STIREA ZILEI 12 ianuarie 2022

Valul After School la Sita Buzăului: o alternativă viabilă pentru copii și părinți

de Iulia Drăghici - Taraș | 1919 vizualizări

Finanțarea este asigurată în parte prin bugetul local, dar contribuie și familia 

Comuna Sita Buzăului oferă unui număr de 90 de copii acces la programe After School, derulate în patru unități de învățământ: Școala „Nicolae Russu”, Grădinița cu Program Normal Nr. 1 Sita Buzăului, Școala Nr. 2 (Ciumernic) și Școala din Zăbrătău. Cu finanțare de la Primărie și Consiliul Local, pentru plata orelor suplimentare ale cadrelor didactice, și cu sprijinul părinților, care au fost de acord să acopere costurile pentru masa caldă a zilei, copiii, din ciclul primar și preșcolar fac teme și activități educative după-amiaza la școală. 

Primii pași în cadrul acestui program au fost făcuți în martie 2021. De atunci și până în prezent, la nivelul Centrului Financiar „Nicolae Russu” funcționează „After School” pentru două grupe de preșcolari de la Grădinița cu Program Normal (GPN) Nr. 1 și pentru alte două grupe de elevi de la ciclul primar ai  Școlii Gimnaziale „Nicolae Russu”. În total, aici sunt 60 de beneficiari, câte 15 în fiecare grupă.

Proiectul a fost inițiat la solicitarea părinților și luând în considerare prioritățile educației  identificate la nivelul comunei și anume, reducerea abandonului școlar, creșterea incluziunii școlare și îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor. 

Ofertele de programe,  Proiectul „Şcoală după şcoală” pentru ciclul primar și „Grădinița a doua casă”  pentru preșcolarii de la G.P.N. Nr. 1 au fost implementate prin intermediul Asociației părinților și a cadrelor didactice din Sita Buzăului – Pro Comunitate și cu sprijinul Consiliului Local al Comunei Sita Buzăului. 

Programul se desfășoară de luni până vineri, de la ora 12 la 16, iar elevii vor servi o masă caldă și vor desfășura activități diverse ca, îmbunătățirea competențelor sociale și de toleranță față de ceilalți elevi, dezvoltarea creativității și descoperirea aptitudinilor prin activități artistice, sportive și creșterea performanțelor educaționale prin organizarea de activități de învățare diferențiate”, ne-au explicat coordonatorii programului.  

Demersul a fost finanțat, în primă fază, cu 48.000 de lei din bugetul local. 

Din echipa de proiect fac parte: primarul Nicolae Stoica, prof. Cătălina Stoica, președinta Asociației părinților și a cadrelor didactice din Sita Buzăului, Florina Giuglea (coordonatori ai programului), dar și prof. înv. preșcolar Ioana Florea și Niculina Băilă, prof. Otilia Buzea, prof. înv. primar Livia Moldovan, Gilia Stroie, Petruța Ancuța Bularca-Mariș și Laura Mitrofan. 

Alte două grupe, tot de câte 15 elevi fiecare, vor intra în acest program începând cu 17 ianuarie, din semestrul II al acestui an școlar. Ei sunt de la ciclul primar de la Școala Gimnazială Nr. 2 Sita Buzăului (Ciumernic) și Școala Gimnazială Zăbrătău. Profesorii implicați în proiect sunt: prof. înv. primar Raluca Mircea, Aura Mircea, Bianca Bocârnea, Adelina Stroie și prof. Elena Onea. 

Ne dorim ca în viitor acest parteneriat benefic dintre școală - comunitate – Consiliu Local să continue și să implementeze cât mai multe proiecte deosebite pentru locuitorii comunei”, ne-a mai spus directoarea Școlii Gimnaziale „Nicolae Russu”, Cătălina Stoica.  

Elevii au fost selectați în funcție de mai multe criterii. Principala a fost să fie înscriși la una dintre școlile din comuna Sita Buzăului. S-au mai calificat copii cu părinte unic, cei din familiile cu mai mulți copii, în care ambii părinți lucrează, dar și cazurile sociale ( copii aflați sub tutela altor persoane conform legii, copiii în plasament familial, copii adoptați), dar și copii cu părinți plecați la muncă în străinătate (ambii părinți/ un părinte). 

Tot la Sita Buzăului, un program similar se derulează la Școala din Bobocea. De luna aceasta, 18 elevi din clasele III, IV, V și VI de la unitatea de învățământ din sat sunt parte dintr-un program tip after school organizat în premieră, pentru că este primul demers de acest fel finanțat privat, prin Fundația „Nouă ne pasă” nu doar în localitate, ci și din județul Covasna, după ce Școala „Nicolae Russu” a câștigat un concurs de proiecte. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.