ACTUALITATE 26 ianuarie 2017

10 ani de muzică pentru „ciudații“ de la sZempöl

de Observatorul de Covasna | 2119 vizualizări

După un turneu la București și în Banat, trupa din Sfântu Gheorghe pregătește un CD și alte surprize

De obicei comentariile la clipurile formației sZempöl sunt în maghiară, iar cele de sub clipul piesei Fekete Ember (Omul Negru) au același specific. Cu excepția unui comentariu scris cu șapte ore înainte de terminarea acestui articol, în care un utilizator le zice băieților din Sfântu Gheorghe că sunt „niște ciudați faini“. Comentariul a apărut după întoarcerea trupei dintr-un turneu care i-a purtat la București (18 ianuarie), Timișoara (19 ianuarie) și Arad (20 ianuarie). Publicul, în majoritatea sa român, s-a distrat pe muzica lor în stil „electro-balkan“, a dansat și a băut din pălinca adusă de covăsneni. Unul dintre momentele de vârf ale turneului l-a constituit concertul transmis live de Radio Guerrilla, cu peste 20.000 de vizualizări. Am aflat mai multe despre turneu, despre originea trupei, dar și despre ce le va oferi  sZempöl fanilor în acest al zecelea an de existență, vorbind cu unul dintre membrii fondatori, Kónya Ütő Bence.

„Ce unguri de treabă“

„Turneul a fost foarte compact și bine organizat de către managerul nostru (Adrian Voichițescu)“, începe Bence. „Aveam patru concerte în trei zile în trei orașe din România, din care primele două, în București, în aceeași zi. Mă crezi că era obositor? Acum ne-am dat seama câte scule avem. Am ajuns, am montat în clubul Control, am avut soundcheck-ul, m-am dus la radio, am montat iar, am cântat, înapoi la club, concert“.

L-am rugat pe Bence să ne detalieze experiența de la Radio Guerrilla. „Wow. Aia a fost ceva foarte fain. În 20 de minute am montat totul acolo. Eram chiar transpirați și odată a zis Bogdan Șerban - realizatorul emisiunii Guerrillive - ‘mai aveți 30 de secunde și e live’. Și acolo ne-am dat seama că trebuie să vorbim în română public. Aveam mari emoții, la concerte Magor vorbește în română dacă majoritatea celor din public sunt români. Și e drăguț acolo în live, dacă facem greșeli, dar la o emisiune mi s-a părut mai gravă situația. Dar na, asta a dispărut după prima melodie care am cântat-o. Am realizat că nu contează ce zicem, că suntem muzicieni și chiar numai muzica e cea care contează. Era o atmosferă superbă, totul era cursiv (...). Apropo de chestia asta, la video-ul de pe facebook am primit un comentariu: ‘Ce unguri mișto’. Cred că asta zice totul“. Pe de altă parte, pentru artistul sZempöl, concertul în cunoscutul club bucureștean Control a avut un neajuns deși „oamenii pe partea tehnică erau excepționali, la fel și sunetul! Toate condițiile erau perfecte pentru un concert excelent. Dar, nici noi nu știm de ce, acolo nu s-a întâmplat magia aia, pe care o vrem noi la concerte (...). Și noi am cântat bine, și publicul era super, dar totuși lipsea ceva. Chimia adevărată între artist și public“.

Surpriză la Arad

sZempol (1)În mod surprinzător, pentru Bence, cel mai tare concert a fost cel de la Arad. „Acolo nici nu așteptam că o să vină lumea, la Arad nu prea se întâmplă nimic în genul underground. Și a fost o mare surpriză! Au venit cam 70-80 de oameni care au dansat și au participat la concert 200%! În celălalte club-uri erau mult mai mulți, dar magia s-a întâmplat la Arad, că acolo oamenii erau înfometați de așa ceva“. Un articol de pe specialarad.ro confirmă succesul covăsnenilor: „Băieții stâlcesc puțin limba română („ora doi“, „una dintre cei mai buni“ etc.)… dar sunt super-amuzanți și super-energici, super-prietenoși și super-veseli și reușesc instant să-ți transmită entuziasmul lor fără limite. Iar rezultatul? O nebunie totală, un „hazibuli“ (petrecere de casă - n. red.) scăpat de sub control... în care doar muzica contează!“

