13 echipe s-au întrecut la Festivalul „Pomana Porcului” de la Balvanyos
La sfârșitul săptămânii a fost forfotă mare la Balvanyos, iar așa cum se întâmplă în fiecare an, Festivalul „Pomana Porcului” a atras sute de curioși și pofticioși, fiind unul dintre cele mai importante evenimente gastronomice din județul Covasna.
Ajuns la cea de-a noua ediție, festivalul a umplut hotelurile și pensiunile din zonă, au fost și echipe care au rezervat peste 10 camere, pentru că nu au venit doar cu cei care prepară bunătățile din carne de porc, ci și cu un număr însemnat de susținători. „Anul acesta s-au înscris la concurs 13 echipe din țară și din Ungaria. Nu am putut primi mai mulți participanți pentru că toate locurile de cazare au fost ocupate” – a declarat organizatorul evenimentului, primarul comunei Turia, Daragus Attila.
În ziua festivalului, adică sâmbătă, fiecare echipă a primit o jumătate de porc, din care a lucrat la prepararea unor produse specifice zonei din care a venit. Unii concurenți sunt deja oaspeți de tradiție, cum ar fi câteva echipe din Ungaria, sau cele din Neamț și Prahova, însă anul acesta Festivalul a întâmpinat și fețe noi. Printre ele, echipa din Vâlcele, care a participat la Pomana porcului pentru a arăta că această comună se poate face cunoscută și prin bucate alese, nu doar prin infracțiuni comise de localnici.
„În comuna Vâlcele trăiesc 4.500 de persoane, din care 3.200 sunt de etnie romă, însă avem și noi valori, pe care dorim să le arătăm la evenimente de genul acestui festival. Aș vrea ca Vâlcele să fie cunoscut nu doar pentru acțiuni ilegale, ci și pentru că avem case frumoase și apă minerală bună” – a declarat primarul Kovács László.
Până la urmă juriul format din organizatori, maeștri bucătari și un husar au acordat premii pentru fiecare echipă. Așadar toate echipele au fost în final învingătoare și au spus că la anul, când va avea loc ediția jubiliară a festivalului, vor reveni la Balvanyos.