ACTUALITATE 11 ianuarie 2016

Autorităţile covăsnene caută soluţii pentru a nu mai transporta deşeurile menajere la Braşov

de Agerpres | 773 vizualizări

Autorităţile covăsnene caută soluţii pentru punerea cât mai repede în funcţiune a Centrului de management integrat al deşeurilor din localitatea Moacşa-Leţ, finalizat anul trecut, astfel încât toate deşeurile menajere din judeţ să nu mai fie transportate la Braşov, ci să fie depozitate şi reciclate în plan local.

Preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Covasna, Ambrus József, care a monitorizat implementarea proiectului, a declarat că Centrul de management integrat nu şi-a putut începe activi­tatea din cauză că nu a fost încă desemnat operatorul care îl va administra, licitaţia urmând să aibă loc cel mai probabil în luna februarie a.c.

„La începutul lunii februarie, sper eu, să putem lansa licitaţia pe SEAP. Sper, de asemenea, că vom găsi o cale să rezolvăm cât mai repede problema depozitării de­şeurilor la Braşov. Trebuie specificat faptul că noi respectăm legea. Noi am considerat că a deschide un depozit temporar şi ilegal nu e corect, dar nu e corect nici ca, odată terminat centrul de la Moaşca-Leţ, să ducem gunoiul la Braşov. În perioada următoare vom găsi o soluţie legală de a depozita deşeurile la Moacşa înainte de a avea operatorul, repet, cu respectarea legislaţiei. Şi la noi ar fi fost mai uşor să deschidem un depozit neconform, să vină Agenţia de Mediu să dea amenzi, pentru că amenzile sunt mai mici decât cheltuielile cu drumul la Braşov, dar nu asta e soluţia”, a declarat Ambrus József.

Centrul de management integrat al deşeurilor, în care s-au investit 28 de milioane de euro printr-un proiect finanţat din fonduri europene, guvernamentale şi locale, a fost construit în paralel cu închiderea şi ecologizarea rampelor de gunoi urbane, cu scopul de a colecta toate deşeurile menajere din judeţ. Acesta cuprinde, printre altele, o linie de sortare a deşeurilor reciclabile, o staţie de compostare a deşeurilor organice şi o staţie de epurare, iar potrivit autorităţilor locale, va rezolva pe termen lung problema miilor de tone de deşeuri care se adună anual în judeţul Covasna.

Deocamdată, însă, deşeurile sunt transportate şi depozitate în judeţul Braşov, iar la sfârşitul anului trecut, societatea de salubrizare Tega din Sfântu Gheorghe a solicitat Consiliului local majorarea tarifelor pe anul 2016 pentru a putea acoperi costurile suplimentare, dar nu a obţinut acordul aleşilor locali.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.