oamenii, însă poate fi răspândită prin intermediul acestora. Până în prezent, nu există niciun vaccin și mortalitatea la animalele afectate este de 100%. 

Pesta porcină africană evoluează în prezent în 11 județe, în 167 de localități, cu un număr total de 783 de focare (dintre care 11 în exploatații comerciale industriale, unul în abatorul aparținând unei ferme și unul într-o exploatație comercială de tip A) și 40 de cazuri la mistreți.

În total au fost eliminați, până la data celui mai recent bilanț ANSVSA, din 29 august, peste 123.000 de porci afectați de boală.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.