POLITICA 23 noiembrie 2012

PSD nu negociază tema autonomiei

de Székely Emőke | 840 vizualizări

Deputatul Horia Grama afirmă că liderii politici maghiari se întrec în discursuri iredentiste şi consideră că exacerbarea acestora ar putea avea consecinţe nefaste asupra zonei.

PSD nu negociaza tema autonomieiLiderul PSD Covasna, deputatul Horia Grama, este de părere că mitingul pro autonomie care va fi organizat de PPMT la Sfântu Gheorghe nu înseamnă altceva decât nerespectarea valorilor naționale.

„Observ că formaţiunile maghiare şi-au ales ca principală temă de campanie întrecerea iredentistă. UDMR a făcut nu demult un miting cu steaguri secuieşti în faţa Prefecturii din Sfântu Gheorghe, iar PPMT nu se lasă mai prejos şi doreşte să facă luna aceasta un miting pentru autonomia teritorială pe criterii etnice. Practic, observăm că între cele două formaţiuni politice este o competiţie pe această temă, deşi ne aflăm în România, deşi există o Constituţie care spune că România este stat naţional unitar, deşi există o serie de valori ale poporului român de care văd că nu se ţine cont. Autonomia teritorială de care tot vorbesc liderii maghiari este o temă depăşită, şi dacă stăm bine să analizăm ce ar putea să aducă în plus faţă de actuala autonomie locală vedem că nu aduce absolut nimic. E o formă de manipulare a maghiarilor care în fond nu rezolvă niciun fel de probleme, dimpotrivă, aduce criza pe un nivel mult mai ridicat decât este în momentul de faţă”, a spus Horia Grama.

Acesta a mai declarat că le recomandă organizatorilor să facă acest miting în fața Palatului Cotroceni și nu a Prefecturii Covasna. „Traian Băsescu a fost cel care a sprijinit formarea PPMT, l-a promovat pe Tőkés László și prin decorarea lui, dar și prin faptul că l-a sprijinit prin europarlamentarii PDL să ajungă vicepreședintele Parlamentului European” – este de părere Grama.

În ceea ce privește poziția USL față de problema autonomiei, liderul PSD Covasna spune că aceasta este foarte clară: Constituția va trebui revizuită, dar caracterul național și unitar român este o chestiune de principiu și nu are nimeni dreptul să negocieze acest lucru. „Pot să garantez că în cazul în care voi ajunge din nou în parlamentul României, mă voi lupta cu toate forțele ca propunerea schimbării primului articol din Constituție să nu poată fi adoptată” – spune Horia Grama.

Referitor la propunerea liderului UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, de a crea un stat federal, în care limba maghiară să fie limbă oficială în anumite regiuni, deputatul PSD spune că din moment ce România este un stat unitar, nu poate fi federal. „Acest lucru nu înseamnă că sunt împotriva faptului ca minoritățile să se exprime în limba lor maternă, acest lucru fiind de altfel reglementat și prin lege. Solicitările UDMR și PPMT sunt depășite și ar face mai bine să vină cu propuneri și soluții de îmbunătățire a nivelului de trai și de creștere economică” – a conchis deputatul Horia Grama.

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.