ACTUALITATE 6 mai 2010

14.000 de euro pentru 10.000 de ciori

de Covasna Media | 1130 vizualizări
Proiectul pentru alungarea ciorilor a fost depus de Rara Avis la Primăria Sfântu-Gheorghe Proiectul realizat de specialiști maghiari privind alungarea ciorilor din Parcul Elisabeta din Sfântu-Gheorghe a fost depus zilele trecute la Primărie, de către Asociaţia Rara Avis, în așteptarea unui răspuns legat de finanţarea sau nu a acestuia. Președintele Asociaţiei, Kelemen Laszlo, a declarat că valoarea totală a proiectului se ridică la 14.000 de euro, bani din care o echipă a firmei maghiare care se ocupă de alungarea păsărilor va monta pe clădirile din jurul Parcului, precum și în copaci, 12 difuzoare care vor emite sunete de răpitoare pentru a speria ciorile. Acestea ar avea scopul să le inducă în eroare făcându-le să creadă că le paște vreun pericol.

Proiectul pentru alungarea ciorilor a fost depus de Rara Avis la Primăria Sfântu-Gheorghe

Proiectul realizat de specialiști maghiari privind alungarea ciorilor din Parcul Elisabeta din Sfântu-Gheorghe a fost depus zilele trecute la Primărie, de către Asociaţia Rara Avis, în așteptarea unui răspuns legat de finanţarea sau nu a acestuia.

Președintele Asociaţiei, Kelemen Laszlo, a declarat că valoarea totală a proiectului se ridică la 14.000 de euro, bani din care o echipă a firmei maghiare care se ocupă de alungarea păsărilor va monta pe clădirile din jurul Parcului, precum și în copaci, 12 difuzoare care vor emite sunete de răpitoare pentru a speria ciorile. Acestea ar avea scopul să le inducă în eroare făcându-le să creadă că le paște vreun pericol.

„Specialiștii spun că, cu timpul, ciorile încetează să mai vină în Parc dacă aud asemenea sunete, întrucât nu le plac, și așa am putea scăpa centrul orașului de ele”, a spus Kelemen Laszlo.

În luna martie, o echipă de specialiști de la o firmă de profil din Ungaria a venit la noi în oraș pentru a efectua o serie de măsurători și pentru a vedea unde va amplasa difuzoarele de speriat ciori.

Specialiștii au verificat Parcul și au apreciat că după montarea difuzoarelor cu timpul ciorile vor alege alt loc unde să își petreacă noaptea, pentru că vor fi deranjate și stresate.

Ciorile migratoare staţionează la noi în Parc cam din luna octombrie-noiembrie până în martie-aprilie, dar unele stau mai mult. Potrivit Rara Avis, numărul lor s-a înmulţit foarte mult în ultimii ani şi zburătoarele negre apar acum mai repede şi stau mai mult. Numărul acestora depăşeşte 10.000 de păsări. Atracţia ciorilor către Parcul Central se explică prin faptul că este o zonă destul de caldă şi în plus aici au copaci înalţi. Pe vremea când pe marginea drumurilor judeţene sau naţionale se mai găseau copaci înalţi, ciorile sălăşluiau acolo, dar odată cu tăierea copacilor, au socializat în Parc.

Ana Sidon

Teme articol: proiect ciori Rara Avis
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.