ACTUALITATE 6 iunie 2013

Vulpea turbată nu trebuie să fie motiv de panică

de Székely Emőke | 4982 vizualizări

Specialiștii ne îndeamnă totuşi să nu ne împrietenim cu animale necunoscute

Vulpea prinsă vineri în curtea Grădiniței „Albă ca Zăpada” a avut rabie. Acest lucru a reieşit în urma testelor de laborator efectuate la Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Covasna, iar rezultatul pozitiv a fost confirmat și de specialiștii de la București. Cu toate acestea, populația nu trebuie să intre în panică, pentru că asemenea situații au mai fost la Sfântu Gheorghe, iar veterinarii au reușit și atunci să rezolve problema.

Potrivit șefului DSVSA Covasna, Sikó-Barabási Sándor, localnicii nu trebuie să se îngrijoreze, însă sunt câteva reguli care ar trebui respectate. Animalele domestice teoretic nu sunt în pericol dacă au primit vaccinul antirabic, pericolul este dat de animalele fără stăpân, așadar specialiștii ne îndeamnă să nu ne împrietenim cu animale necunoscute (nici cu câini, nici cu pisici, nici cu vulpi), și să evităm contactul cu acestea. Dacă localnicii observă un cadavru de animal, sunt sfătuiți să anunțe cel mai apropiat medic veterinar, să sune la DSVSA sau la Poliția Locală.

Prima măsură luată de autorități pentru a rezolva problema vulpilor turbate a fost întrunirea unei comisii de urgență care va hotărî pașii ce vor fi urmați. Sikó-Barabási Sándor spune că probabil și ceilalți membri ai familiei de vulpi din care a făcut parte  exemplarul eutanasiat suferă de rabie.

Anul acesta de altfel a crescut numărul cazurilor de rabie față de anul trecut. Dacă în 2012 au fost 6 cazuri, anul acesta au fost deja depistate 13.

Citeşte şi Carantină antirabică în Sfântu Gheorghe - câinii şi pisicile fără stăpân vor fi eutanasiate

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.