ACTUALITATE 14 decembrie 2009

„Katalin Varga“ – Descoperirea europeană a anului

de Covasna Media | 1358 vizualizări
Filmul rezultat al unei colaborări românomaghiaroengleze [singlepic=714,250,250,,left]„Katalin Varga“ filmat la noi în judeţ, a devenit de sâmbătă seara „Descoperirea europeană a anului“, în cadrul galei de decernare a premiilor Academiei Europene de Film care a avut loc în Germania, la categoria la care a câştigat votând 2.000 de profesionişti din industria cinematografică. Lung metrajul conceput sub regia britanicului debutant Peter Strickland şi avândui

Filmul rezultat al unei colaborări românomaghiaroengleze

„Katalin Varga“ filmat la noi în judeţ, a devenit de sâmbătă seara „Descoperirea europeană a anului“, în cadrul galei de decernare a premiilor Academiei Europene de Film care a avut loc în Germania, la categoria la care a câştigat votând 2.000 de profesionişti din industria cinematografică.

Lung metrajul conceput sub regia britanicului debutant Peter Strickland şi avândui ca producători pe Oana Giurgiu şi Tudor Giurgiu, de la Libra Film, alături de regizorul britanic, a adunat de la apariţie premii prestigioase, de la „Ursul de Argint“ la Festivalul de Film de la Berlin, pentru sunet, Marele Premiu la Festivalul de la Copenhaga, premiul pentru cea bună regie la Festivalul de Film din Muntenegru, marele premiu la Festivalul de Film din Piestany (Slovacia), până la Premiul pentru cel mai bun film străin în cadrul Festi valului Internaţional de Film de la Calgary, Canada, sau Premiul Special al Juriului obţinut la începutul lunii noiembrie în India, la Mumbai, pentru imagine şi sunet. „Katalin Varga“ îi are drept protagonişti pe Hilda Peter – fostă actriţă a Teatrului Tamasi Aron (TTA) din SfântuGheorghe, în prezent a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, premiată deja de UNITER, şi pe cunoscutul actor Tibor Palffy, de la TTA. Acţiunea filmului este plasată undeva în Transilvania şi vorbeşte despre o femeie care a fost violată şi, după ani, îşi caută răzbunarea, însoţită de fiul ei, Orban. O parte importantă a filmului a fost filmată în împrejurimile Lacului Sf. Ana, precum şi în SfântuGheorghe, în cartierul Orko.

Din distribuţie mai fac parte Roberto Giacomello, Melinda Kantor, Laszlo Matray, Raluca Sava, Norbert Tanko, Fatma Mohamed, Sebastian Marina, Szabo Eniko, Andrea Gavriliu, Florin Vidamski, Kozma Attila, Pall Zsolt sau Majlath Szilvia. Pe ecranele româneşti, filmul coprodus de Libra Film a intrat în 13 noiembrie.

Ana Sidon

Sursa foto: macrobert.org

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.