ACTUALITATE 12 august 2009

„Traficul de persoane se poate ascunde în spatele unei feţe prietenoase”

de Covasna Media | 2184 vizualizări
Traficul de fiinţe umane a dobândit, în ultimii ani dimensiunile şi particularităţile unui fenomen social transnaţional, responsabil pentru multe drame umane, pentru suferinţe devastatoare provocate victimelor, fie ele exploatate pentru muncă forţată, pentru oferirea de servicii sexuale, pentru practicarea cerşetoriei ori pentru alte scopuri criminale. În acelaşi timp, traficul de fiinţe umane reprezintă un fenomen de criminalitate organizată care nu

Traficul de fiinţe umane a dobândit, în ultimii ani dimensiunile şi particularităţile unui fenomen social transnaţional, responsabil pentru multe drame umane, pentru suferinţe devastatoare provocate victimelor, fie ele exploatate pentru muncă forţată, pentru oferirea de servicii sexuale, pentru practicarea cerşetoriei ori pentru alte scopuri criminale. În acelaşi timp, traficul de fiinţe umane reprezintă un fenomen de criminalitate organizată care nu cunoaşte graniţe, o infracţiune gravă prevăzută şi pedepsită de legislaţia celor mai multe state.

Cele mai crude mijloace

Traficul de fiinţe umane nu ne pândeşte la colţul străzii, nu ne bate la uşi, însă săracia, neatenţia, naivitatea, dorinţa de bunăstare economică neînsoţită de discernământ ne pot transforma în victime ale criminalităţii organizate - o lume inumană, în care traficanţii folosesc cele mai crude mijloace pentru a obţine bani dispunând fizic, psihologic şi economic de alţi oameni, transformându-i în sclavi, întro lume în care sclavia a apus de mult. Sub sloganul „Tu contezi”, campania „Omul cu două feţe“ lansată de Inspectoratul General al Poliţiei Române prin Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane, promovează mesajul „Traficul de persoane se poate ascunde în spatele unei feţe prietenoase”. Obiectivul campaniei constă în creşterea conştientizării la nivel naţional cu privire la riscurile asociate traficului de persoane în varianta exploatării sexuale.

Grupul ţintă al campaniei îl reprezintă femeile tinere şi fetele cu vârste cuprinse între 16 şi 25 de ani. Deşi în judeţul Covasna traficul de persoane nu reprezintă un fenomen, cazuistica fiind foarte restrânsă (aproximativ 2-3 cazuri pe an), în cadrul campaniei naţionale poliţiştii covăsneni desfăşoară o campanie informativ – preventivă.

Astfel, din analiza cazuisticii din judeţul nostru în ultimul an rezultă că Italia este o ţară de destinaţie pentru traficul de persoane care are ca obiect exploatarea sexuală, iar Cehia şi Grecia, în ceea ce priveşte exploatarea prin muncă.

Din analiza profilului victimelor infracţiunilor de trafic de persoane din judeţul nostru, atât în ceea ce priveşte traficarea în scopul exploatării sexuale cât şi în cazul exploatării prin muncă, rezultă că aceastea provin de regulă din mediul rural, sunt persoane cu un grad scăzut de educaţie şi se confruntă cu dificultăţi economice.

BIROUL DE PRESĂ AL IPJ COVASNA

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Ariel, 12 august 2009
Fara o fata prietenoasa marketingul nu are nici un sens. Junele impinse de dorinta de a se afirma ar trebui sa faca si altceva decat sa se intretina fizic. De exemplu, sa invete sa se documenteze citeste integral
Ion Ciobanu, 12 august 2009
Mare atenţie, nu doar femeile pot cădea în plasa traficanţilor de persoane. Sunt cazuri în care persoane de ambele sexe au căzut în plasa ţiganilor care i-au dus "la muncă" în ţări citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.