STIREA ZILEI 16 noiembrie 2018

Vandalii din Covasna, față în față cu legea

de Iulia Drăghici - Taraș | 2921 vizualizări

Două persoane bănuite de distrugerea stâlpilor de iluminat au fost identificate de polițiști

Frumoasa stațiune balneoclimaterică de interes național Covasna a fost săptămâna trecută ținta unor vandali, care erau, se pare, deranjați de stâlpii de iluminat public, proaspăt modernizați. Vigilența polițiștilor a fost dovedită însă, de această dată, fiindcă făptașii au fost identificați și acum ei trebuie să dea socoteală în fața legii. Nu este încă deloc clar dacă cei bănuiți de distrugerea stâlpilor de iluminat public se fac vinovați și de distrugerea celor 14 ghivece cu flori, aruncate în apele pârâului din centrul orașului la începutul lunii octombrie. Chiar și așa, reprezentanții autorităților locale se bucură că ancheta oamenilor legii a dat rezultate, pentru că așa se demonstrează că astfel de comportamente antisociale nu sunt trecute de vederea și nu rămân nepedepsite.

Vestea că au fost identificați vandalii a fost adusă în atenția publică miercuri la prânz, tot de primarul Gyerő József, același care a prezentat de fiecare dată imagini și descrieri ale distrugerilor provocate de aceștia.

Dragi covăsneni! Doresc să vă aduc la cunoștință, că Poliția Stațiunii Covasna i-a identificat pe autorii distrugerilor recente care au provocat un val de indignare publică în localitate, și nu numai. Cercetarea penală este în curs, motiv pentru care numele făptașilor vor fi făcute publice după finalizarea anchetei.

Le mulțumesc tuturor celor care au dezavuat în mod public manifestările barbare îndreptate împotriva avutului nostru comun. Vă rog, ca și pe viitor să ocrotim împreună acest oraș frumos, mediul nostru de viață!”, a transmis, prin intermediul unei rețele de socializare, primarul Gyerő József.

Cine sunt și ce riscă făptașii identificați

Informația ne-a fost confirmată și de polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Covasna, care ne-au spus în plus că cei doi posibili făptași sunt...tineri și neliniștiți.

Este vorba despre 8 stâlpi de iluminat stradal, care au fost distruși în noaptea de 10 spre 11 noiembrie. Colegii noștri de la Covasna au reușit să identifice două persoane, de 18, respectiv 19 ani, ca autori. Acum, aceștia sunt cercetați pentru distrugere și riscă între 3 luni și doi ani de închisoare sau amendă”, ne-a declarat joi reprezentantul IPJ Covasna, Alexandru Bartok.

Potrivit primarului orașului Covasna, tinerii au și recunoscut fapta, drept pentru care autoritățile au în vedere chiar și posibilitatea pedepsirii lor prin muncă în folosul comunității.

„Am fost și eu informat că au fost identificați. Din câte am înțeles au recunoscut fapta și în momentul în care se finalizează cercetarea penală vor fi trimiși în judecată, ori dacă nu, probabil se va aplica o sancțiune administrativă, probabil și muncă în folosul comunității”, a declarat joi, pentru OBSERVATORUL DE COVASNA, Gyerő József.

Acesta ne-a mai dezvăluit și că făptașii erau probabil sub influența băuturilor alcoolice când au comis fapta și a explicat totodată de ce este important că cei doi vor răspunde pentru faptele lor: „Cred că e teribilismul vârstei și probabil consumaseră și băuturi alcoolice. Mă bucură că poliția a reușit să  identifice autorii într-un timp scurt. Acesta poate fi și un mesaj pentru „viitorii” vandali sau cei care pe viitor se vor gândi să încerce să mai săvârșească asemenea fapte. Pe de altă parte, e și un fel de mesaj către cetățeni că poliția veghează și că e în măsură să identifice și să ia măsuri împotriva celor care tulbură liniștea. Mă bucură faptul că cei doi au fost identificați nu neapărat prin prisma valorii pagubelor, ci prin activitatea de succes a poliției”, a subliniat primarul orașului Covasna.

Faptul că vandalii au fost identificați și sunt puși față în față cu legea i-a bucurat pe cetățenii orașului.

Acești indivizi trebuie scoși la vedere ca exemplu negativ, pedepsele ar trebui să fie exemplare atât financiar cât și umilitoare administrativ pentru a descuraja astfel de golănii (SIC)”, a comentat un locuitor al orașului la postarea primarului.

Să răspundă pentru gesturile de vandalism și din punct de vedere legal, dar și financiar să plătească pagubele pentru că cetățenii nu sunt datori să suporte consecințele faptelor barbare privind la stricăciunile acestora până se vor remedia. Felicitări celor care au dat dovadă de responsabilitate civică și au contribuit cu informații pentru a fi depistați”, a scris un alt cetățean.

La începutul lunii octombrie, primarul Gyerő József făcea un prim apel pe Facebook către locuitorii orașului pe care îl conduce, în care prezenta imagini și detalii de la un  episod de vandalism. Atunci, 14 ghivece cu flori expuse pentru decor în zona centrală a orașului au fost aruncate în pârâul care traversează localitatea. În acest context, primarul ne-a declarat că depune plângere penală la poliție, cu scopul primordial de a descuraja astfel de comportamente necivilizate.  La nici o lună după acest apel, edilul covăsnean a adus în atenția cetățenilor noi fapte de vandalism petrecute pe domeniul public, respectiv distrugerea celor opt corpuri de iluminat. Atunci, sătul să tot facă bilanțul acestor fapte antisociale, primarul Gyerő József a transmis un mesaj prin care a invitat toți locuitorii orașului să privească spre ei înșiși, dar și să ia măsuri când sunt martori la astfel de comportamente. Mesaj care rămâne valabil, a mai punctat acesta joi.

„Această atitudine civică a cetățenilor se constituie și într-o presiune oarecare, pusă asupra celor care sunt tentați să săvârșească asemenea fapte. Practic, e o încurajare reciprocă. Vă spun un exemplu. Într-o seară, după ce am postat informațiile despre ghivecele de flori și cu această distrugere și cu păstrarea curățeniei, am ieșit la magazin și era în fața mea o pungă de nailon, m-am aplecat, am ridicat-o și la vreo doi metri am văzut o altă pungă. Un cetățean care a trecut pe lângă mine m-a văzut și s-a aplecat și el și la rândul lui a ridicat cealaltă pungă de nailon. Asta înseamnă că omul vede că nu e rușine să facă treaba aceasta și i se dă un semnal în sensul acesta, al unei atitudini civice și oamenii iau atitudine. Asta chiar mă bucură”, a încheiat primarul Gyerő József.

Stațiunea balneoclimaterică de interes național Covasna a fost vizitată anul trecut  de peste 50.100 de persoane, cu peste 4.600 mai mulți decât în anul precedent și cu 10.000 mai mulți decât în 2016, potrivit unei statistici publicate recent de Institutul Național de Statistică. Acest lucru înseamnă că orașul trebuie să arate impecabil pentru a-și primi turiștii, care aduc venituri importante în bugetul local și implicit în dezvoltarea localității.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.