13 Septembrie – Ziua Pompierilor din România
Despre stingerea organizată a incendiilor există dovezi încă din timpul Daciei romane, însă instituţia pompierilor români este atestată abia la mijlocul secolului al XVIII-lea.
Istoria începuturilor a consemnat participarea efectivelor de pompieri din Bucureşti la Bătălia din Dealul Spirii, din 13 septembrie 1848, moment de seamă al revoluţiei din acel an. Această zi reprezintă un reper în conştiinţa de sine a românilor prin faptele de arme săvârşite de pompierii militari bucureşteni, comandaţi de căpitanul Pavel Zăgănescu, care au făcut dovada incontestabilă a curajului şi ataşamentului nestrămutat pentru apărarea idealurilor revoluţiei.
În memoria celor aproape o sută de eroi pompieri care s-au jertfit în luptă, a fost înălţat la Bucureşti „Monumentul Pompierilor”, chiar pe locul bătăliei, iar 13 Septembrie a devenit „Ziua Pompierilor din România”.
În acest context, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Mihai Viteazul“ al judeţului Covasna va organiza o serie de activităţi pentru a marca această zi, culminând cu ceremonialul militar de înaintare în grad şi citirea ordinelor de zi, mesajelor şi alocuţiunilor prilejuite de Ziua Pompierilor din România în spaţiul pietonal din centrul municipiului Sfântu Gheorghe.
Totodată, în data de 13 septembrie 20017, începând cu orele 10.00, va avea loc şi defilarea efectivelor inspectoratului şi ale subunităţilor de intervenţie pe următorul itinerar: str. Oltului – B-dul Gen. Grigore Bălan – Str. 1 Decembrie 1918 – Piaţa Libertăţii şi retur.
Aşadar, instituţia pompierilor români este veche prin durata ei în timp, dar permanent tânără prin oamenii pe care îi are, prin gîndirea şi acţiunile lor consacrate vieţii şi proprietăţii, pe întreg cuprinsul ţării.
Căpitan Mazîlu Oana Ionela,
Compartimentul Informare şi Relaţii Publice