ACTUALITATE 14 octombrie 2015

360.000 de lei pentru Spitalul din Târgu Secuiesc s-au oprit în votul unei comune

de Sever Ioan Miu | 1003 vizualizări

Comuna Cernat a considerat că 50 de bani pe cap de locuitor pe lună e o sumă prea mare pentru sprijinirea Spitalului

Reprezentanții a 11 comune din jurul municipiului Târgu Secuiesc împreună cu edilii oraşului au lucrat de peste un an la crearea unui consorțiu care să sprijine financiar Spitalul Municipal. Toate comunele au votat intrarea în asociație, mai puțin Cernat, care chiar ieri a respins prin Consiliul Local asocierea. Consilierii au considerat că e prea mult pentru bugetul comunei sa aloce 50 de bani pe cap de locuitor.

Din bugetul fiecărei comune din zonă ar urma să se aloce 50 de bani/pe cap de locuitor pe lună, astfel încât într-un an să se doneze spitalului 6 lei de persoană. Astfel, o comună de 3.500 de locuitori ar dona din bugetul propriu 21.000 de lei anual pentru Spitalul Municipal din Târgu Secuiesc. La nivelul tuturor celor 11 comune, suma alocată anual s-ar ridica la circa 360.000 de lei potrivit directorului spitalului, Kelemen András. Printre comunele care ar urma să facă parte din asociație se numără Ojdula, Sânzieni, Turia, Estelnic, Catalina, Lemnia sau Zăbala.

„Au și ei, cetățenii, nevoie de spitalul din municipiu, că, deși mai ajung la Târgu Mureș sau Sfântu Gheorghe, mai mult la spitalul din Târgu Secuiesc se duc când au o problemă de sănătate”, ne-a declarat Tusa Levente, primarul comunei Catalina. „Cetățenii nu simt direct pe pielea lor această donație, că suma se alocă de la bugetul local”, a adăugat primarul.

„Sumele nu se strâng de la oameni. Vă dați seama că dacă s-ar colecta de la cetățeni, ar fi unii care ar zice, 'îmi pare rău, eu nu am nici șase lei să dau'”, a subliniat și Vasile Brânduș, primarul comunei Ojdula.

Dacă suma poate fi mare pentru oamenii de rând, nici pentru bugetul comunei Cernat suma nu ar fi fost una ușor de plătit. Cel puțin așa au decis consilierii care au respins miercuri asocierea la asociația de sprijin al Spitalului.

Drumul lung spre finanțarea spitalului

„Au fost mai multe păreri printre consilieri: că spitalul oricum e finanțat de Casa de Asigurări de Sănătate, sau că ar trebui să cheltuiască banii mai eficient, dar principala problemă a consilierilor a fost că nu avem fonduri. Nu putem plăti. La anul, după luna ianuarie, vom adopta bugetul și vom include și această sumă pentru spital. Până atunci, degeaba aprobă Consiliul Local intrarea in asociație, nu are acoperire bugetară”, ne-a declarat secretarul Consiliului Local, Bartók Csaba.

Nu e primul hop în drumul către constituirea asociației de sprijin al Spitalului Municipal. Anul trecut, hotărârile consiliilor locale au fost atacate în instanță de către Prefectură, care a considerat nelegală participarea Consiliului Județean la asociație. Astfel că statutul a trebuit modificat complet, paragraf cu paragraf, iar consiliile locale au luat-o de la capăt cu hotărârile.

Cei 360.000 de lei ar fi fost folosiți pentru completarea veniturilor spitalului. Grosul donaților, de circa 150.000 de euro, a venit până acum de la întreprinderile locale, cu ajutorul cărora spitalul a reușit să își renoveze clădirile și să le doteze cu aparatură modernă, după cum ne-a precizat directorul instituției.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
adi, 14 octombrie 2015
50 de bani nu e mult, dar maine-poimâine apar încă 50 de bani pt alte institutii sau drumuri poduri etc. Populatia sa plătească ca banii statului sa ajungă in buzunarele politicienilor. Mie daca citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.