ACTUALITATE 1 decembrie 2015

1 Decembrie cu cântece patriotice și paradă militară, la Sfântu Gheorghe

de Sever Ioan Miu | 1266 vizualizări

Peste trei mii de oameni, localnici, dar și români din alte orașe ale țării au luat parte la manifestările prilejuite de Ziua Națională a României la Sfântu Gheorghe. Cei prezenți au intonat cântece patriotice, au rostit discursuri și au depus coroane de flori. În premieră, structurile MApN şi MAI au venit la paradă cu mașinile și armamentul greu din dotare.

O parte dintre participanți s-au strâns dinainte de ora 12 la Biserica Ortodoxă „Buna Vestire” din apropierea Jandarmeriei, unde a avut loc un serviciu religios în cinstea Zilei Naționale. De la ora 12, coloana de oameni, în frunte cu un grup de călăreți din Vâlcele, s-a deplasat spre centru, circulația fiind restricționată pe cel puțin o bandă de sens de-a lungul traseului. Odată ajunși în Piața Mihai Viteazul, participanții s-au așezat pe laturile pieții. Dacă cerul a fost parțial înnorat, iar un vânt rece a suflat peste cei prezenți, atmosfera a fost încălzită de Ansamblul profesionist Drăgan Muntean și solistul Cristian Fodor din Deva. „Măcar inimile să le avem calde”, a declarat, zâmbind, un tânăr, nu departe de statuia lui Mihai Viteazul. Programul artistic a continuat cu grupul vocal Voievozii Munților din Vâlcele, condus de părintele Vasile Tămaș. Corul de bărbați, din care făcea parte și părintele Ioan Tămaș, a intonat cu patos mai multe cântece patriotice. Dacă majoritatea cântecelor și-au păstrat versurile originale, corul a surprins publicul cu un refren adaptat: „Veniți români, veniți la Mecca noastră, veniți la Sfântu Gheorghe în Ardeal”.

Ziua Nationala 1 Decembrie 2015 - 27

După ce un avion al aeroclubului „Iosif Șilimon” din Brașov a brăzdat cerul, spre încântarea mulțimii, au urmat un serviciu religios desfășurat în fața statuii, intonarea imnului național și discursul prefectului Sebastian Cucu. „Să trecem peste ceea ce ne dezbină și să lucrăm împreună pentru apărarea și promovarea interesului național. De aceea vă îndemn: să prețuim și să întărim patria noastră, să muncim mai mult pentru a-i reda măreția și frumusețea de odinioară, să lăsăm vrajba și discordia dintre noi, să nu lăsăm neajunsurile vieții să știrbească unitatea și dragostea de țară, fără de care nimic din ceea ce avem, nu am fi avut”, a declarat oficialul. „În aceste momente de sărbătoare – pentru că 1 decembrie este și ziua tuturor românilor, nu uităm nici pe frații noștri din Basarabia și Bucovina, precum și pe toți românii de peste hotare”, a mai spus prefectul, încheind cu un La mulți ani pentru români și pentru România.

Un grup de basarabeni a participat atât la marșul pornit la biserica de lângă Jandarmerie, cât și la manifestările din Piața Mihai Viteazul, depunând și o coroană de flori. Tinerii au purtat drapelele României și Republicii Moldova și au scandat sloganuri ca „Unire” și „România, nu uita, Basarabia-i a ta”. „Am fost invitați de către organizatori pentru a petrece împreună 1 Decembrie. Suntem prima oară la astfel de evenimente aici. Am mai fost la 1 decembrie la Alba Iulia, mi-a plăcut și acolo dar nu a fost așa de bine organizat. Aici se simte că românii vor să fie la ei acasă”, ne-a declarat reprezentanta Grupului de Inițiativă al Tinerilor Basarabeni din Bacău.

După discursuri, mai multe instituții, partide politice și organizații neguvernamentale au depus câte o coroană de flori la grupul statuar Mihai Viteazul, în timp ce fanfara militară intona „Imnul eroilor”.

Festivitatea s-a încheiat cu o paradă militară a tuturor structurilor din MApN și MAI prezente în judeţ, noutatea constituind-o prezentarea autospecialelor și a armamentului greu din dotare.

De-a lungul manifestației, bucuria s-a simțit pe chipurile a numeroși participanți, mai ales printre copii, tineri și cei între două vârste, dar și pe unele chipuri brăzdate de ani și griji. Pe parcursul evenimentului am auzit în jurul nostru mai ales vorbă românească, dar am primit și urările de „la mulți ani” din partea jurnaliștilor maghiari aflați pe traseu. Pe lângă localnici, manifestațiile s-au bucurat de prezența unor români din Brașov, Bucovina și din capitală. Printre bucureșteni s-au aflat și mai mulți tineri în costume populare de la Asociația Tradiția Românească. O tânără din rândurile lor, îmbrăcată în ie, ne-a spus: „E al treilea an când venim aici. Îți tresară inima de bucurie că suntem toți, că suntem uniți, ceea ce rar se întâmplă, din păcate. Dar acum mă bucur că a ieșit atâta lume și strigă, din toată inima, „La Mulți ani România!”.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
lili, 2 decembrie 2015
La multi ani, Romania, frumoasa parada, ieri romanii s-au simtit acasa si in siguranta!!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.