ACTUALITATE 24 iulie 2023

20 de ani Observând

de Covasna Media | 1406 vizualizări

În 2023, ziarul Observatorul de Covasna a împlinit 20 de ani de la prima apariție în format tipărit. Pentru a sărbători, au organizat un eveniment extraordinar: șampanie, discuții prietenoase și reîntâlniri plăcute – comunitatea a fost primită cu o atmosferă plăcută în curtea Bisericii Unitariene în seara de joi, 20 iulie. Evenimentul a fost deschis de discursuri despre trecutul, prezentul și viitorul Observatorului.

„Ziarul este o emoție cu care te întâlnești dimineața la cafea și îmi pare bine că în Covasna mai există ziare locale care încearcă să mențină atmosfera locală, fie vorba de al nostru sau chiar de Háromszék”, a declarat Dan Manolăchescu, fondatorul ziarului, ocazie cu care l-a descris drept „romantic incurabil” pe Dani Santa, conducătorul actual al ziarului.

Răspunsul, pe măsură: „Nu poți face presă în lumea asta, dacă nu iubești oamenii”.

După deschidere, a avut loc premierea celor 20 de doamne din campania „Femei care fac diferența: 20 de portrete”.

M-am bucurat foarte mult că am fost amintită de ei, mi s-a părut un gest frumos din partea ziarului după atâta muncă în comunitate”, a spus medicul de familie dr. Lucia Șereș, una dintre cele 20 de femei premiate.

Sărbătoarea a fost încoronată de concertul lui Kaz Hawkins, organizat în cadrul proiectului „Rupe tăcerea! Nu e vina ta”. 

Cântăreața din Marea Britanie, care la rândul ei a trecut prin relații abuzive, a reușit să rupă tăcerea cu vocea ei fenomenală și acum compune și cântă, pentru cei cu experiențe similare, despre perseverență, despre cum s-a recuperat din trăirile ei traumatizante și despe cum a ajuns unde este acum, reușind să încurajeze și să insufle credință prin pasiunea cu care cântă, inspirându-se din viața ei dificilă.

„Ea este o artistă care a trecut prin abuz de-a lungul vieții ei, de când a fost mică până prin parcursul căsniciei, dar a reușit să treacă peste toate acestea și a devenit o artistă cunoscută. Despre asta și cântă, de asta am invitat-o pe ea”, a răspuns un organizator la întrebarea noastră despre motivația alegerii, iar „procesul de organizare a fost destul de dificil, dar ne bucurăm că la final a ieșit ceea ce ne-am dorit, oamenii s-au simțit bine, și că am putut socializa”.

Deși majoritatea participanților au avut nevoie de evantai în timpul concertului, din cauza căldurii, au caracterizat seara ca „o atmosferă deosebită”, „un concert senzațional” și „un prilej de a ne întâlni cu toți”. 

Reacțiile asupra artistei au fost unanime: „mi-a plăcut foarte mult, nu pot să spun în cuvinte care să poată exprima așa de mult”, „o femeie puternică”. 

„A fost o seară cu foarte multe emoții, de toate tipurile, pentru că inevitabil cu toții ne-am identificat cu povestea într-o măsură sau alta. Cred că nu voi uita concertul în general prea repede, pentru că a fost, într-adevăr, o experiență. E greu să mai ai experiențe de asemenea fel care să te miște până la inimă și să te facă să te gândești, și să-ți trezească tot felul de sentimente. Tema este foarte importantă, consider că este necesar să vorbim despre aceste lucruri și să transmitem mesajul mai departe, și să nu considerăm abuzul ca fiind o temă tabu, să fie ceva despre care să avem curaj să vorbim,” a fost opinia Andreei Popa, prezentă la concert.

Despre momentele de neuitat, ne-a vorbit Raymond Gheorghiță, un alt invitat. 

„Am simțit evenimentul ca și cum ar fi o sărbătoare și mi-a plăcut foarte mult că a fost despre curaj și despre lucruri făcute din inimă. Mi se pare că e extrem de important să ai puterea să vorbești despre anumite lucruri peste care ai trecut și poți să inspiri prin curajul tău. Asta mi-a plăcut la Kaz, că ea are curajul să povestească despre ce a avut de înfruntat și să inspire curaj și altora. Toată lumea a resimțit emoția și a simțit curajul ei. Mi se pare că mesajul ei a fost transmis și în Sfântu Gheorghe”.

„Să treci printr-un astfel de lucru prin care a trecut ea, de mai multe ori, în copilărie și mai târziu, și totuși să zâmbești, necesită o forță imensă! Deci, asta este important, că încă poate zâmbi și zâmbi sincer!”, a spus Póra Kinga, una dintre femeile nominalizate în campania „Femei care fac diferența”, invitată la eveniment. 

Csiki Hanna a spus, la rândul ei: „Am fost plăcut impresionată, a creat o atmosferă atât de plăcută, încât îmi scot pălăria în fața ei. Vocea ei și faptul că tinerii și cei mai în vârstă au petrecut laolaltă este de-a dreptul extraordinar...! Fie când cânta piesele mai vesele, fie când își arăta latura mai tristă și nu s-a jenat să plângă în fața publicului a fost foarte emoționant”. 

Réka Sopoian a trăit momentul: „A fost o seară remarcabilă, plină de sentimente și trăiri puternice, dar și de un aport de energie care încarcă sufletul! Pentru redacția Observatorului de Covasna și pentru toți cei care au suferit într-un fel sau altul abuz în viața lor”.

Vă lăsăm pe gânduri cu mesajul principal al serii, care vine anonim: „Suntem niște părtași la crimă și ucigași tăcuți dacă măturăm sub preș tema abuzului. Avem nevoie de curaj și de discuții deschise, artista fiind un exemplu, autentic și sincer, de urmat!”.

*** Articolul a fost scris de tinerii din programul „Next”, de orientare în carieră, al asociației Turul Madar, în care ziarul Observatorul de Covasna este partener. Astfel, evenimentul aniversar de joi, 20 iulie, a fost un prilej ca mai mulți tineri dornici să vadă ce înseamnă meseria de jurnalist, să muncească alături de redactorii OCV, să facă interviuri și să trăiască experiența din perspectiva „observatorului”. 

Autorii articolului sunt, așadar: Pakucs-Damokos Karolina, Lázár Lilla Emőke, Bartha Nóra, Nagy Ágota, Szabó Krisztina Vanesza, Pieldner Ádám, Fugaru-Szőcs și Blanka-Paula. Au fost coordonați de Rétyi Zsuzsa.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.