ACTUALITATE 7 iunie 2016

1.200 de dansatori, sâmbătă, la Perkő în Sânzieni

de Iulia Drăghici - Taraș | 983 vizualizări

Festivalul Ardelenesc de Dansuri Populare pentru Copii şi Tineri de la Perkő îşi desfăşoară sâmbătă, 11 iunie, ediția a XI-a. Evenimentul reuneşte 39 de Ansambluri de dansuri populare în care activează 1.200 de copii şi tineri, din judeţele Covasna, Harghita, Mureş, Braşov şi Bacău. Coordonatorul proiectului este Virág Endre, specialistul Centrului de Cultură al Judeţului Covasna în domeniul folclorului coregrafic.

„Perkő – în limba română Piatra judecăţii – este un loc de pelerinaj de la marginea comunei Sânzieni, judeţul Covasna. Conform unei legende locale, când se confruntau cu diverse probleme, locuitorii din zonă se adunau la Perkő, pentru a judeca / dezbate / chibzui împreună ce anume este de făcut spre binele comunităţii. De 11 ani, Centrul de Cultură al Judeţului Covasna îi adună la Perkő pe copiii şi tinerii pasionaţi de folclor, care activează în diverse formaţii, pentru a se bucura împreună de frumuseţea şi hazul dansurilor şi tradiţiilor populare – maghiare, româneşti, rome –, spre binele comunităţilor din care fac parte”, anunţă un comunicat de presă.

În ceea ce priveşte programul Festivalului, organizatorii informează că este structurat în patru module: concertul de deschidere al Festivalului, susţinut de Trupa Heveder; spectacol de folclor coregrafic (pe parcursul întregii zile de 11 iunie, de la ora 10, cu o pauză pentru masa de prânz), cu participarea celor 39 de ansambluri de copii şi tineri; mini-ateliere meşteşugăreşti (în corturi special amenajate, meşteri populari îi vor învăţa pe copiii/tinerii interesaţi, din rândul spectatorilor, diferite meşteşuguri tradiţionale); dansuri libere, distractive, pentru copiii şi tinerii din formaţiile invitate, dar şi pentru cei aflaţi în calitate de spectatori, pe muzică populară interpretată live de Taraful din Sânzieni; jocuri de copii şi foc de tabără, la încheierea Festivalului.

„Festivalul de la Perkő a devenit unul dintre cele mai importante şi complexe proiecte ale Centrului de Cultură al Judeţului Covasna, datorită valenţelor sale educative şi formative: încurajează mobilitatea culturală a copiilor şi tinerilor pasionaţi de dansurile populare tradiţionale din spaţiul nostru cultural şi judeţele învecinate, oferindu-le posibilitatea de a se întâlni şi a se confrunta cu publicul. Confruntarea cu publicul este rostul oricărei arte vii şi este cea mai sigură cale de formare şi perfecţionare a celor ce slujesc aceste arte, inclusiv şi mai ales arta dansurilor tradiţionale”, scriu coordonatorii acţiunii, care mai arată şi că „Perkő a devenit un spaţiu de întâlnire cunoscut şi căutat de copiii şi tinerii pasionaţi de folclorul muzical şi coregrafic din Transilvania şi din judeţele vecine, unde ei se pregătesc să ajungă în fiecare an cu formaţiile în care dansează. Faptul că Perkő a devenit cu adevărat locul de joacă şi de judecată/apreciere al copiilor şi tinerilor pasionaţi de folclor şi că proiectul răspunde unor nevoi de întâlnire şi confruntare artistică este confirmat de numărul participanţilor, care a crescut de la an la an. Astfel, pe 11 iunie 2016, la Perkő se vor întâlni 1.200 de copii şi tineri – maghiari şi români –, care vor dansa, se vor juca, îşi vor aprecia reciproc performanţele artistice în domeniul dansurilor populare şi se vor implica în diverse activităţi legate de meşteşugurile tradiţionale”.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.