ACTUALITATE 26 ianuarie 2009

15 echipe aşteptate la Festivalul Internaţional de Pomana Porcului din Covasna

de Covasna Media | 517 vizualizări

Organizatorii Festivalului Internaţional Pomana Porcului din Balvanyos au început pregătirile pentru cea de-a IV-a ediţie a evenimentului care are loc în ultimul weekend al lunii februarie, iar primele echipe au început deja să se înscrie.

Primarul comunei Turia şi preşedinte ANTREC Covasna, Daragus Attila, a declarat că la ediţia din acest an se pot înscrie 15 echipe din ţară şi din străinătate, iar până acum şi-au anunţat prezenţa participanţi din Craiova, Vrancea, Braşov, Bran sau Prejmer, urmând să se mai înscrie şi alţii.

Festivalul de Pomana Porcului organizat la Băile Balvanyos atrage de la an la an tot mai mulţi turişti şi din ce în ce mai multe echipe interesate de acest obicei.

În cadrul Festivalului, participanţii îşi prind dintr-un ţarc grăsunii cumpăraţi de Primărie, îi sacrifică şi, în funcţie de cum doresc, păstrează o jumătate de porc sau unul întreg, din care prepară caltaboşi, cârnaţi, tobă şi alte preparate specifice.

Dincolo de a promova tradiţii şi obiceiuri de iarnă, Pomana Porcului este şi o adevărată cursă contra timp care dovedeşte priceperea bucătarilor. Sarcinile sunt împărţite între membri echipei şi totul se petrece cu cât mai multă grijă cu putinţă, dar şi cu rapiditate, pentru ca bucatele să fie cât mai reuşite şi să fie gustate în cât mai scurt timp. Nu lipsesc nici ţuica sau vinul fiert aduse din fiecare zonă să-i încălzească pe bucătari, în timp ce muzica tradiţională răsună în vale din mai toate zonele din care vin echipe.

Marcă înregistrată la OSIM, Festivalul Internaţional de Pomana Porcului reprezintă o bună ocazie de atragere a turiştilor prin promovarea tradiţiilor şi obiceiurilor legate de ritualul sacrificării porcului. Pomana porcului este un obicei unic, şi care, prezent în gospodăriile rurale din ţară, îi încântă pe turiştii de la oraş şi pe cei străini.

Judeţul Covasna a devenit cunoscut pentru festivalurile sale gastronomice şi pentru preparatele de multe ori gigantice. Aici au apărut cel mai mare kurtos-kolacs, cea mai mare spumă de zmeură şi cea mai mare tocană de ciuperci, o îngheţată de 100 de metri sau bulzul care a intrat în Cartea Recordurilor. Lung de peste 150 de metri, bulzul a fost preparat tot de localnicii din Turia, care în luna septembrie anul trecut au reuşit să introducă bulzul lor lor în rândul recordurilor mondiale.

Ana Sidon

Teme articol: pomana porcului
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.