„Lecţii” de aruncat gunoiul
Din comoditate sau pur şi simplu grabă, unii cetăţeni din oraş lasă pungile cu gunoaie lângă containerele semisubternare (dar nu numai) amplasate de Tega în mai multe cartiere din oraş, asta spre nemulţumirea celorlalţi locatari care se plâng că pungile lăsate aşa sunt împrăştiate apoi de câini sau de romi. Problema a fost semnalată de reprezentanta Inczenter, Incze Reka, dar nu demult şi de alţi locuitori care au avut de a face cu aşa ceva.
„Probabil că aţi văzut containere moderne, semiîngropate în diferite locuri în municipiu. Acestea au fost plasate de către TEGA, sunt avantajoase deoarece ocupă mai puţin loc, sunt mai estetice şi limitează „activitatea gunoierilor”. Aceste containere însă de multe ori nu sunt folosite cum trebuie. În acest caz folosirea adecvată ar însemna că deşeurile sunt aşezate în şi nu lângă container. Aceste containere au însă gură, deschizătură relativ mică: 30 x 40 cm, ceea ce corespunde cu un sac de aprox. 20 de litri. Dacă plasăm gunoiul pe lângă container atunci paguba estetică este intensificată de animalele vagabonde şi de gunoieri. Şi după cum ştiţi, zâna deşeurilor nu există. Aşadar, noi trebuie să folosim corect containerele contribuind astfel la curăţenia oraşului nostru”, spune aceasta într-un apel către oameni să aibă grijă de cum aruncă gunoiul.
Abţibilduri despre cum să aruncăm gunoiul
Directorul Tega, Toth Birtan Csaba, spune că scuza invocată de unii cum că deschizătura acestor containere ar fi prea mică nu este justificată, ci ele au fost concepute tocmai pentru saci menajeri de 20 de litri. „Ne gândim că aceste pungi cu gunoi sunt ţinute sub chiuvetă, nu ştiu cum ar reuşi cineva să colecteze 40 de litri de deşeuri în apartament, le ţin în cadă, în cutii?! O găleată de genul celor care se ţin sub chiuvetă are 10 litri, iar în ea încape un sac de 20 de litri, ce e peste nu încape. Vom face nişte abţibilduri pe care să le punem pe închizătoarele acestor containere, în care explicăm care e dimensiunea şi să aibă grijă oamenii, că doar murdăresc zona lor de locuit”, a afirmat directorul Tega.
Toth Birtan Csaba a completat însă că şi în cazul containerelor de 1.100 de mc, cu gura mare, tot mai sunt oameni care lasă deşeurile sau sacii de gunoi lângă, şi nu numai.
„Chiar acum văd pe geam doi tineri cu deşeuri după demolări – câte o uşă de apartament – care le duc la container, ori acestea trebuie duse pe strada Energiei, la Centrul de Colectare Selectivă, sau trebuie aşteptat până colectăm noi, dar oamenii nu au răbdare”, ne-a mai spus acesta.
Din containerele de tip semiîngropat au fost amplasate până în prezent 31 de bucăţi, în diferite cartiere din oraş, unde s-a considerat necesar. Acestea ocupă mai puţin loc şi sunt mai avantajoase întrucât nu se mai poate scotoci în ele. Tega mai doreşte să amplaseze încă 50 de astfel de containere, printr-un proiect la Fondul de Mediu care deocamdată nu a primit finanţare dar va fi reluat.
Ana Sidon