20 de ultraje împotriva polițiștilor covăsneni în ultimii cinci ani
Cele mai multe agresiuni împotriva oamenilor legii s-au petrecut în mediul rural
Într-o statistică prezentată de reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Covasna, se arată că în perioada 2013 – 2017 au avut loc 20 de ultraje împotriva polițiștilor covăsneni. Dintre acestea, patru s-au petrecut în mediul urban, iar restul, de 16, în mediul rural.
Potrivit datelor oficiale, în ultima perioadă nu a fost an în care polițiștii din județul Covasna să nu fie agresați fizic sau verbal. În 2013 s-au înregistrat șapte ultraje, în 2014 unul, în 2015 – cinci, în 2016 – trei, iar în anul 2017 sunt prezente patru astfel de situații.
Polițiști bătuți, tăiați cu cuțitul sau chiar amenințați cu propria armă se regăsesc printre scenele de ultraj petrecute în județul Covasna.
Autoritatea polițiștilor discutată într-un nou proiect de lege
Prezentarea datelor vine în contextul supunerii spre dezbatere publică a unui proiect de lege care, spun reprezentanții IPJ Covasna, vine să umple golurile din legislația existentă și să ofere o mai mare protecție atât oamenilor legii aflați în exercitarea funcției, cât și a cetățenilor care respectă legea.
„Ministerul Afacerilor Interne supune dezbaterii publice proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranței publice, care conține o serie de propuneri prin care se asigură transparentizarea procedurilor de intervenție ale polițiștilor.
Necesitatea acestor schimbări legislative vine, în primul rând, din nevoia de a oferi un climat de ordine și siguranță cetățeanului și reprezintă răspunsul instituțional la o realitate socială, reflectată în apariția tot mai frecventă a unor cazuri de agresiuni îndreptate împotriva personalului MAI, care au fost intens mediatizate și dezbătute”, se arată într-un material de presă.
Legitimarea, încătușarea și conducerea la sediul poliției
„Cele mai frecvente proceduri care privesc direct interacțiunea cu cetățenii - legitimarea, încătușarea, conducerea la sediul poliției - se introduc în Legea privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, pentru a fi cunoscute de toți cetățenii și pentru a elimina arbitrariul, subiectivismul și comportamentul abuziv. Cetățeanul va cunoaște care îi sunt drepturile, căror obligații trebuie să se conformeze, precum și care sunt limitele de acțiune ale polițistului.
Prin proiectul de lege supus dezbaterii publice se stabilește și dreptul polițistului de a solicita oricărei persoane care face obiectul unor măsuri polițienești, să renunțe temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat, să țină mâinile la vedere şi/sau să adopte o poziție inofensivă care exclude săvârșirea unei acțiuni violente”, arată aceeași sursă.
Sancțiuni în registrul penal pentru ignorarea avertismentelor sau obstrucționarea în aplicarea legii
Potrivit materialului de presă, acest nou proiect de lege introduce trei noi infracțiuni pentru cei care împiedică polițistul să-și exercite obligațiile de serviciu, „fundamentat pe faptul că se întâmplă frecvent ca în timp ce polițistul interacționează cu o persoană în cadrul unei proceduri polițienești, alte persoane de pe margine intervin și obstrucționează acțiunea polițistului în aplicarea legii. Aceste persoane vor putea fi sancționate în registrul penal, pentru expresii ori gesturi jignitoare sau obscene adresate polițistului și pentru continuarea săvârșirii unor fapte prin care se tulbură folosința spaţiilor de locuit dintr-un imobil.
Nu de puţine ori se întâmplă ca în cazul scandalurilor sau petrecerilor din blocuri sau din proximitatea imobilelor polițiștii să intervină la cererea vecinilor/locatarilor iar măsura pe care o iau – avertisment sau amendă contravențională – să fie ignorată după plecarea acestora de la fața locului, poliţiştii fiind lipsiţi la momentul actual de alte instrumente de impunere a legii. Astfel, dacă acțiunea care a impus intervenția polițiștilor continuă, la o a doua sesizare a cetățenilor trebuie să intervină o răspundere mai drastică, în consecinţă din sfera penală, față de cei care au provocat respectiva tulburare a folosinței imobilului şi ignoră în mod repetat obigaţiile ce le revin”.
Propunerile sunt aduse după mai multe runde de consultări
„Modificările legislative au ca scop principal asigurarea unui echilibru real între ceea ce înseamnă consolidarea autorității și a protecției polițistului și drepturile și libertățile cetățenești, fapt pentru care în proiect sunt menționate explicit drepturile cetățenilor în timpul acestor interacțiuni cu Poliția.
Proiectul a fost elaborat pe baza stării de fapt curente cu care poliţiştii se confruntă în intervenţiile pentru asigurarea respectării prevederilor legale şi siguranţei cetăţenilor, fiind propus în forma actuală şi în urma mai multor runde de consultări cu organizația profesională și cu organizațiile sindicale. Pentru conturarea unui cadru legislativ clar care să asigure atât protecția și predictibilitatea, cât și eficiența acțiunilor polițienești a fost inclusiv analizată legislația și practica polițiilor din statele europene”, transmite IPJ Covasna.
Textul proiectului de Lege este afişat şi poate fi consultat pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Interne, www.mai.gov.ro, la secţiunea Transparenţă decizională.
În videoclip, imagini de la conferința de presă în care s-au prezentat situațiile de ultraj împotriva polițiștilor, dar și de ce propunerile din proiectul de lege sunt binevenite, din perspectiva șefilor IPJ Covasna.