ACTUALITATE 4 august 2010

Șobolanii ne găuresc digurile

de Ana Sidon | 733 vizualizări
Fisurile create de ei permit trecerea apei și pot cauza inundaţii Preşedintele Consiliului Județean Covasna (CJ), Tamas Sandor, și cel al Societății de Gospodărire a Apelor (SGA), Kovacs Odon, împreună cu primarul comunei Reci, Dalnoki Lajos, au participat ieri la o deplasare la digul din Comalău, aparținător de Reci, unde apa a inundat luna trecută o suprafață însemnată de teren și câteva zeci de gospodării și case. Potrivit directorului SGA, Kovacs Odon, lucrarea de intervenție la acest obiectiv ar fi trebuit deja să înceapă încă de acum două săptămâni, întrucât banii au sosit, însă vremea nefavorabilă ține utilajele în loc și apa se menține încă aproape de jumătatea digului.

Fisurile create de ei permit trecerea apei și pot cauza inundaţii

Preşedintele Consiliului Județean Covasna (CJ), Tamas Sandor, și cel al Societății de Gospodărire a Apelor (SGA), Kovacs Odon, împreună cu primarul comunei Reci, Dalnoki Lajos, au participat ieri la o deplasare la digul din Comalău, aparținător de Reci, unde apa a inundat luna trecută o suprafață însemnată de teren și câteva zeci de gospodării și case.

Potrivit directorului SGA, Kovacs Odon, lucrarea de intervenție la acest obiectiv ar fi trebuit deja să înceapă încă de acum două săptămâni, întrucât banii au sosit, însă vremea nefavorabilă ține utilajele în loc și apa se menține încă aproape de jumătatea digului.

Potrivit primarului Dalnoki Lajos, din păcate anul acesta a plouat mult mai mult în comparație cu anii precedenți, încă din luna mai, și deși inițial s-au bucurat că acest lucru va fi benefic pentru culturi, ploile au continuat și au ajuns să distrugă culturile agricole.

Astfel, debitul Râului Negru a crescut și în luna iunie a distrus peste 200 de hectare de culturi pe cursul apei.

„Cu asta nu s-a terminat, în 25 iulie ploaia a căzut torențial, a fost rupere de nori în Saciova și în pădurile din apropiere, și în urma acesteia localitățile aparținătoare Saciova și Aninoasa au fost inundate, respectiv 11 case și 69 de gospodării în primul sat și 4 case și 47 de gospodării în al doilea”, a afirmat primarul.

Edilul spune că pârâul Saciova necesită decolmatarea și curățarea albiei.

Așteptăm să iasă soarele

Directorul SGA, Kovacs Odon, a explicat și acesta că în luna mai a crescut foarte mult nivelul Râului Negru, și deși atunci nu a făcut pagube, în schimb în luna iulie clapetul fiind deschis nivelul râului a crescut foarte repede și a început să iasă spre comună. Din această cauză nu s-a putut interveni cu nicicun utilaj, directorul SGA amintind și de unii vecini care și-au lăsat rulota pe dig sau care au construit gardul până la dig.

„Problema clapetului vine din anii '90, nimeni nu a sesizat pentru că nu era așa mare apa. În mai am înaintat la Direcția Apelor Vâlcea cererea de a suplimenta planul nostru cu cca 25.000 de lei pentru a repara de urgență clapetul și răspunsul a venit într-o lună jumătate. Acum avem banii pregătiți, dar nu ne lasă natura să lucrăm, încă apa stagnează, am vrut să începem, de 2 săptămâni stau utilajele, dar ieri apa era la nivelul de jumătate de dig”, a spus Kovacs.

Potrivit președintelui CJ, Tamas Sandor, probleme cu inundațiile au fost în zone unde există de mai mulți ani studii, dar până acum nu prea au venit fonduri.

Tamas a ținut să evidențieze că între 2000 și 2007 în total au fost alocate județului 7,5 milioane de lei, între 2007 și 2009 peste 20 de milioane, în 2009 s-au dat 518.000 lei, iar în 2010 peste 10 milioane de lei, de la Ministerul Mediului, anunțați vinerea trecută de Borbely Laszlo.

„Cam acum o lună după catastrofa de la Sf.Gheorghe se vede că s-a accentuat nu numai atenția către județ, dar și alocările bugetare”, a spus Tamas.

Ne găuresc șobolanii

În altă ordine de idei, directorul SGA a semnalat faptul că una dintre problemele digurilor din județ este a șobolanilor de câmp, care fac găuri, în timp ce în unele locuri și castorii construiesc blocaje.

Kovacs Odon spune astfel că a observat că în digul de la Căpeni, unde au avut probleme cu inundațiile, se observă găuri de la șobolanii de câmp, prin care s-au scurs infiltrații care au fost ulterior acoperite cu aproximativ o mie de saci ca să fie oprite scurgerile din zona Baraoltului.

„În rest, la digurile din administrarea noastră nu avem astfel de probleme, dar știu foarte bine că ANIF în zona Boroșneu, Brateș are probleme serioase cu aceste rozătoare. Soluții prea bune nu sunt, să repari digul din doi în doi ani, ceea ce este foarte costisitor, sau eventual cu chimicale, dar nu știu cât de bune sunt”, a declarat Kovacs.

În ceea ce privește castorii, directorul SGA spune că aceștia au făcut probleme în zona Lemnia, la Lemnia de Sus mai exact, unde au construit pe pârâu un blocaj care a dus la inundarea unei case, în rest celelalte blocaje fiind luate de ape.

SGA nu are suficient personal, și nici utilaje

Pe de altă parte, Societatea de Gospodărire a Apelor are capacitatea de a interveni numai la 2 km de diguri în fiecare an, dintr-un total de aproape 400, în timp ce la decolmatări poate rezolva în jur de 10 km de albie, din aproape 1.400.

„Putem interveni la 2 km de diguri și SGA Covasna administrează 390 de km de diguri, asta înseamnă că la 150 sau 160 de ani o dată ajungem la un dig la reparații. La decolmatarea pârâurilor anual decolmatăm circa 10 km de albie și noi avem în administrare 1.391 de km, deci din 140 în 140 de ani ajungem la decolmatare la un pârâu cu capacitatea pe care o avem”, a declarat Kovacs Odon.

De vină spune el este lipsa de bani, de utilaje și de oameni, directorul SGA afirmând că societatea nu mai e ca pe vremuri să aibă 300 de angajați, 20 de excavatoare și 15 buldozere.

Astfel, directorul SGA afirmă că în prezent lucrează cu un sfert din necesarul de angajați de care ar avea nevoie și cu câte două buldozere și excavatoare vechi, la care se mai adaugă un buldozer nou.

Foto: Henning Janos

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
secuiul, 4 august 2010
Da, poza este plina de sobolani... Gauresc in cascavalul guvernarii...
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.