O trupă apărută „peste noapte“

Privind la turneul lor de acum și la faptul că trupa a cântat la festivaluri muzicale prestigioase ca Peninsula (Târgu Mureș), Sziget Festival (Budapesta), precum și la festivalul de film TIFF de la Cluj, e interesant să afli că primul lor concert a fost programat pe când trupa nici nu exista. „Era vara lui 2007. Pe atunci era un club aici la Sfântu Gheorghe, Szimpla. Șeful de acolo l-a întrebat pe Magor dacă are ceva trupă, iar el a zis în mod spontan că are. Nu avea, dar patronul a zis ‘hai că mâine cântați la mine’. Magor m-a sunat pe mine și pe încă trei prieteni, că trebuie să facem ceva, că avem concert. Și, ca-n povești, într-o seară am făcut 7-8 piese, pe care le-am și cântat în seara următoare. Singura problemă era că repertoriul nostru ținea cam 50 de minute și publicul a stat în fața noastră. Atunci am început să improvizăm. Asta a mai  ținut încă 5 ore. Am primit feedback-uri foarte bune“, își amintește Bence. Numele și l-au luat de la cel al clubului și de la faptul că aveau un sampler, denumirea sZempöl adaptând termenul „sample“ la grafia și pronunția maghiară.

La început, pe lângă actualii membri Konya Bence și  Bocsárdi Magor, trupa mai era formată din Bakk-Dávid László (chitară electrică), Váncsa Levente (chitară bass) și Kovács Hunor (percuții). În prezent, membrii trupei sunt Magor Bocsardi (voce, vioară, trompetă), Aron Ferencz (tobe, percuţie), Álmos Gaspar (chitară, drâmbă), Bence Kónya Üto alias kub_beat (electronică, sampler, clape, voce), Akos Pall Gecse, alias Beast (scratch, efecte, voce), Lehel Vitalyos (bas), Csanad Bitai (mix), Andras Rancz (visual, mapping, lumini).

Nu doar componența formației s-a modificat în 10 ani de zile, după cum punctează Bence. „Nu atât muzica s-a schimbat, cât sound-ul nostru. La început era foarte primitiv sunetul nostru, foloseam multe-multe efecte fără să știm ce fac efectele respective (...). Eu aveam 19 ani, Magor numai 17, eram  niște copii. Structura pieselor muzicale era haotică și, din când în când, chiar proastă. Apoi (...) în 2011 a venit Viti (Vitályos Lehel - basistul nostru) și a zis că el cântă cu noi cu cea mai mare plăcere, dacă facem ceva cu sound-ul, că e inacceptabil. Bine, acuma zic mai dur decât a fost în realitate. Am început să lucrăm la nuanțe muzicale, la detalii, am cumpărat scule mai profesioniste, și pot să afirm că acum trupa chiar sună bine live“.

Muzică și teatru

Printre diferitele caracterizări ale trupei se află și cea de formație „teatro-disco-balcanică“. Într-adevăr, Bence și Magor compun muzică de teatru, iar Akos este actor la Teatrul de Păpuși „Cimborák”. Dar, dincolo de aceste detalii biografice, am vrut să aflăm care e legătura dintre muzica sZempol și teatru. „Din când în când folosim elemente teatrale la concerte, chestii de astea interactive cu publicul, dansăm împreună - sună „kitschos“, dar e un moment din show-ul nostru care înnebunește lumea“, explică Bence, iar filmarea de la Arad demonstrează succesul momentului de dans. „Lucrăm cu texte teatrale - cum ar fi un cântec din  „Așteptându-l pe Godot“ de la Samuel Beckett -, (...) ne jucăm unul cu celălalt, ne provocăm între noi pe scenă“, adaugă muzicianul.

Concertul aniversar, în luna iulie

Pentru 2017, trupa își propune cât mai multe concerte și apariții la festivaluri. Întrucât unele piese au fost compuse acum 5-6 ani, trupa își propune un repertoriu nou. Totodată, sZempöl dorește să scoată în 2017 un disc EP „cu 2-3 piese, că până acuma n-avem nimic înregistrat oficial, în afară de videoclipul de anul trecut (Omul Negru)“, după cum spune Bence. Însă poate evenimentul cel mai important al anului va fi concertul aniversar de la Sfântu Gheorghe, în clubul debutului lor, după cum anunță, cu entuziasm și umor, Bence:  „O să avem un concert extra mare pe 7 iulie la clubul Szimpla, care s-a redeschis chiar acuma la Sfântu! O să fie un birthday bash (petrecere aniversară - n. red.) cu toți membrii trupei, care au fost, care sunt și care vor fi!“

covasnamedia.ro

 

 

 

 

Teme articol: muzica concert formatie szempol
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.